Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To záleží jak je ta rekonstrukce udělaná ne? Vezmi si sebou nějakého odborníka co to pozná a řekne Ti reálný stav. RK bych to tedy nevěřila.
To ti takto z patra nikdy neřekne aniž by to viděl. Jak tu rekonstrukci, tak tu novostavbu.
@Anonymní píše: Více
u nás se pod pojmem „starý dům“ rozumí předválečné, poválečné… z devadesátek rozhodně nejde o starý barák, navíc je komplet po rekonstrukci, záleží kdo a jak ji dělal, vzít si odborníka, nechat si doložit co nejvíce k těm pracem (kdo je prováděl a hlavně z jakých materiálů), ale takového domu bych se nebála…
Nebála jsem se ani domu sto let starého, ale to chyba byla. A velká
byl problém se ho zbavit… takže on je fakt starý dům a starý dům… ![]()
Příspěvek upraven 02.09.26 v 12:31
Odstěhovala jsem se ze 100 let starého postupně rekonstruovaného domu, ale asi ne tak kompletně jak píšeš. Okna 20 let, střecha 20 let, podlahy 5 let.
Ted bydlíme v novém čtyři roky starém a je to velký rozdíl. Ale ja jsem hlavně spokojena, ze ted máme zahradu, kterou jsme předtím neměli.
Js uz bych do starého domu nešla.
jo tááááááááák, tak to děvče HLAVNĚ POZOR NA VLHKOST.. a jaké je zdivo.. jestli je tam cokoliv vlhkého, byť jen náznak přemalované plísně, smíšené zdivo, tak prchejte!!
mně nepomohlo ani odkopání, solarventi, osmoza, prostě NIC! má to sklepy? jsou vlhké? udělejte sondu do zdiva… je v blízkosti ohrožení vodou? i nějaký svah, velké stromy, jaká je orientace, jak svítí slunce… okna jsou v plastu? není kolem plíseň? co udělalo zateplení, co tepelné mosty… hele, znovu bych do toho nešla ani omylem, jak je psáno nade mnou… Do čehokoliv jsme kopli, bylo špatně… od elektroinstalace až po (ne)izolace, odpady, prostě katastrofa… dům bude mít s vysokou pravděpodobností skryté vady, byl by zázrak, kdyby ne.
Měli jsme asi 20 let starý barák a byla to chyba. Kam jsme dali oči při koupi naprosto neutuším. Chyba která nás stále hodně peněz. Pak jsme to raději prodali.
Pak máme hodně starý barák (B domek ve Z), po totální rekonstrukci a dobrý. Ale tam jsme to hodně řešili s odborníky co a jak, protože tam to šlo na cihlu celý.
A pak máme barák tak nějak normál, něco mezi co uvádíš. Vždy je to lidech.
Nelze to jednoznačně napsat.
Asi je pak dobrý si říct co vlastně chceš. Jestli raději žít v novostavbě a nebo v baráku s nějakým příběhem, atd… ![]()
Tohle má každý jinak. ![]()
A tedy dneska už bych bez člověka co tomu opravdu rozumí a ví co říká už se ani na barák podívat nešla. RK nevěř vše a může z toho být mega průser i po rekonstrukci.
Taky záleží, kde stojí. Lokalita je zásadní. Ten dům může být ve výborném stavu a mít svoje kouzlo, nebo to může být ohyzdná depresivně působící stavba u čtyřproudové silnice.
Hrozně záleží, jak je udělaná ta rekonstrukce. My máme zrekonstruovaný barák 150 let starý, další velká rekonstrukce byla před 90 lety, teď dělal tu rekonstrukci manžel a ten si to pohlídal. Když teď vidíme, jak se dělají ty rekonstrukce, tak je to děs. Sežeň si opravdu odborníka, které ti zhodnotí provedenou rekonstrukci. U takto starých baráků by okna neměla být plastová, zateplení zdí by mělo dýchat. Velmi často tam nacpou klasický polystyren a ten to uzavře. Pak samozřejmě řešit, jak je odizolovaný barák od země, podlahy, krovy atd.
Zalezi zda nekdo delal rekonstrukci „na prodej“ nebo pro sebe. U te na prodej bych necekala vysokou kvalitu použitých materialu. U „pro sebe“ zalezi, zda mel majitel penize.
My máme 50 let starý dům po rekonstrukci a ještě jsme dodělávali před 5 lety patro.
No když srovnám kvalitu, tak spodní stará část je za mě mnohem lepší, odolnější.
Nicméně to je dům od domu. Chce to někoho, kdo opravdu zjistí reálný stav domu a hlavně toho, jak je udělaná ta rekonstrukce.
Je rekonstrukce a rekonstrukce…
Hodně záleží na provedení rekonstrukce, jestli byla opravdu důkladná, nebo jen zaplácnutí nedostatků. Na venek to může vypadat všechno ok, ale časem zjistíš, že je to díra na peníze. Jak už bylo zmíněno, vzít někoho kdo tomu opravdu rozumí.
Ne, nekupovat. Nebo prostě nebýt „cimprlich“. Já takový dům už dvacet let opravuju a pořád je to, no jak to říct.. Někdo mi řekl, že domy mají životnost 150 let. Ve sklepě je voda, po zateplení to plesniví atd. Tady to lidi většinou zbourají a postaví nový. Navíc dispozičně to už dnes nevyhovuje a třeba to nejde úplně změnit.
Rekonstrukce není vše. Jde o také to, aby to nebyly Prde. lákovice.
Ahoj,
Je tu někdo z oboru kdo mi poradí? Má smysl koupit starý dům cca 90 let, který je po rekonstrukci? Nová střecha, krovy, okna, zateplení podlah, střechy, domu, fasáda, tepelné čerpadlo, rozvody elektřiny. Víc zatím nevím - dozvím se na prohlídce.
Nebo je lepší koupi třeba 6-10 let starou novostavbu?
Díky moc