VŠ - nevím, co dělat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
A co uděláš, až za dva roky zjistíš, že to není pravé ořechové? Připadáš mi hodně nestálá. Podle mě jsi nikdy moc doktorka být nechtěla. Jen maš prostě pocit, že je to super studovat zrovna toto. Tak snad jako právnička budeš spokojenější…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Věřím tomu, že ve vyšších ročnících na medicíně budou zajímavější předměty než v prváku, ale objem učiva bude pořád obrovský a volného času minimum. Jestli nechceš trávit většinu času v knihách, tak medicína zřejmě opravdu nebude pro tebe. Aby z tebe nakonec byla zpruzelá doktorka, kterou práce nebaví, to nikdo nepotřebuje.
Práva bych já osobně nestudovala ani za boha. Měla jsem právo jen jeden rok ve škole a biflovat se ty krkolomné formulace slovo od slova byl opruz nad opruz a šílená nuda.
Jestli chceš studovat něco zábavnějšího a zároveň mít volný čas, zkusila bych hledat ještě jiný obor. Ekonomika, IT, management, psychologie… Záleží na tom, co tě zajímá.
Jinak jít do prváku ve 24 není nic neobvyklého, já jsem na VŠ měla i spolužáky po třicítce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chápu, že teď ti to přijde jako hrozná ztráta času - jak nejsi pozadu. Ale v celkové délce života je to jako nic. Lepší se delší dobu rozhoupávat a najít si to, co ti bude fakt sedět. Než se trápit třeba šest let na medicíně a pak zbytek života jako lékař.
Je něco, co tě na té škole baví? Co tě láká? Myslím za obor, za předmět? Zrovna na medicíně je velký rozdíl mezi teorií a praxí. Je možné, že by tě nějaká praxe třeba namotivovala? Já to tak třeba měla, studovala jsem celkem praktický obor a teorie pro mě už byla po těch pěti letech dost nezáživná. Pokaždé mě povzbudilo, když jsem byla někde na stáži a viděla reálnou práci, reálné kolegy…
Neočekávala bych, že zrovna studium medicíny tě bude zase až tak bavit. A kor ne takhle zezačátku. Tam není kritérium úspěchu nadšení, ale hlavně ocelový zadek. Člověk si to musí fakt vysedět, musí mít ohromnou vůli a ano, obětovat tomu hrozně moc času. Moje sestra je lékařka, tak celkem vím, jak to u ní probíhalo.
Zase nemysli si, že nemohla mít brigády nebo zajímavé koníčky, to měla tedy celou dobu. A žádný génius typu Einsteina teda není.
Každopádně práva a medicína jsou fakt docela rozdíl, takže bych si asi pořádně rozmyslela, co vlastně chceš v životě dělat a proč. Ale jak to vypadá, máš na rozmýšlení naštěstí dost času ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že máš dost zkreslené představy. Práva nejsou lehčí a to ani na čas. Navíc stejně studuješ po celou dobu profese. Vše se mění, je to velmi živý obor. Z toho co píšeš si myslím, že to pro tebe není vhodné. Co tam máš třetího?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, a musíš nutně studovat? Co na to říkají rodiče (jestli se teda nezivis sama)? Já bych ti jako rodič asi nechtěla platit po škole už čtvrtý rok „na rozmyšlenou“.
Jakou práci jsi dělala ten rok po zahraničí, když jsi se nedostala na medicínu, nechceš se k tomu vrátit?
Prostě mě napadá, jestli nenastoupit normálně do prace, udělat si trochu jasno, a nějakou tu VŠ pak třeba dostudovat při práci. Protože takhle od ničeho k ničemu se můžeš plácat do třiceti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja pochopila az ve 27 letech, co chci delat a plno lidi to nevi do konce zivota.. Je super, ze se hledas a nevzdavas to.. ptat se tady, kde vetsina lidi ma sotva maturu neni dobry napad.. budou te urazet… to ale prejdi a neres.. Byt tebou a mit podporujici rodinu, sla bych rok pracovat.. normalne nekde makat at si ujistis priority.. nač studovat, kdyz nevis co… chces ty prava vazne studovat??? Pokud ano, jdi do toho, pokud nevis… dej tomu cas.. Nestuduj na silu to, vo by te nemuselo bavit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vybodla bych se na medicínu, když víš, že to dělat nechceš. Najdi si práci v AK v administrativě a příští rok podej přihlášku. Je pravda, že práva jsou asi jednodušší než medicína (já mám práva). Jen tě upozorňuju, že ta škola je nuda (zejména prvák, mě to celkem bavilo až ve čtvrťáku, ale teď je to prý nějak přeorganizované). Až jí vystuduješ, tak jak tady někdo psal - pokud ti nevadí sedět někde na úřadě, tak se poté můžeš věnovat svým koníčkům. Pokud chceš ovšem dělat kariéru, připrav se na pracovní dobu cca 9-21, někdy i noční (z celkem malicherných důvodů, jako že si to klient vymyslel, páč o záchranu lidských životů fakt nejde). To jen k tvému důvodu, že nechceš otročit a chceš se věnovat i jiným věcem.
- Citovat
- Upravit
@Lollitka To mě mrzí, když tě to tak hodně bavilo :/ A děkuju za povzbuzení ![]()
@Ou Já šla do ciziny ještě před maturitou, byla jsem na rok na výměnném pobytu, ale nijak jsem to nerozepisovala, bylo to jen pro vysvětlení toho, proč jsem pozadu. Nevybírám si podle seriálů
medicínu jsem chtěla celou střední, k právům mám vztah, protože to máme v rodině. A zábavnost pro mě faktor je, samozřejmě nikdy tě nemůže bavit všechno, ale něco, co mě absolutně nebaví a nezajímá, studovat ani dělat nechci jen kvůli uplatnitelnosti.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já chodila na ty práva, která máš jako druhou variantu a mám k tomu drobný postřeh - nevím, jak je to s medicínou, ale na právech prvák taky prakticky nikoho z mého okolí nebavil. Předmět „k tématu“ byl cca jeden a jinak spíš takové to „nutné zlo“. Ve druháku se pak situace úplně obrátila a zbytek studia byl fajn. Není na medicíně něco obdobného? Vzhledem k tomu, že jsi propásla čas na přihlášku bych té medicíně ještě dala šanci. A nebo se podívala na možnost celoživotního vzdělávání, tam by ses ještě dostat mohla a u nás to bylo tak, že tuším ve třeťáku přecházeli kolegové z celoživotka k nám na „normální“ obor (PrF MUNI).
Mně přijde, že na medicíně je něco trochu zábavného až tak ve čtvrťáku a stejně mám pocit, že to asi nebude pro mě ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Urcite bych nedelala neco, co te nebavi a je to snad nejtezsi obor, ktery sis mohla vybrat……jako studovat to dalsich pet let bez toho, aby te to bavilo, je k nicemu. Jooo rodice asi nastvani budou, ale furt lepsi jim to rict ted, nez se treba zhroutit ve ctvrtaku…
Prava jsou lehci, vystdovala jsem je, uplna srdcovka to nebyla, ale v oboru pracuju a bavi me to. Je fakt, ze s pravama mas vetsi rozptyl - muzes pracovat v justici, pokud jsi hodne ambiciozni. Muzes si taky sednout na urad a budes mut hezky mistecko…muzes zustat na univezite…,ale muzes jit i uplne mimo obor a nebudes pusobit uplne jak pest na oko jako mudr., kterej nechce delat medicinu, ale jde nekam kdovi kam…
Kazdopadne mi prijdes docela nerozhodna…je jeste neco krom techto dvou oboru, co by pro tebe mohlo byt zajimave?
Prosim anonym-kvuli zamestnani.
To se mi na tom právě líbí, že je pak spousta možností. máme právníky v rodině, každý dělá něco jiného, náročnosti pak odpovídá finanční ohodnocení. Nerozhodná asi jsem, nic jiného, co by mě bavilo, mě nenapadá, bohužel. Nejspíš by se něco našlo, ale já na nic dalšího ještě nepřišla :/
- Citovat
- Upravit
@Viviena_K Já tedy vím od kamarádek z Prahy, že to přes semestr zas takový dril není. Neříkám, že je to škola, kde není potřeba nic dělat, to ani nechci… Jedna k tomu studuje ještě další školu. Ale samozřejmě to není osobní zkušenost a každý je jiný…
@Magical-eyes Já už cizinu neplánuju, rok mi stačil, chci žít v ČR. Ale samozřejmě, stát se může cokoliv.
- Citovat
- Upravit
@Russet Co udělám, to opravdu nevím, ale to člověk nikdy nemůže vědět dopředu. Doktorkou jsem chtěla být x let, přišlo mi to super, teď už míň…
- Citovat
- Upravit
@Platanka Studovat chci hodně, baví mě to a chtěla bych se v nějaké oblasti ještě vzdělávat, z gymplu v podstatě nic neumím, o ničem nic nevím do hloubky. Navíc mi přijde, že čím budu starší, tím mi to studium půjde hůř. Rodiče mě neživí, každopádně v zahraničí jsem byla ještě na střední, ale nerozepisovala jsem to, jen jsem chtěla vysvětlit to zpoždění
Jako možnost to určitě je, jen nevím, jestli chci ještě ztrácet čas…
- Citovat
- Upravit
@purplee Děkuju za milý komentář
Studovat je chci, jen prostě nevím, zda nebudu litovat, že jsem pustila tu medinu a takhle si to celé prodloužila. Samozřejmě jak moc mě to doopravdy chytne, nezjistím, dokud to nezkusím :/
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Vybodla bych se na medicínu, když víš, že to dělat nechceš. Najdi si práci v AK v administrativě a příští rok podej přihlášku. Je pravda, že práva jsou asi jednodušší než medicína (já mám práva). Jen tě upozorňuju, že ta škola je nuda (zejména prvák, mě to celkem bavilo až ve čtvrťáku, ale teď je to prý nějak přeorganizované). Až jí vystuduješ, tak jak tady někdo psal - pokud ti nevadí sedět někde na úřadě, tak se poté můžeš věnovat svým koníčkům. Pokud chceš ovšem dělat kariéru, připrav se na pracovní dobu cca 9-21, někdy i noční (z celkem malicherných důvodů, jako že si to klient vymyslel, páč o záchranu lidských životů fakt nejde). To jen k tvému důvodu, že nechceš otročit a chceš se věnovat i jiným věcem.
Děkuji za radu
s tím, že prvák není nějak extra záživný, počítám. Ty jo, no ráda bych taky někdy měla děti, takže žádná extra kariéristka nejsem
To se asi všechno uvidí časem, teď nemůžu říct, co bych přesně chtěla dělat. Každopádně, vím, že úspěšní právníci se opravdu nadřou a hodně si máknou, aby to vůbec někam dotáhli.
- Citovat
- Upravit