Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky bych nechala udělat odhad. Milion mi přijde hodně málo…Pokud mu na to kývneš aniž bysis zjistila cenu, tak okrádáš nejen sebe ale třeba i své tři děti, které by se mohli mít mnohem lépe, kdybys dostala i ty za dům více. Minimálně byste nebyli tolik zatížení hypotékama a půjčkama, což je i ku prospěchu celé rodiny.
Mysli na to ![]()
Když jde o peníze, vždy se s někým pohádáš i když je to rodina..prachy jsou hodl prachy..bud je mít budeš, nebo budeš mít máslo na hlavě..
nechceš si nikoho rozhádat, ale když to přijdeš, nebudeš to bratrovi celý život vyčítat, že s tebou takhle ojebal? POkud se s tím smíříš, oka, ber co dává..ale mě by hryzalo že mě takhle podvedl, určitě by se to projevilo do mého vztahu k němu
U nás to bylo podobné jen bez toho milionu - prostě bratr neměl nic (je pravda, že hodnota domu byla řádově poloviční než zakladatelky). Aby sourozenecké vyrovnání proběhlo ještě za jejího života trvala matka aby měla jistotu, že se rodina po její smrti nezhádá do krve jak to tak byvá. S bratrem jsme si sedli, popili a domluvili jsme se. Žádný papír jsme nesepisovali. Po několika letech když se ekonomická situace bratra zlepšila začal nám čas od času přispívat, někdy i obrovskou částkou. Dnes, po cca 15 letech už nám rozhodně dal mnohem více než by činila polovina rodičovského majetku a asi bude potřeba další pařba aby se mu vysvětlilo že už stačí. Rozhodně nenabádám k takovémuhle postupu, ale chci jen říct, že to vše závisí na vztazích v rodině a to nikdo kromě zakladatelky nemůže dopodrobna znát.
@Tardulka Bratr je dost vyčůranej, co? Když nemá na to, aby tě vyplatil podle reálné ceny, budete muset dům po maminčině smrti prodat a rozdělit se. To bude nejspravedlivější a pro další vztahy mezi vámi nejlepší.
Tak on bude pak mit volny byt ne? Udelejte odhad a za zivota mamky, at vam klidne da jenom milion, ale jak maminka zemre a on bude mit cely dum, at na vas prepise svuj byt. Tam uz bych klidne i slevil o nejaky statisice, kdyby to bychazelo. Kdyz tak oba prodate a koupite vetsi. Nebo jen jeden a druhej pronajimat a platit z nej hypo.
Ale tento zaklad co pisete nebrat, je vychcanej a chce vas okrast a jeste mu to neni ani blby!!!
U nás byla situace následující. Sestra od manžela dostala zadarmo pozemek z pozemku rodičů postavili si tam rodinný domek. My jsme předelali patro u rodičů, investovali vlastně do cizího, prestavba komplet, zůstaly jen holé zdi. Dále chodníky a další úpravy pozemků. Loni rodiče manžela na nás oba! dům přepsali, s tím, že je věčné břemeno. Sestru jsme vyplatili půl miliónem. Hodnota domu i s pozemkem je okolo pěti milionů minimálně. Vím, že mě tu sežerou, ale platit polovinu, když už jsme tam sami přes milion investovali, to bychom fakt nezvládli. Museli bychom se odstěhovat. Ještě dodám, že švagrová se vdávala dříve než my a měla nabídku v domě bydlet, což odmítla.
Anonym je snad jasný
@Bábrdl píše:
@Tardulka Nech si udělat reálný odhad. Lidi často přehánějí a nějaký obyčejný starý dům, pokud není ve větším městě, šest milionů asi hodnotu nemá.Ale skoro určitě má hodnotu víc než dva miliony.
A teprv pak vyjednávej.
Před 5 lety byl odhad 4,5 milionů. Odhad necháme udělat. Pro mě je to strašně nepříjemné. Nemám ostré lokty a brácha ano ![]()
Taky bych nejdřív udělala odhad ať máš něco v ruce. Třeba bych nepožadovala přesnou polovinu, ale zase bych se nenechala „okrást“ (bratr si může půjčit nebo splácet dle splátkového kalendáře, ev. by šel ještě ten jeho byt). Nebo bych nechala vše tak jak je a dělila to v budoucnu, ale tady je opravdu riziko, že maminka přepíše dům na bratra a ty nedostaneš vůbec nic (většina rodičů preferuje jedno dítě před ostatními nebo ji bratr ukecá, stalo se to tchánovi, on nedostal nic, brácha barák i úspory co byly v baráku v hotovosti).
@Tardulka píše:
Před 5 lety byl odhad 4,5 milionů. Odhad necháme udělat. Pro mě je to strašně nepříjemné. Nemám ostré lokty a brácha ano
A na to spoleha. Nemuze te zastoupit v tomto manzel? Nenech se ukecat, opravdu. Nebavime se tady o par tisicovkach, ale milionech.
@Pvln34 píše:
@Malike súhlas. Milión + ten byt.
To ze brat penize nemá chápem. V normálnej situácii by si zobral pôžičku na vyplatení, ak by o bydleni v dome naozaj stal.
Popravde sa mi ani nepáči takéto dohadovanie o majetku, kým ešte maminka žijeakoby ste sa už nevedeli dočkať až ru nebude, ty budeš mať milióny a on barák
Přesně to jsme s manželem bráchovi i mamce říkali. Že by se to za jejího života neřešilo a vypořádali bychom se až potom. Jenže bratr to chce řešit teď. Bojí se, že za těch x let by dům byl moc drahý a neměli bychom na vyplacení už vůbec
a dům by se musel prodat. Prostě o ten dům mooooc stojí a tlačí do vyřešení teď. Mamka mu přitakává. že jsme rodina, tak ať vezmu milion. Přitom tam s mamkou bydlet nechce a dům by byl jen přepsán na něj a on se tam nastěhoval až by mamka nebyla. Ach joooo!!!
Tvuj bratr mi přijde dost vyčuranej. Proč chce dům na sebe, když tam nebude teď v nejbližších letech bydlet? Udelejte odhad a ber polovinu. Mate tri deti. Pokud nema vic jak milion, tak at to na sebe neprepisuje, nechapu ![]()
@Tardulka Před 5 lety není teď, nemovitosti šly nahoru a bratr je fakt frajer…Tak mu řekni, že necháš udělat odhad, budeš chtít půlku a hotovo. Neokradeš přeci vlastní děti jen proto, že má bratr ostré lokty. Přiber k diskuzi tvého manžela, ať nejsi u toho náporu sama a neodkýveš něco, co nechceš.
@Tardulka Tak co je to za argument, že jste rodina? To se máš nechat obrat jako proč? Mamka ti to vysvětlí jak? Že půlka z 5 mega je jeden?
Rodina nerodina, 2 miliony mít nebo nemít jsou sakra peníze, s tím vyžiješ na důchod, když o to půjde. Takže bych to nechala být, nemovitosti nebudou klesat, spíš stoupat, pak v dědictví buď na to bude mít nebo se to prodá. Nekývla bych na milion ani omylem.
Rodina nerodina..
nechat udělat odhad, 1m je vtip..to u nás stojí byt 1+1..a to možná.
Jako když nemá, taky si bude muset na vyplacení vzít půjčku. Jediná varianta pak bude po smrti dům prodat a jít napůl..ale bratr tě chce vzít s melounem pěkně na hůl..