Vydání knížky - průběh, způsoby

Terezka20
7.6.17 10:42

Vydání knížky - způsoby

Zdravím vás, vysvětlí mi někdo po lopatě, způsoby a průběh vydání vlastní knihy? Něco málo už jsem si o vydávání zjistila, ale ráda bych věděla celej průběh. Pokud zvolím cestu přes nakladatele, jak postupovat, popř. jak je oslovit a co od nich čekat, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1166
7.6.17 11:00

https://www.facebook.com/…23257208693/?…[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22post_page%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22surface%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%2C%22has_source%22%3Atrue%7D&source=108&action_history=[%7B%22surface%22%3A%22post_page%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22extra_data%22%3A[]%7D]&has_source=1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15189
7.6.17 11:11

Jedna z možností:
http://www.suplik.cz/…i-kniha.aspx

jinak doporučuji dát to před tím více lidem přečíst a vyslechnout si jejich názory, prostě zpětnou vazbu… než budeš investovat čas, energii, finance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
7.6.17 11:56

To je hodne naivní představa, ze vám nejaky nakladatel neco vydá. Nerada bych vas podcenila, ale knih jsou mraky a prodeje nic moc. Musela byste nabídnout nějakou pecku, aby do toho nekdo šel. A vydelat se tim take moc neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
7.6.17 12:11

Bohužel je to tak, že když to nabídnete nakladatelství, tak vám to nejspíš odmítnou. Ale zkuste to.
U nakladatelství si pak můžete vybrat (nevím, zda to tak je vždy, já to tak měla), zda chcete vyplatit jednorázový honorář a nebo honorář za prodané knihy (ročně). Upozorňuji, že je to ale spíš pro prestiž než pro výdělek, u obou mých knih se zisk před zdaněním počítal v řádu kolem dvaceti tisíc. Když spočtete čas, je to spíš o dobrém pocitu mít vlastní knihu, než výdělku. Já nepsala beletrie, ale „udělej si sám“. Já to měla na objednávku nakladatelství - já nabídla téma knihy a ukázku první kapitoly a oni mi upřesnili zadání a já to dopsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
7.6.17 12:18

Mé známé i jednomu dalšímu kamarádovi knihu vydali. Egmont. Ale teď prý mají nějaké problémy.
Určitě bych neztrácela naději a zkusila více nakladatelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Terezka20
7.6.17 12:28

Co se týče nakladatelů, myslím že mám reálnou představu o tom, že knih je spoustu a nakladatelé mi ji nemusejí vydat a už vůbec ne, když nemám jméno a jedná se o první knihu. Mě šlo spíše o to, jak je oslovit, co jim napsat. Možná budu vypadat jako blbec, ale zeptám se. Co si představují pod tím, zaslat „rukopis“? Co má rukopis všechno obsahovat, jak má vypadat? Na co si dát pozor? Spíše mě to zajímá z této stránky. Je mi jasné, že bude boj, prokousat se až k tomu určitému nakladateli, který mou knihu vydá. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
26862
7.6.17 12:51
@Terezka20 píše:
Zdravím vás, vysvětlí mi někdo po lopatě, způsoby a průběh vydání vlastní knihy? Něco málo už jsem si o vydávání zjistila, ale ráda bych věděla celej průběh. Pokud zvolím cestu přes nakladatele, jak postupovat, popř. jak je oslovit a co od nich čekat, děkuji.

A musi byt vydana tiskem?
Co treba zkusit www.romanyzdarma.cz nebo www.ctenizdarma.cz
Takto publikovala Ilka Pacovska svoji serii Sedmy smysl a dnes uz je vydana Albatrosem http://www.databazeknih.cz/…y-smysl-2092

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.6.17 13:39

Pokud chcete publikovat jako autor standardního nakladatelství, tak především začněte publikovat kratší věci na webu a pište povídky. Tím si vypilujte řemeslo a pokud skutečně máte talent a co říct, tak se nebojte, že by si vás lidi nevšimli. A tím pádem si vás všimnou i patřiční redaktoři.

A povídky co napíšete obesílejte do soutěží.

Jednak dostanete zpětnou vazbu a předvším nakladatelské domy tyto soutěže sledují.

Nabídek nových autorů každému redaktorovi chodí neuvěřitelné množství a většinou jsou to grafomani neschopní zformulovat jen ten mail tak, aby měl hlavu a patu a nebyly v něm hrubky.

Jinak co se týče neformálního setkání s redaktory je docela dobrý nápad zajet třeba na Šrámkovu Sobotku.

Příspěvek upraven 07.06.17 v 13:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
7.6.17 13:42

množství vydavatelství, problém?

Mám dojem, že je i zbytečně velké množství vydavatelství. Kdysi jsem slyšel, že pomalu na každou knihu jiné. To je asi přehnané, ale přesto, není jich moc? Někdy to vypadá, že si některé knihy lidé vydají téměř „sami“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
7.6.17 13:42

doplněk

Tím chci říci, že než by žebronili i nějakého vydavatele „vydají“ jí raději sami. Je to také cesta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.6.17 13:43

@Heinich ano vydávání knih samonákladem je pro něketerá nakladatelství velký byznys, protože prostě je dostatek grafomanů, co potřebují vydat knihu.

A tedy počet nakladatelství je přesně takový, jaké se na trhu uživí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
9.6.17 00:09
@Eliška N. píše:
Mé známé i jednomu dalšímu kamarádovi knihu vydali. Egmont. Ale teď prý mají nějaké problémy.
Určitě bych neztrácela naději a zkusila více nakladatelů.

Ten jejich problém se jmenuje akvizice Albatrosem. Koupili je. Rázem se jim veškeré procesy zpomalily, museli zahodit vlastní fungl nový e-shop a teď je vše pod předpotopní Albatrosem :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
10.3.19 12:02

Dobrý den, dámy.
Taky jsem se kdysi pídila po informacích ohledně vydání knížek, moc ráda totiž píšu pohádky, divadelní hry, básně, romány atd. ale vždy mě odradili finance. Hráli jsme jednu pohádku a děti chtějí hrát další originální pohádku. Tak uvidíme jestli se nám to příští rok povede. Našla jsem, už si nepamatuji, ale jsou stránky, kde pošlete svůj text, kde vám následně řeknou zda se to vyplatí vydat nebo ne, nebo vám jí sami vydají. Pak další možnost je vydání E-knihy, je to cenově dostupnější, pokud by jste měla zájem písněte a já vám pošlu kontakt. Já jsem tam nemohla poslat svou pohádku, protože v době, kdy jsme ji hráli a kdy jsme dávali na papír , byly jiné zákony. Takže mám tam spoluautora a díky tomu i svázané ruce. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí