Výše mateřské u 2.dítěte

133
11.9.13 14:04

Výše mateřské u 2.dítěte

Ahojky holky, chci se zeptat, jestli některá nevíte, z čeho se počítá peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), pokud jsem momentálně na rodičáku, mám dvouleté dítě a chtěli bychom druhé zhruba do roka, pokud se tedy zadaří…nechci se vracet do práce, chceme zvládnout dvě děti zaráz…budu mít stejnou výši PPM jako u prvního dítěte? Nebo bude nižší z důvodu toho, že jsem na rodičovské a nemám žádný příjem od zaměstnavatele…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Silwinka87
11.9.13 14:07
@fantagiroo píše:
Ahojky holky, chci se zeptat, jestli některá nevíte, z čeho se počítá peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), pokud jsem momentálně na rodičáku, mám dvouleté dítě a chtěli bychom druhé zhruba do roka, pokud se tedy zadaří…nechci se vracet do práce, chceme zvládnout dvě děti zaráz…budu mít stejnou výši PPM jako u prvního dítěte? Nebo bude nižší z důvodu toho, že jsem na rodičovské a nemám žádný příjem od zaměstnavatele…?

Pokud jsi zaměstnaná bude PPM stejná, jako u prvního dítěte..Ale musíš to stihnout než ti skončí mateřská(to nevím jistě, jen hádám-dřív jsi musela porodit do věku 4 let u prvního dítěte, ale nevím jestli to ještě platí)

• Citovat
  • Upravit
20777
11.9.13 14:08

Stejna jako u prvniho, pokud Ti bezi prac. smlouva a zmaknes to tusim do 3let prvniho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30320
11.9.13 14:09

Mateřskou budeš mít stejnou jako u prvního dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
11.9.13 14:12

Jojo, prac. smlouva mi běží…a rodičák mám u zaměstnavatele do 3 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1629
11.9.13 14:13

Jo mělo by to tak nějak být. Výše mateřské na druhé dítě by měla být stejná. Pokud plynule přecházíš z rodičáku na mateřskou s druhým dítětem, tak je to 6 týdnu před termínem porodu. Takže pokud je první dítě třeba narozené červen-tak za něj dostaneš rodičák za poslední měsíc a termín na druhé dítě by měl být nějak kolem 15 srpna, aby ses vlezla do těch 6 týdnů. Pokud to nestihneš, řešit jedině neschopenkou a z neschopenky na mateřskou. Pokud jsi zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1749
11.9.13 14:14

Můžu se přifařit s dotazem? Může být PPM vyšší než u 1. za okolností jako u zakl.? Třeba pokud se zvyšoval plat všem zaměstnancům?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
11.9.13 14:15
@Dajdula píše:
Můžu se přifařit s dotazem? Může být PPM vyšší než u 1. za okolností jako u zakl.? Třeba pokud se zvyšoval plat všem zaměstnancům?

Já myslím že ne.. :think:

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
11.9.13 14:15
@Dajdula píše:

A tobě zvyšovali plat, když tam nejsi? To se mi nějak nezdá

• Citovat
  • Upravit
1629
11.9.13 14:16

PPM nemuže být vyšší, je to počítané z platu.Ale výši rodičovského příspěvku si muže každá zvolit kolik chce pobírat a na jakou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
11.9.13 14:16

@Dajdula trosku nechapu.. Pocita se to z Tveho posledniho prijmu a pokud by i zamestnavatel smluvne zvysil plat behem toho, kdy jsi na rodicovske dovolene, tak si realne ale takovy plat nedostala kdyz nepracujed ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
11.9.13 14:18
@Moni25 píše:
@Dajdula trosku nechapu.. Pocita se to z Tveho posledniho prijmu a pokud by i zamestnavatel smluvne zvysil plat behem toho, kdy jsi na rodicovske dovolene, tak si realne ale takovy plat nedostala kdyz nepracujed ne…

To si myslím taky..A hlavně si neumím v reálu přestavit, jak někdo zvyšuje plat někomu, kdo je dva roky doma.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1629
11.9.13 14:20

Ne, to se počítá z platu za posledních 6 měsíců odpracovaných, pochybuju že by ho někdo někomu zvyšoval, když nepracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1749
11.9.13 14:25

Dík za odpovědi. Radši se v tom nebudu rýpat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1601
11.9.13 14:39

Ale jo, může být větší. Já to tak tedy měla. :mrgreen: Není to sice obvyklé, ale shodou okolností a náhod to možné je. Potvrzení s žádostí o PPM jsem nechávala na účtárně potvrdit v měsíci před nástupem na mateřskou (na žádosti se uvádí, tuším, denní vyměřovací základ z poslední aktuální výplaty vztaženo zpětně za x měsíců dle zákona - tady to nemám až tak do podrobna nastudováno, takže neuvádím přesně :oops: ). Na mateřskou jsem nastoupila v polovině následujícího měsíce a tudíž jsem měla ještě jednu výplatu, která se do žádosti o PPM již nepočítala a právě v této výplatě jsem dostala opravdu výrazné prémie (dojely nějaké projekty), takže mi výrazně vyskočil i denní vyměřovací základ. No a u druhého dítěte se mi u té žádosti o PPM započítával denní vyměřovací základ z poslední platné výplaty, takže mateřská byla o poznání větší.
Mimochodem, zakladatelko, před ukončením mateřské s druhým dítětem a před nástupem na rodičák si u zaměstnavatele požádej o čerpání dovolené, tak aby ti navazovala na tu mateřskou. Po dobu mateřské ti automaticky vzniká nárok na dovolenou a můžeš si ji vybrat. Rodičák můžeš čerpat současně i s tou dovolenou. ;)

Příspěvek upraven 11.09.13 v 14:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat