Vplatí se v dnešní době zavařovat?!

Anonymní
28.4.10 13:09

Vplatí se v dnešní době zavařovat?!

Ahoj mám dotaz,vyplatí se v dnešní době ještě zavařovat?!
Tchýnovci mají mega zahradu a mega sad s třešněma,hruškama,jablkama,broskvema,meruňkama( ty budou tenhle rok poprví) švestkama,na zahradě pěstujou jahody,rajčata,hrách atd taky ve velkým množství,já jsem minulej rok jen sušila jablka a hrušky.Tchýně si furt stěžuje jak tam všechno hnije a jak se to nestíhá jíst,ono v tom množství by to nesnědl ani tábor hladových somálců.
Já protože naše finanční situace není růžová se rozhodla něco zavařit,tchýně ale tvrdí,že i když od nich dostaneme toho kolik budeme chtít zadarmo tak se to nevyplatí a zavařeniny vyjdou strašně draze.Chtěla bych zavařit ovoce mimo jablek,z rajčat bych chtěla udělat protlak a kečup atd.Zavařit hrách ve sladkokys.nálevu
Máte někdo spočítáno jestli to vyjde doopravdy dráš než kupovaný?! Práci do toho samo počítat nechci,stejně jsem doma. Myslím suroviny + energie..
Sklenice i s víčkama bych měla od babičky,zavařovací hrnec s teploměrem od mamky…

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

KláraC
28.4.10 13:16

Pro mně to má tu výhodu, že vím, co jíme a zavařím to tak, jak nám to chutná. Na peníze jsem nikdy nepřepočítávala, ale řekla bych, že pokud někdo potřebuje marmeládu jednou za měsíc na palačinky, tak se to nevyplatí. Pokud to někdo baští často (viz já… sklenici červený řepy zbodnu na posezení), finančí úspora to určitě bude.

Klára

  • Nahlásit
  • Citovat
12160
28.4.10 13:16

Ahoj, spočítané na korunu to nemám, ale jestli máš výbavu - suroviny, sklenice a víčka, tak neváhej, vyplatí se to pořád. Je sice pohodlnější kupovat, ale když domácí je pořád domácí a levnější určitě. A to ovoce a spol. bys měla od tchýně?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2139
28.4.10 13:21

Bych řekla, že vyplatí, zvlášť když máš suroviny zadarmo a dokoupíš jen ocet, cukr, koření. A taky je to lepší, než kupované. Si pamatuju, jak jsem byla těhotná a měla akutní chuť na zavařený meruňky, koupila je a byla jsem z nich naprosto zklamaná.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1186
28.4.10 13:21

Zdravím,

netuším, jestli se to finančně vyplatí nebo ne, vezmi si, že třeba marmeládu můžeš dnes koupit za 10 ale taky za 100 korun. Jenže za těch 10 to bude akorát tak nějaký s prominutím humus plný éček. Já za sebe říkám, že pokud bych měla možnost a sílu vložit do toho tu energii, tak budu zavařovat a zavařovat, protože co je lepšího, než plody ze svojí zahrady, kde víš, že to není nějak chemicky ošetřené, uzrálé na českém slunci atd. Já jsem loni dostala od sousedů několik tašek meruněk, tak jsem zkusila udělat svojí první marmeládu v životě a byla tak výborná, že se to s těma z obchodu nedá srovnat. Od babičky dostávám rybízovou. Ještě zavařuju okurky, papriky a zkusila jsem i květák. Vše podle vlastní chuti, vyhraju si s kořením…ten protlak jsem taky jednou zkoušela, podle nějakého receptu v Apetitu…rozvařit, přidat podle chuti česnek, bazalku…pak jsem to tedy zmrazila, ne zavařila, ale bylo to taky výborný.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.10 13:27

Ovoce,zelenina je od tchýně za dáčo..Musela bych si koupit jen cukr atd …

  • Nahlásit
  • Citovat
22315
28.4.10 13:27

A mas to pak kde skladovat? Pokud mate dum, nevahala bych a poridila si mrazak ciste na zeleninu a ovoce.
Hrasek, kvetak a jinou zeleninu na mrazak,
jabka, hrusky- nadelala bych detem presnidavky
Merunky- kompoty, marmelady......

myslim, ze porad se to vyplati, kor kdyz cekr mas za 10 kc v akci…koreni taky stoji par korun, nejaky zelirovaci cukr a kys. citronova jako konzervant.....

Domaci okurky jsou vyborne, pokud udelas spravny nalev- mnam. Taky jsem na okurky pridavala i kolecka mrkve, male cibulky, kopr

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6882
28.4.10 13:31

Ahoj, tak jak jsem na zavařování nebyla, jsem brzy změnila názor a to díky zahradě, kterou máme u domku. Děláme si svůj kečup, zavařujeme papriky - beraní rohy, dělám marmelády. Letos uděláme i nějaký kompot a objednám si okurky. A co se nezavaří, tak dám do mrazničky - rajčata, rybíz…včera jsem brala poslední krabičku rybízu na koláč. Domácí kečup je úplně jiný než kupovaný, můj chlap si na to musel dlouho zvykat, ale sám pak řekl, že je to 100 a 1. Prostě ten domácí chutná po rajčatech :palec:
Jestli máš takový přístup k zelenině a ovoci, tak bych neváhala. A jestli máš děti, tak bych to dělala i kvůli nim :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.10 13:31

skladovat mám kde zavařeniny,ale novej mrazák z nedostatku místa a financí nepřipadá v úvahu :wink: ..Nechci zavařovat mega množství,tak po 10 až 20 sklenkách,na marmilády nevím jestli si troufnu ty jsem nikdy nedělala :-? ,ale pár sklenic na zkoušku bych mohla zkusit :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
12160
28.4.10 13:32
Anonymní píše:
Ovoce,zelenina je od tchýně za dáčo..Musela bych si koupit jen cukr atd …

Nóóó, tak je skvělý, ne? Pokud máš skoro všechno - krom cukru a dochucovadel zadara, tak neřeš a zavařuj až se z tebe bude kouřit...... :lol: :lol: :lol: Není nad domácí mňamky, levné v tvém případě a dobré. Aspoň se zabavíš, ušetříš rodinný rozpočet a ještě si pošmáknete…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3341
28.4.10 13:39

U nás se to určitě vyplatí. Manžel snídá jedině marmelády (a to občas místo namazání na chleba jí chleba samotnej a marmeládu jí k tomu lžičkou :-) ) takže sklenička vydrží tak na týden. Když chceš koupit opravdu dobrou marmeládu, tak tě jedna sklenička příjde pomalu jak ingredience na dávku domácí marmošky. A jak už psaly ostatní, alespoń víš, co do zavařenin dáváš, že tam necpeš kdoví kolik chemie. (Mimochodem u nás momentálně frčí višňová marmeláda).
Jinak naši mají taky mega zahradu a já využívám hlavně jablka, hrušky a meruňky. Mám malé děti, takže dělám domácí přesnídávky. Myslím, že na těch se dá ušetřit fakt hodně.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6882
28.4.10 13:41

vůbec na tom nic není..já taky neustále žhavila telefon a konzultovala vše s mámou :-) Jen si prostě musíš dobře odvážit ovoce a podle toho přidáš cukr. Používala jsem od Oetkera, ale teď si nevzpomenu na název bylo to něco …FIX nebo tak nějak, vzpoměla bych si, kdybycho ho zase viděla v regálu

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16947
28.4.10 13:42

Zavařování se určitě vyplatí, pokud to konzumujete. Já třeba zavařuju okurky (okurky nepěstuju, ale kupuju) a i tak se to vyplatí - vyjde mě to zhruba na polovinu než v obchodě, navíc nikde nekoupím tak dobrý okurky, jaký si sama vyrobím - malý, křupavý, sladkokyselý tak akorát. Takže mi to za tu práci stojí. Zavařuji každý rok v červenci 20 kg a většinou tak v květnu už je špajz prázdný.

Zrovna tak dělám jahodovou marmeládu, i z koupených jahod to pořád vyjde levněji (kór když je máš zadarmo - to já nemám), protože pokud chci opravdu dobrou JAHODOVOU marmeládu bez jablek a různých přídavků, tak ta stojí v obchodě asi tak 3× tolik, než to vyjde mně.

Kompoty se u nás moc nejí, ale když už nějaké ovoce dostanu, udělám (meruňkové, švestkové …) protože do toho přidám jen pár lžic cukru a vodu … za tu cenu to rozhodně nekoupíš. Dělala bych si i červenou řepu, ale na to už jsem líná, mám ji ráda, ale abych ji cíleně koupila to si nevzpomenu.

Říkala jsem si, že příště zkusím zavařit jen mrkve a cibule do okurkového nálevu, protože to mi děti z okurek vyžírají jako první :lol:

Když byly děcka malý, dělala jsem si i domácí jablečnou přesnídávku. Je s tím sice práce (jablka naloupat, nakrájet, rozvařit, propasírovat) ale v podstatě kromě cukru to nestálo vůbec nic a kdykoliv byla dobrota po ruce, tím jsem ušetřila strašně moc, protože jablka byly zadarmo.

Kečup jsem zkoušela, ale kupovaný je lepší, takže ten už nedělám.

Takže pokud víš, že to zkonzumujete, určitě se vyplatí zavařit. Pokud by to mělo jen naplnit regály ve špajzu a stát to tam celé roky … tak to smysl nemá.

Jiřina

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17086
28.4.10 13:43

Taky mi to přijde levnější než kupované a určitě chutnější, plus to že víš co do toho dáváš. JInak marmelády bych se nebála to je brnkačka (maximálně bude řídká) ale mě se nikdy nepovedli kompoty :nevim: zkoušela jsem teda jen párkrát ale nedalo se to žrát :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Takže já co můžu tak hážu na mrazák - meruňky, jahody, rybíz, borůvky. Hrušky a jablka bych taky dala spíš na přesnídávky a zeleninu do mrazáku. Držím palce ať se povede. :wink: Já mám toho smolíka, že nemám zdroj :lol: :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
16947
28.4.10 13:47
consi píše:
Používala jsem od Oetkera, ale teď si nevzpomenu na název bylo to něco …FIX nebo tak nějak

Od Oetkera používám Klasik, nebo potom Pektogel. Klasik je v různých poměrech ovoce a cukru (1:1, 1:2, 1:3) nejvíc u nás chutná 1:1.

Jiřina

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama