Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hmm, syn to třeba nemá vůbec na zádech ani na bříšku, jenom ruce, nohy a 2 vyrážky na obličeji. Kožní mi právě ani neřekla, jestli je to 5. nebo 6. nemoc, jenom že to je viroza.
Teď jsem volala znovu na kožní, abych se zeptala co za virozu to syn teda má a jak to s ním pokračuje a sestra mi řekla, ze to je vlastně jedno jestli je to 5.6. nebo 7. nemoc a s horečkou mám jít k pediatrovi a ne na kožní. Přitom pediatr mi řekl, že na kožní by to bylo lepší a tam mi jenom řekli, že se jedná o virozu.
On ani charakter te vasi vyrazky mi neprijde na patou ani sestou. Takto u nas vypadala sedma. Fotku zadku posilat nebudu. Ja netvrdim, ze mate sedmou. Jen pro porovnani posilam fotky, jak vypadala u nas. Jako ta sedma je taky zpusobena virem a nijak se neleci. Ale tezko rict, jak to ta kozni myslela.
@Janča6 No zvláštní je, když se zdravotní sestra zeptá v telefonu, „A není to jedno, která nemoc to je?“ Já o tom vím houby, před dvojčaty jsem žádné děti neměla a ani moje mamka s tím nemá žádné zkušenosti, prý jsme tohle já ani brácha neměli, leda tak neštovice u bráchy.
No ja s koznim naprosto souhalsim. Je to vazne jedno. Proste dokud je vyrazka, tak nechodit na slunce. A nechat dite doma, at si s tim poradi samo. Leky na virozu neexistuji.
Jen u sedme nemoci hrozi afty. A kdyz jsou hodne bolestive a dite odmita pit, tak muze skoncit na kapackach. Ale to fakt neresi kozni a snad ani pediatr, to je rovnou na nemocnici. Nebo kdyz ta vyrazka mokva (jako u nasi dcery), take nejaky krem, poradi v lekarne.
No a pata je nebezpecna pro tehotne, ktere ji drive neprodelaly. Muze ohrozit plod. Ale to dite zadna leky nepotrebuje u zadne ze techto nemoci.
Popravde, ja s temito nemocemi k lekari nechodim, s patou, sestou, sedmou ani s nestovicemi. Ani s horeckami pres 40. Mam domaci CRP testy. Ale chapu, ze nekdo chodi.
@Janča6 Já s tím právě nemám zkušenosti, tak nevím
A ted bych s ním ani ven nechodila, jednak kvůli sluníčko a pak mi to přijde vůči ostatním dětem dost nezodpovědné, ta moje pediatra sídlí v obchodním centru, kde je spousta lidí a museli bychom projít celým OC. No syn normálně pije, jí, žádný aft jsem si nevšimla, ale tak ještě se možná může objevit, ty vyrážky má 2. den.
@Anonymní píše:
@Janča6 Já s tím právě nemám zkušenosti, tak nevímA ted bych s ním ani ven nechodila, jednak kvůli sluníčko a pak mi to přijde vůči ostatním dětem dost nezodpovědné, ta moje pediatra sídlí v obchodním centru, kde je spousta lidí a museli bychom projít celým OC. No syn normálně pije, jí, žádný aft jsem si nevšimla, ale tak ještě se možná může objevit, ty vyrážky má 2. den.
Muze se objevit, uvidite. Treba z nas 3 nemela afty ani jedna. A jeste dodatek. Na patou a sestou je dozivotni imunita. Na sedmou bohuzel ne ![]()
@Janča6 píše:
Muze se objevit, uvidite. Treba z nas 3 nemela afty ani jedna. A jeste dodatek. Na patou a sestou je dozivotni imunita. Na sedmou bohuzel ne
Fakt? Ja myslela, ze na vsechny ty ciselne je uz dozivotni imunita.
@Anonymní píše:
@Janča6 No zvláštní je, když se zdravotní sestra zeptá v telefonu, „A není to jedno, která nemoc to je?“ Já o tom vím houby, před dvojčaty jsem žádné děti neměla a ani moje mamka s tím nemá žádné zkušenosti, prý jsme tohle já ani brácha neměli, leda tak neštovice u bráchy.
No sedma nemoc je nova. Je znama tak 20 let. Takze tu jste s brachou urcite nemeli. Patou a sestou jste nejspis meli, jenze generace nasich rodicu tyto pojmy vubec nezna.
Ja jsem asi divna, ale prvni tehotenstvi jsem mela rizikove, byla jsem doma a studovala jsem ruzne detske nemoci
Takze jsem vedela, jak vypadaji ruzne vyrazky, co delat, kdyz dite spadne na hlavu apod. Nas pediatr nas mel rad, chodily jsme temer vyhradne na prevence, jen jsem obcas nahlasila nemoc, pediatr si ji zapsal. Ted mame doktorku, ke ktere chodime jen na prevence. Ale netvrdim, ze je to dobre, diagnostikovat vsechny nemoci sama. Kdyby se mi neco nezdalo, tak k doktorovi jdu. Taky mam doma ty CRP testy. A mam stesti, ze holky netrpi na zadne vazne nemoci. Jen nejstarsi (skoro 8leta) mela 2× v zivote ATB, 3 mladsi dcery jeste nikdy. Bohuzel se jim nevyhybaji vazne urazy. Ale ty s neresime na pediatrii.
Ja si proste u nemoci rikam, ze co by mi asi doktor rekl. Snizujte horecku (to vim i bez nej, Paralen si muzu koupit sama a navic ji malokdy snizuju), klidovy rezim apod. A hlavne nechci tahat dite oslabene virozou mezi dalsi nemocne, aby nechytlo dalsi nemoc. Ale to je jen muj pristup. Nerikam, ze je spravny.
@vokishka píše:
Fakt? Ja myslela, ze na vsechny ty ciselne je uz dozivotni imunita.
Ja to pochopila tak, ze je to proto, ze sedma muze byt zpusobena nekolika druhy viru. Takze mas imunitu na ten, ktery jsi mela, ale na dalsi ne.
@Janča6 píše:
Ja to pochopila tak, ze je to proto, ze sedma muze byt zpusobena nekolika druhy viru. Takze mas imunitu na ten, ktery jsi mela, ale na dalsi ne.
Aha, no ja se jen ptam. Právě vim, ze nestovice a podobně, co tam taky patri, i ta sesta, tu imunitu ma
@vokishka píše:
Aha, no ja se jen ptam. Právě vim, ze nestovice a podobně, co tam taky patri, i ta sesta, tu imunitu ma
Jasny, ja to nemyslim nijak zle. Byla jsem dost zklamana, kdyz jsem na tuto informaci narazila. Brala jsem to presne jako ty. Doufala jsem, ze jak si toto svinstvo jednou odbudeme, tak budeme mit navzdy pokoj. Neter uz mela sedmou nemoc minimalne dvakrat.