Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky tak me napadlo co takhle zalozit diskuzi na tema treba-
Rodicovske praktiky nasich babicek nebo tak neco, ja bych se klidne podelila o ty informace co mam od tech nasich kostelnich drben,a treba bychom se i dozvedeli neco noveho a hlavne zasmali. Teda jestli jestli uz tady neco podobneho je nebo neni,kdyztak me opravte.
evik178 píše:
asha
No evidentne ho mas doma taky,nerikam ze to nekoho prekvapilo jen jsem konstatovala ze lidi budou kupovat cokoli,kdyz jim nekdo natluce do hlavy ze je to dobry,to same ty vesaky a jine inovace, soda stream byl jen priklad, a ja nekupuju neco jen prto ze to frci,nybrz proto ze uznam ze je to vec prakticka,coz treba podle me jiz zminovany soda stream neni, a ten veskak na deti?proto jsem zalozila tuto diskuzi.
Evidentne ho mam doma taky???
Jak jsi na to prisla?
![]()
Příspěvek upraven 23.02.14 v 12:43
evik178 píše:
Rodicovske praktiky nasich babicek nebo tak neco, ja bych se klidne podelila o ty informace co mam od tech nasich kostelnich drben,a treba bychom se i dozvedeli neco noveho a hlavne zasmali. Teda jestli jestli uz tady neco podobneho je nebo neni,kdyztak me opravte.
třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
(jak jsem si to ted přečetla, tak my došlo že to vypadá celkem drsně
)
K věšáku již bylo asi vše řečeno, jen k těm praktikám z dřívějška. Já mám tedy informace, které se ovšem týkají jen mojí rodné hroudy a přilehlého okolí, takže nevylučuju, že to jinde dělali úplně jinak. Ale u nás se teda děti nevěšely do prostěradla. Co vím z vyprávění, tak se o mimina starali staří a taky když už bylo více sourozenců, tak se ti starší starali o mladší. Ale to tak fakt nemuselo být všude, vím, že i o šestinedělí to bylo v různých krajích jinak.
Tak to téma radši založte,protože zachvíli je tu admin,že se nevěnujete tématu
![]()
werro píše:evik178 píše:třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
Rodicovske praktiky nasich babicek nebo tak neco, ja bych se klidne podelila o ty informace co mam od tech nasich kostelnich drben,a treba bychom se i dozvedeli neco noveho a hlavne zasmali. Teda jestli jestli uz tady neco podobneho je nebo neni,kdyztak me opravte.(jak jsem si to ted přečetla, tak my došlo že to vypadá celkem drsně
)
Jo to se dopekaly, inkubatory holt nebyly. Pokud to dite prezilo, melo bud tuzsi korinek, nebo nejaky nasledky, ale ty byvaly treba i proto, ze nebyla po ruce kojna, tak se davalo kravsky mliko…nekdo prezil, nekdo ne.
Jo a holky mam nekde v zalozkach stranku, jak se nosi deti leckde po svete…zkusim najit, asi je na druhym PC. Uz to tady pred casem bylo, ale ne kazdy to videl ![]()
no já viděla dokument,kde mongolka nechá dítě v chatrči přivazáné na provaze za nohu a jde dělat na pole,pastvu a nebo jako ještě ležící jen tak na posteli a jde pryč
janet9 píše:
Tak to téma radši založte,protože zachvíli je tu admin,že se nevěnujete tématu![]()
![]()
A proc zakladat novy tema? Staci tohle prejmenovat…nebo dopsat, ne? Nahodou, jako nazev je to super ![]()
Vesak na dite ![]()
Včera jsem se bavila s tchýní a ona říkala, že jak ještě bydlela maminka od tchána ve Švýcarsku tak že když tam byli, tak kočárek moc nepotkali, skoro všichni nosili děti v šátku nebo v nosítkách a to už je nějaká rok co tam byli…
asha píše:werro píše:evik178 píše:třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
Rodicovske praktiky nasich babicek nebo tak neco, ja bych se klidne podelila o ty informace co mam od tech nasich kostelnich drben,a treba bychom se i dozvedeli neco noveho a hlavne zasmali. Teda jestli jestli uz tady neco podobneho je nebo neni,kdyztak me opravte.(jak jsem si to ted přečetla, tak my došlo že to vypadá celkem drsně
)
Jo to se dopekaly, inkubatory holt nebyly. Pokud to dite prezilo, melo bud tuzsi korinek, nebo nejaky nasledky, ale ty byvaly treba i proto, ze nebyla po ruce kojna, tak se davalo kravsky mliko…nekdo prezil, nekdo ne.
Jo a holky mam nekde v zalozkach stranku, jak se nosi deti leckde po svete…zkusim najit, asi je na druhym PC. Uz to tady pred casem bylo, ale ne kazdy to videl
No mě to ted spíš napadlo…ale muselo to být teda dost šílené, ještě že vymysleli inkubátory ![]()
asha píše:werro píše:evik178 píše:třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
)
Jo a holky mam nekde v zalozkach stranku, jak se nosi deti leckde po svete…zkusim najit, asi je na druhym PC. Uz to tady pred casem bylo, ale ne kazdy to videl
To se dopíkaly, moje teta nar. 1945 taky byla dopíkaná a následky to na ní nezanechalo. Samo jí nedali do horký trouby, ale až když byla skoro vystydlá po vaření
Jinak co vím, tak jako náhrada MM se u nás dávalo kozí mlíko, protože je stravitelnější.
Ale ony byly dřív dost krajový odlišnosti, třeba moje bábička (nar. 1923) všechny svoje děti kojila, kdykoliv potřebovaly a zas manželova babička (nar. 1932) je z jiného kraje a ta říkala, že se kojilo po 3,5 hodinách a v noci po 7. Co dělali když dítě brečelo hlady dřív mi nebyla schopná říct
.
werro píše:asha píše:No mě to ted spíš napadlo…ale muselo to být teda dost šílené, ještě že vymysleli inkubátorywerro píše:evik178 píše:třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
)
No jak se to vezme, na jednu stranu jo, na druhou ne… z globalniho (
) hlediska jde s kazdym podobnym vynalezem nas genofond nekam vic do pryc
(neni to muj vymysl!
)
dzarunka píše:
no já viděla dokument,kde mongolka nechá dítě v chatrči přivazáné na provaze za nohu a jde dělat na pole,pastvu a nebo jako ještě ležící jen tak na posteli a jde pryč
jeste jsem se nezapojila,i kdyz ctu,k tomu vesaku nemam co bych rekla,spis,ze zapoji-li se selsky rozum,dite na zed spendlit nebudu(pominu-li zdravotni rizika a nudu ditete,rozhodne vtekly rev bych neprehledla
),ale k tomuhle bych neco mela
.
Ono nejen mongolka,tohle se delalo i u nas,myslim tim v Cechach.Deti z chalup se privazaly k noham stolu-teda batolata-aby si neublizila,kdyz bylo potreba pracovat.
V plachtach se bezne houpavalo,satky se taky bezne pouzivaly,vzdyt kocar je uz hodne moderni nastroj
.
Prosteradlo prostrizene na ruce a nohy,tak to slysim prvne,ac me tyhle veci zajimaji,ale tak co by ne,jiny kraj jiny mrav.Ale ptakovinky se delaly a delat budou za kazde doby.
Mufina píše:asha píše:werro píše:evik178 píše:třeba jak bylo ve Víkendu-dopékání dětí v troubě
)
Jo a holky mam nekde v zalozkach stranku, jak se nosi deti leckde po svete…zkusim najit, asi je na druhym PC. Uz to tady pred casem bylo, ale ne kazdy to videlTo se dopíkaly, moje teta nar. 1945 taky byla dopíkaná a následky to na ní nezanechalo. Samo jí nedali do horký trouby, ale až když byla skoro vystydlá po vaření
Ale ony byly dřív dost krajový odlišnosti, třeba moje bábička (nar. 1923) všechny svoje děti kojila, kdykoliv potřebovaly a zas manželova babička (nar. 1932) je z jiného kraje a ta říkala, že se kojilo po 3,5 hodinách a v noci po 7. Co dělali když dítě brečelo hlady dřív mi nebyla schopná říctJinak co vím, tak jako náhrada MM se u nás dávalo kozí mlíko, protože je stravitelnější.
.
To jo, rozdily byly i mezi mestem a vesnici…a behem casu se to taky menilo.
Příspěvek upraven 23.02.14 v 12:42