Vysvětlí mi někdo prosím - mateřská/rodičák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vysvětlí mi někdo prosím - mateřská/rodičák?
Dobrý den mamky, prosím, vysvětlí mi někdo..?
Mám doma 2,5 letého prcka, u kterého jsem měla zvolený rodičák na 3 roky. Když jsem zjistila, že jsem těhu, asi ve 4.měsíci jsem byla na soc. změnit výši rodičáku na nejvyšší možnou částku, ať vyčerpám cílovou částku. Dne 6/7/2013 jsem nastoupila na mateřskou s druhým prcem, leč jsem „zapomněla“ nahlásit na soc. nastup na mateřskou - u prvního jsem nehlásila a taky jsem se teď domnívala, že zaměstnavatel komunikuje se soc. - člověk hlásí nastup na mateřskou jak u zaměstnavatele, tak u doktora, prostě mě to teda nenapadlo. A tím pádem mi za červenec v srpnu přišel i rodičák i mateřská. Byla jsem na soc. a pochopitelně rodičák vrátím. Co mě ale prekvapilo, když mi prislo vyrozumeni, že jelikož je moje mat. větší než rodičák, musím vrátit celou čásku, tedy 11 500,– ja jen tedy nechapu, co tech pet dni od 1-6/7 - to je jako nezaplaceno nikym a nicim, jelikož mam vyssi mateřskou..?Myslela jsem, že za tyto dny mi soc´. vypocita nejakou poměrnou část..
Prijde mi to z principu jakoby nespravedlive..
Nebo jsem vedle jak ta jedle..? ![]()
Dekuji za vysvetleni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jo je to tak. To samé, když ti končí mateřská a začíná se ti vyplácet rodičák v půlce měsíce. Pokud ti přijde vyšší poměrná část mateřské, než kolik je rodičák, tak ten daný měsíc rodičák vůbec nedostaneš…
je to hnusný, podle mě taky nespravedlivý, ale je to tak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě ted 21.9, končí mateřská a za měsíc září bude činit 7.600,– a jelikož je vyšší jak rodičák, který budu mít 7.100, tak mi napsali, že rodičák budu pobírat až od 1.10., takže vlastně 9 dní budu bez peněz…nenaděláš nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem myslela, ze jsem mimo, ale toto mi prijde teda fakt nespravedlive.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žampionka
Bohužel je to tak.. Já nastupovala v půlce měsíce z MD na rodičák a jelikož mi za těch 15 dní mateřská dělala už víc než celý měsíční rodičák, nedostala jsem z rodičáku ani korunu. A to před 4 roky, kdy se čerpalo do 2 nebo 3 let věku dítěte a ne nějaká cílová částka, takže jsem byla de facto ošizena o 1/2 měsíce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale dámy…co je na tom nespravedlivého? Každá vyčerpáte stejnou částku, ne? A když se dřív na konci rodičáku dostávala za poslední měsíc celá částka, i když mělo dítě narozeniny třeba 1., to bylo taky nespravedlivý? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žampionka A když končil starý rodičák a dítko bylo narozené třeba 3. v měsíci, to taky bylo děsně nespravedlivé, že byl ten rodičák celý? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žampionka
holky, ale vzdyt nakonec dostanete porad stejnou castku. Pokud jsi materskou mela vyssi nez je max rodicak tak dostanes rodicak az nasledujici mesic. Zase ho bude mit o mesic dele.
Kdyz se dite narodi 2heho v mesici taky dostanes rodicak za cely mesic… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já tomu taky moc nerozumím, ale je to tak. Říkala mi to švagrová, když jsem byla těhotná, tak jsem si zvolila nástup na mateřskou tak, aby mi rodičák začínal od 1. v měsíci a bylo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit