Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chci se zeptat, zda někdo pere boty v pračce? Syn má celokožené sandálky Santé a jsou hodně špinavé - hlavně ta síťovina z vnitřní strany kožených pásků. Můžu je dát vyprat na program pro jemné prádlo do pračky? Nechci je zničit, ale přijde mi, že ručně to akorát rozmatlu a nic nevyčistím.
edit. kvůli rýpalům
Ano, celokožené tedy nejsou, když mají z vnitřní strany pásků textil.
Příspěvek upraven 28.07.14 v 15:03
Ne, v pračce bych je neprala. Hezky ručně s mýdlem Jelen a jemným kartáčkem :- )
No tak když mají vevnitř ten textil, tak celokožené nejsou, že ![]()
Malá měla asi podobný typ sandálků, kožená stélka, zevnitř textil, zvenku kůže. Po sezoně jsem je vyprala (Zahnojené bych je stejně vyhodila.) a přežily v pohodě.
Jen pomalu sušit. Takhle je ještě donosila známé dcerka na odrážedlo.
Jo, klidně. Já měla taky sandálky Sante a šoupla jsem je do pračky. Ale bacha, ta barva fakt pouští. Pak jsem je vyndala, pomalu usušila a v pohodě.
@Adinka_2012 ano, prala jsem tam synovi farmářky Santé „kožené“, to bych nevydrbala…
a pak ještě jedny kotníčkové Elephant, byla tam červená…botky jako nové, ale ta červená pouštěla jak sv…
Já peru skoro všechno, za rok jim to beztak nebude a ještě se mi u žádné věci nestalo, že by se zničila. Mám šetrný program, třicet stupňů…to by nesměl ani do deště…to je teplá noha a studený déšť ![]()
Úplně v pohodě..TAky jsem se toho bála, ale včera dvouleté dcerce celokožené sandálky „vypral“ náhlý přívalový déšť, před kterým jsme se na koupališti nestačili schovat..POmalu je suším, jsou krásné, jen ošetřit sprejem na kůži a budou jako nové ![]()
Boty neschovávám ani neprodávám, mám je jen pro to dítě, kterému je koupím, takže to zase tak neřeším.
@Adinka_2012 pokud je chceš zničit tak ano.. Jestli chceš aby kůže zůstala pěkná, tak mýdlo, přiměřeně jemný/tvrdý kartáček a vypucovat. Pustí vše krásně.. Boty v pračce se mi nikdy tak nevyperou jako v ruce a ještě se daleko víc ničí. Zkusila jsem jakési boty v pračce vyprat asi 2× a zjistila, že je to kravina a jen lenost, za kterou člověk zaplatí určitou cenu.
Riskuješ to že ti ty kožené části ztvrdnou a popraskají, v okamžiku kdy budeš ty boty chtít případně reklamovat, neuznají ti to z důvodu vyprání a věř že odborník pozná zda se obuv vyprala
@Adinka_2012 jako kolik toho mýdla tam dát?
jsme to asi blbě napsala..jestli namydlit hodně nebo málo ![]()
To já si tu práci dám, rozhodně kvůli špinavým botám nebudu kupovat nové
. Měla jsem za to, že vyprání v pračce je účinnější, tak jsem se zeptala, jestli se mi tím boty nezničí…Mám mýdlo na ručí praní nebo na ně dám prací gel a kartáčkem lehce přejedu.