Výsledky z plodovky po potvrzení Downova syndromu

5.8.26 15:53

Výsledky z plodovky při potvrzeném Downovo syndromu

Ahoj, je tu prosím někdo, komu potvrdili u miminka Downův syndrom z plodové vody a čekali jste na kompletní výsledky? Za jak dlouho jste je měli hotové a bylo u vás riziko že je jeden z rodičů “přenašečem”?
Je mi 25 let, v prosinci 2025 jsem prodělala samovolný potrat v 6tt. V únoru 2026 jsem znovu otěhotněla. První screening naprosto v pořádku. U druhého také vše negativní ale vyšlo riziko DS 1:280. Plodovku jsem odmítla a šla jsem nejprve na morfologický ultrazvuk, dostala jsem termín až ve 23tt. Bohužel pan doktor odhalil Fallotovu tetralogii. Na základě toho jsem musela i na plodovku aby se vyloučila další vada která by mohla zkomplikovat operaci hned po porodu. Druhý den po odběru se bohužel potvrdil DS. Rozhodli jsme tedy o ukončení těhotenství. Nyní jsem 15 dní od ukončení a 3 týdny od odběru plodové vody a čekáme na kompletní výsledky zda není jeden z nás “nositelem” této vady a ještě chceme udělat krevní testy, kvůli dalšímu těhotenství. Chtěli bychom se začít snažit co nejdřív ale chceme počkat na výsledky.
Je tu někdo se stejnou/podobnou situací? Jak vám dopadly kompletní výsledky? Kdy jste znovu otěhotněli a bylo vše v pořádku? Jak moc jste byli kontrolováni?
Děkuji🙏🏽

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9120
5.8.26 18:00

Ses 2 tydny po ukončení, na dalsi snazeni mate fakt cas. Vek mate uplne ok, problem otěhotnět evidentně nemate, tak nespěchej. Mam v okoli hned nekolik pripadu, vsichni maji po těchto nepeknych zkusenostech zdrave děti. Počkejte na tu genetiku, at víte, co dal. Kamoska pri následném těhotenství ijak vic kontrolovala nebyla. Běžná vyšetření, všechna dopadla dobre, takze se nic dalšího neřešilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
5.8.26 19:14

U nás se bohužel odhalilo DS až po porodu. Máme skoro tříletého syna. Po porodu jsme byli s manželem na testy a přenašeči nejsme. Ta pravděpodobnost je velice, velice nízká. Téměř vždy jde o genetickou náhodu. My máme ještě tři další zdravé děti.
Počkej si na výsledky a určitě si dej aspoň tři měsíce pauzu, lepší je šest. Přece jenom ukončení už bylo v hodně vysokém týdnů, v podstatě máš za sebou porod. Jinak nevím o nikom ani v naší skupince pro děti s DS, že by se jim opakovaně narodilo dítě s DS. Možné to asi je, ale nikoho neznám. Jinak je mi líto tvé ztráty a přeji vám, ať máte brzy v náručí to vytoužené miminko. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14771
5.8.26 21:56

Já jsem nechala proběhnout tři cykly, než jsme se opět začali snažit, míň ti snad nikdo ani nedoporučí, těhotenství bylo už relativně pokročilé, tak by ani nebylo rozumné to zkoušet dřív. Do té doby už určitě výsledky mít budeš. U nás se na nic nepřišlo, ale od začátku jsme věděli, že nám genetiku dělají spíš pro jistotu, protože téměř vždy se jedná o náhodnou mutaci, takže jsem ani nic jiného vlastně nečekala. Otěhotněla jsem po těch třech měsících, zdravé miminko jsem tak měla v náručí vlastně do roka a do dne :kytka: Trochu víc hlídaná jsem byla, ale spíše kvůli nízko položené placentě. Jediný nadstandard byly NIPT testy hrazené pojišťovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 19:02

@fleret ahojky, můžu se zeptat, jaká byla pravděpodobnost DS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
6.8.26 20:30

Pravděpodobnost byla 1:2500. Šíjové projasnění v normě, nosní kustka přítomna, vše ok. Bylo to čtvrté těhotenství, čtvrtý kluk. Po porodu na genetice v Brně nám říkala paní doktorka, že z vyšetření nic poznat nešlo. Plodovou jsem vzhledem k negativním screeningum nepodstoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 20:43

@fleret příroda je mocná… :srdce: děkuju za odpověď a mnoho sil. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11152
6.8.26 20:48
@Nikysh píše: Více

No trosku divny komentar. 8o
Mocna v cem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 20:50

@Tarena že ačkoliv všechny výsledky vypadaly v pořádku, něco stejně bylo jinak. Co je na tom zvláštního?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
6.8.26 20:51

Možná v tom, že si najde svou cestu a že nám vždy ukáže, že je větším pánem než člověk i se všemi svými vymoženostmi. A to teď není myšleno jen na narození člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11152
6.8.26 20:52
@Nikysh píše: Více

No ja to pouzivam spise, kdyz chci nekoho potesit, ze se ta situace treba zlepsi, ne pokud došlo k takto nestastne situaci

Ale asi jen me vnímání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 20:54

@fleret asi jsem to špatně napsala, ale myslela jsem to přesně takto.. Mám za sebou bohužel zamlklé těhotenství a zarazilo se nám podruhé, za pár dní mě čeká 1. Screening. Tak se nezlobte, jestli jsem byla zvědavá.. Smiřuji se s tím, že nic už neovlivním. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
6.8.26 20:55

Teď už to jako neštěstí neberu. Syn je zlatíčko a naštěstí nemá přidružené vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 20:55

@Tarena tak hlavně, že to pochopila paní:) příroda nedělá jen šťastné a krásné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.8.26 20:57

@fleret rozumím, také máme v rodině chlapečka s DS a je skvělej. Čistě mě zajímaly ty čísla, tak se nezlobte a hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí