Výroba mýdla - oleje LSZ, nebo rafinované oleje

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5812
28.1.16 20:03

výroba mýdla - oleje LSZ, nebo rafinované

Ahoj, jsem četla pár článků o používání olejů v přírodní kosmetice, naposledy na bio infu, a objevilo se něco ve smyslu, že pro různé přípravky je vhodná jiná kvalita olejů, že do mýdla používat LZS oleje je škoda, jednak proto, že část jejich vlastností stejně zanikne a za druhý, že je to plýtvání, že na to stačí rafinovaný oleje? a ještě by mě teda zajímalo jak je to s maceráty, jestli je lepší macerovat v tomhle, nebo v tomhle ? je v tom větší rozdíl, nebo je to jedno?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
211
28.1.16 21:32

Osobně bych volila oleje LZS, když už tak pořádně a kvalitně. Otazkou je taky jakou cestou mydla budes vyrabet. Na maceraci je ideál olivový olej, já raději používám slunečnicovy olej. výběr oleje je dán jeho složením.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5812
28.1.16 21:59

@růženín díky, mýdla dělám z louhu za studena a pak dopíkám v troubě, jestli to má taky nějákej vliv..?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
211
2.2.16 13:23

@Gosi s takovým postupem jsem se ještě nesetkala :-) rafinový je vlastně každý olej i ten lisovaný za studena, jen ta rafinace není tak brutální jako u rafinovaného oleje. osobně když si něco vyrábím tak proto, že jsem nespokojená s komerčním výrobkem a hledám alternativu, tudíž i kvalitní suroviny.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
22.2.16 11:49

@Gosi pokud používáš metodu za studena (ale i uvedenou za tepla, kdy dopékáš), tak prostě se opravdu „ničí“ ty kvalitní oleje. není to jen o tom teple, ale i o té chemické reakci která tam je. „ideální“ způsob by byl asi rebatching hotového mýdla, do kterého přidáš ten kvalitní oleje a znovu necháš vytvrdnout. nikdy nevíš, které oleje a jak moc ti zreagují s tím louhem a které ti zůstanou. a dělat kompletně mýdlo z oleje lisovaného za studena je celkem škoda. takže je lepší ty echt kvalitní oleje použít do kosmetiky typu krémy než do mýdel.
@růženín tak už tím, že si to mýdlo uděláš doma (i z obyčejných olejů), tka je kvalitnější než to kupované v obchodě, protože ti zůstane veškerý glycerín, který je v průmyslově vyráběných mýdlech odstraněn z velké části a do některý je honosně pak „přidáván“ ve velmi malém množství. navíc pokdu si děláš mýdlo doma můžeš více experimentovat i s dalšími složkami v mýdle - kozí mléko, hedvábí, kakao,… a udělat ho více pečujícím už v samém základu

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
22.2.16 11:51

A ještě dodám, že na maceraci používám mandlový olej lisovaný za studena. je vhodný pro všechny typy pokožky.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5812
22.2.16 12:36

@whitehorse jo, diky, to jsem tak něják potřebovala ujasnit…jo o tom přidavání lzs olejů jako výživ. složky vím, díky 8)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
22.2.16 12:42

@Gosi doporučím jedny skvěle udělané stránky http://moderna.alchymistka.eu/…a-mydla.html
paní je ochotná i poradit, když se něco nedaří, existuje tam i forum, kde ochotní lidičkové poradí a hodně receptů až oči přecházejí, jaká krásná mýdla se vyrábí doma.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
22.2.16 12:44

A ještě jedna věc co sem si vzpomněla… že na mýdlo je lepší použít olivový olej ten nejobyčejnější, než panenský, protože má pro to mýdlo lepší vlastnosti.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1436
27.2.16 18:41
@whitehorse píše:„ideální“ způsob by byl asi rebatching hotového mýdla, do kterého přidáš ten kvalitní oleje a znovu necháš vytvrdnout.

Ale takové mýdlo pak nemůžou používat vegani, protože je v něm živočišný tuk. Teda můžou, ale je to v rozporu s jejich vírou. Nebo možná by bylo lepší jim to neříkat :D

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
27.2.16 18:59
@Jar Jar píše:
Ale takové mýdlo pak nemůžou používat vegani, protože je v něm živočišný tuk. Teda můžou, ale je to v rozporu s jejich vírou. Nebo možná by bylo lepší jim to neříkat :D

Se sadlem sem dělala jen první mýdlo, na pokusy se mi nechtěly brát kvalitní a podstatně dražší oleje. Další mýdla už byla víc vymazlena- jedno i s hedvábím.
Jinak rebatching je rozpuštění již hotového mýdla (po těch 24h kdy probíhá reakce) v troše vody, nebo i např. kozího mléka, přidání pecujicich olejů, řádně promíchání a napití zpět do formy a nechat vytvrdnout. tentokrát to ale trvá déle, protože je v něm více vody. Ale v této fázi se dá podstatně lépe hrát s barvami do mýdla (na přírodní i méně přírodní bazy, vunema,…) protože už je jisté, že zůstane barva lépe zachována a i vune vydrží více.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1436
27.2.16 19:03
@whitehorse píše:
Se sadlem sem dělala jen první mýdlo, na pokusy se mi nechtěly brát kvalitní a podstatně dražší oleje. Další mýdla už byla víc vymazlena- jedno i s hedvábím.
Jinak rebatching je rozpuštění již hotového mýdla (po těch 24h kdy probíhá reakce) v troše vody, nebo i např. kozího mléka, přidání pecujicich olejů, řádně promíchání a napití zpět do formy a nechat vytvrdnout. tentokrát to ale trvá déle, protože je v něm více vody. Ale v této fázi se dá podstatně lépe hrát s barvami do mýdla (na přírodní i méně přírodní bazy, vunema,…) protože už je jisté, že zůstane barva lépe zachována a i vune vydrží více.

Nojo, ale ty zmýdelněné živočišné tuky v rebatchovaném mýdle pořád zůstávají…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
283
27.2.16 19:08
@Jar Jar píše:
Nojo, ale ty zmýdelněné živočišné tuky v rebatchovaném mýdle pořád zůstávají…

Ať se dívám jak se dívám, tak o živočišných tucích tam nepisu. Píšu jen, že je pro mýdlo lepší použít rafinované oleje místo LZS, protože ty prospěšné látky se nici tou chemickou reakcí.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5812
27.2.16 19:30

Mi zbyla krabice um pro malou, a našla jsem jí po půl roce, kdy už má jinou velikodt, takže jediný živočišný tuk v mých mýdlech je kravské mléko, ale je to nepovinná složka, stejně jako lze, ale nemusí se použít sádlo, nebo lúj, tak taky nevím, proč by veganovi měly rostlinné oleje v mýdle po rozpuštění transformovat do živočišnývh tuků… @whitehorse díky, z těch stránek dost čerpám, tam jsem právě narazila na to dopékání :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1436
27.2.16 20:08
@whitehorse píše:
Ať se dívám jak se dívám, tak o živočišných tucích tam nepisu. Píšu jen, že je pro mýdlo lepší použít rafinované oleje místo LZS, protože ty prospěšné látky se nici tou chemickou reakcí.

Mýdlo „bez přívlastků“, to jaké si koupím v drogerii, se dělá ze živočišných tuků. A to tuků té nejhorší jakosti, včetně kafilérních. Tam žádná dodatečná úprava nepomůže :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat