Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dle mého by jste měli zaplatit pouze, co je psáno ve vyúčtování. Ne, teorie majitelky bytu. Nějak to nechápu.. ![]()
Teoreticky si vlastní kalkulaci udělat může - objedná si pracovníka firmy, co provádí vyúčtování a ten udělá odečty mimo stanovený termín. V tom případě by vám ale měla vyúčtování předložit. Vyúčtování mimo termín je samozřejmě za poplatek.
@sisi 1111 No právě to si též myslím..Jsem zvědavá jestli ty peníze z ní dostanu zpátky ![]()
To vyuctovani ti nemuze provest jen tak od oka.
Musis mit k dispozici stavy meraku pri prevzeti i odevzdani bytu.
Jde udelat mimoradna fakturace k urcitemu datu a stavu meraku. Treba PRE nebo RWE staci nahlasit datum a stav meraku a poslou k tomu datu fakturu (RWE za to chce, tusim, 40 Kc).
Jinak ano, ja to s najemniky vyuctovala i bez toho, aby na neco prisla zaverecna faktura - dohodli jsme se, ze pro vyuctovani pouziju stejne ceny, jake byly na posledni fakture. Ale treba u elektriky to fakt neni zadna sranda, ta cena se sklada asi z deviti ruznych castek, ktere zalezi na stavech meraku, dobe odberu, neco jsou pausaly… kazdopadne jsem dala najemnikum vsecky podklady k dispozici, aby si to mohli prekontrolovat.
Ale hodit po mne nekdo nejake cislo jen tak, at mu to doplatim, trvala bych na tom, aby mi rekl, jak presne k nemu dosel.
Když jste se do bytu stěhovali, tak by jste měli mít v přebírajícím protokolu i stav vodoměrů, plynoměru, měřáku topení, elektroměru. Pak jde snadno spotřeba spočítat až do toho data, kdy jste se zase stěhovali pryč a znovu se stav sepíše. Většinou je v domě nějaký zástupce bytového družstva, který to umí také spočítat, není třeba platit za mimořádné vyúčtování (ale nevím jakou částku si účtují).
Tak odhad na tento rok může udělat podle stavu měřáků a podle cen z loňského roku… že budou letos jiné, vyšší, to je asi dost pravděpodobné… každopádně to, co je na vyúčtování, ještě nemusí odpovídat tomu, co máte zaplatit vy majitelce bytu… to záleží přece na zálohách, které jste platily vy jí, ne co platí ona firmám dodávajícím služby a energie spojené s užíváním bytu… a z toho musíte vycházet… letošní poplatky bych viděla plus mínus o něco vyšší než byly ty za loňský rok (pokud beru v úvahu, že jste tam bydleli taky půl roku a že jste jí platili zálohy na energie a nájem a měli byste to mít rozepsané i ve smlouvě)…
Jo a dost dobře nechápu, jak domovnice mohla vědět, že nemusíte nic doplácet, když nejspíš ani netuší, co máte uvedené ve smlouvě s majitelkou bytu… jak jsem psala, ona mohla jen říct, že majitelka nic nemusí doplácet, ale jak je to ve vztahu k vám, to mohla jen tušit, pokud jsi jí neukazovala smlouvu a nepřepočítávala to na vaše skutečné náklady a uhrazené zálohy…
@Regina Hero tak treba PRE v prosinci ceny za energie snizili, takze moji najemnici meli naopak letosni pulrok levnejsi nez ten lonsky ![]()
Zalohy jsem nastavovala stejne, jako platili oni mne, coz ale samozrejme nemusi udelat kazdy.
Zakladatelko, a při přebírání a předávání bytu jste zapsali protokolárně stavy měřidel? Čili, spolu s majitelkou jste odečetli stavy měřidel, zapsali do protokolu a podepsali vy jako nájemci a ona jako pronajímatel?
@Regina Hero píše:
Tak odhad na tento rok může udělat podle stavu měřáků a podle cen z loňského roku…
K výpočtu může použít i ceny z letošního roku: Ceníky jsou veřejné, u elektřiny platí cena vždy na celý rok a musí být zveřejněna do 30. listopadu a u plynu lze ceny za uplynulé období také zjistit. V každém případě může spotřebitel (nebo měl by, pokud dodavatel neporušuje zákon tak, že by to bylo na pokutu od ERÚ) zjistit ceny energií, které spotřeboval, přinejmenším. Netřeba tedy odhadovat podle loňského roku, lze použít ceny dle letošního roku.
Jenom některé koeficienty (třeba objemové spalné teplo plynu) dodává distributor dodavateli před vyúčtováním.
@Anonymní píše:
@eumedon při přebírání ano i u ukončení ale nic podepsané nemáme
Takže problém je s tím druhým půlrokem, za který - vzhledem k tomu, že jste neprovedli odečet měřidel - neznáte spotřebu?
Jestli jsem to pochopil, tak za ten první půlrok, kdy byste spotřebu znát měli, protože jste psala, že za ten druhý vám vyúčtování teprve přijde? Trochu se v tom ztrácím…
Příspěvek upraven 25.08.14 v 13:43
Zdravím holky už si nevím rady tak se na Vás prosím o radu. Také prosím o zachování anonymity. 1.7. 2013 jsme se stěhovaly do nájmu bydlely jsme tam jen rok do 1.7.2014.. Na konci jsme řešily vyúčtování. Protože jsme se stěhovaly v polovině roce tak vyúčtování bylo pouze za půl roku a ten další půl rok bude vyúčtován až za půl roku. Podle majitelky a její kalkulace máme doplácet skoro 20 000 kč!! Když jsem to slyšela tak mě málem šlak trefil.. Řešily jsme to osobně takže nám nevrátila kauci a ještě si nechala asi kolem 2000kč co nám vracely za teplo. Když jsme nad tím pak přemýšlely a začaly to řešit tak nám to přišlo nějaké podivné. Majitelka poslala vyúčtování poštou kde zadní strana chyběla takže tam nikde nebylo napsané kolik máme doplatit, kolik jsme spotřebovaly atd.. Šla jsem za domovnicí v tom domě a zjistila jsem že žádné peníze doplácet nemáme. Hned jsem volala majitelce a ona že tu druhou stranu neměla a že to počítala ona podle měřáků. A tak se Vás ptám je možné aby si mohla udělat svou vlastí kalkulaci na půl roku dopředu a chtít po nám aby jsme jí to doplatily? Vůbec se v tom už nevyznám..moje teta říká že to tak může udělat, tchýně zase že takhle se to nedělá a že nás chce okrást..Mě to též příjde divné tak nevím