Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, nečetla jsem reakce, ale napíšu ti vlastní zkušenost. Malý měl taky žloutenku, sice pil sám z prsu a pod světlem nebyl, ale držela se ho sakra dlouho, odezněla mu tak po 6 nedělích a ještě má možná slaboučkou, ale už má barvičku normální. Už v porodnici jsem brečela bolestí, protože mě bradavky šíleně bolely po celou dobu kojení. Ragády jsem neměla, technika byla správná, ale já fakt nemohla. Sestřička mi přinesla klobouček! Sice jsem měla vlastní, ale ten byl na houby, kupovala jsem si od Nuku a od Canpol babies. Ten co mi dala sestra byl od Medely vel. 3 (24mm průměr) a mě se táááááák ulevilo! Říkala jsem, že zkusím nejdřív s kloboučkem a až mě bradavky přestanou bolet, tak bez něho, ale sotva jsem bez něj přiložila, tak se to nedalo vydržet, takže úspěšně kojíme s kloboučkem, bradavky mě bolej jen když má prso v puse dlouho (hodinový kojení u nás není vyjímkou, mlíka mám dost). Takže ti doporučuju zkusit ten klobouček, protože i já ty bradavky nemam zrovna 2× ideální na kojení a taky jsem si kolikrát řekla, že už nemůžu, ale nevzdávám se
držím i tobě palce ![]()
Kloboucky od Medy jednoznacne nejlepsi,v porodce me taky zachranili nez si prsa zvykla…mam doma canopol babys a nic moc.od Medely jsem mela ty 16mm,jemne a hned se malej chytil.ted uz bez kloboucku.
Drzim palec,a jak rikaji vsichni radeji investovat do kvalitni odsavacky a lahvicky od Medely specialni na kojeni co nabizi a ono to pujde.drzim palec a nevzdavat!!!!
Taky jsem to chtela vzdat,ale zabojovali jsme.
Ahoj, uplně tě chápu, já se taky takhle cítila. Malá byla spavá a nechtěla pít, já do toho ploché bradavky a ona to neměla za co chytit. Do toho jsem rodila císařem a malá dala dolů 350g. Mlíko žádný ještě sedmý den mi pila jen 40ml a měl už pít 70ml. A to ještě přes kloboučky. Nechtěli mě pustit domů takže já ještě větší stres. Po 14 dnech jsem chtěla vzdát, pozvala jsem laktační poradkyni, ta mi ukázala fotbalovou polohu a malá od té doby sosá. Na jednom prsu teda kojíme z fotbalový a na druhým z klasický. Jo a kloboučky jsem postupně odbourala. Malé se pije stokrát líp.
Moje rada - já se rozkojila v okamžiku, kdy jsem malou přestala vážit a prostě to tři čtyři dny zkusila bez váhy. Přestala jsem se stresovat jestli je to dost. A malá do ted pije jak chce. Jednou málo jednou hodně prostě tak jak ji to vyhovuje. U mě byl nejhorší stres z toho, že bude hladová. V momentě kdy jsem to „přestala“ řešit to šlo. Je jasný, že z tý lahvičky vypije víc, prostě to jde mnohem líp.
Zkus se dostat na chvíli do klidu - je to děsná rada, ale podle mě ta nejlepší. Já probrečela dnů, že malá nepije. Brečela jsem po každém kojení. Ale přítel byl hrozná podpora, furt mě uklidňoval. Ríkal mi, že hlady malá neumře, že když bude chtít tak se to naučí a byla to u nás pravda. Malá ted sosá jak o závod.
A kdyby to nešlo tak se tím nestresuj. Máma si určitě skvělá, kdyby ne tak to tady neřešíš. A jestli mu dáš najíst tak nebo tak je jedno. Hlavně že bude prospívat a oba budete v klidu.
Jo bradavky mě bolely celý měsíc a do ted (malé je pět týdnů) ji zploštělou mám, ale když se tak napije tak je mi to jedno. Časem se naučí.
Jo a ještě, naše malá se naopak nebudila a byla schopná spát pořád, tak jsem ji začala budit na rady v porodnici (krč-laktační liga) po dvou hodinách. No nevypila vůbec nic a pak mi laktační poradkyně řekla at vychytám okamžik kdy se vzbudí, že pak nejvíc sosají. Ale to asi nebude váš případ.
Držím palce at to dopadně jakkoliv a hlavně klid ![]()
@berry4 píše:
Tak nekoj,jestli cítíš,že to tak bude pro oba lepší - spokojená máma a dítě,než oba dva uzlíky nervů.
Ale nějak nechpu smysl této diskuse? Stížnost? Rekapitulace? Kapitulace? Prosba o podpoření v nekojení? Povzbuzení?![]()
Tak přesně něco takového jsem chtěla taky napsat.
nečetla jsem diskuzi..ale zkus vydržet, já měla male bradavky a pak mi je i rozkousala malá. odsávala jsem asi 3 dny obě prsa a krmila přes stříkačku a mazala fialkou (nic jiného mě nepomáhalo) od té doby máme klid, kojíme uspěšně a plně 5 a půl měsíce. zkus přikládat častěji aby se udělalo více mlíka a mimčo bude spokojenější že bude mít plnější bříško… ale jak tady píšou ze začátku maminy jiné pokud bude pro Vás oba lepší přejít na UM tak to udělej - spokojené mimčo je jen spokojenou mamčou
@CokeLady píše:
Určitě povzbuzení - a zkušenosti těch, co toho z nějakého důvodu taky nechaly takto brzo. Prostě si počíst, že není špatná máma, když to chce vzdát a že je na tom hodně žen stejně.
moje malá narozená lehce předčasně, extrémně spavá, dudala nepila, z porodnice jsme šli kojení + dokrm Um na každé kojení, stříkačkou (láhev tam neměla) doma jsem takto bojovala hodně dlouho. Mlíka se moc nedělalo, já na nervy, odsávala, nikam se pomalu nedostala a dítě si jen spalo ale nepřibývalo. Nakonec jsem přešla na dokrm z láhve napůl co jsem odstříkala a napůl UM, pak už jen láhev (žádné kojení jen odstříkávání) a to už jsem věděla že je konec, takto jsem vydržela bojovat 2 měsíce pak se na to vyprdla a přešla plně na Um. Musela jsem se s tím smířit, bojovat už jsem nechtěla ale v hlavě to pořád bylo. Ale pak jsem se s tím srovnala a byla konečně spokojená máma. Na ty první dva měsíce nerada vzpomínám a teď u druhého jsem odhodlaná se tím tolik netrápit, buď to půjde nebo ne. Ani na to nebude tolik času
![]()
Být tebou koupím (nebo jestli máš) odsávačku, na kojení jako takový se vykašlu (sama cítíš, že to za to nestojí) a krmím odsátým MM
. Já takhle malýho krmila od 2 měsíců každej večer, protože už byl večer línej sát a brečel, tak jsem odsávala a večer dávala z flašky MM. Co mně zbylo, házela jsem do mrazáku, až se manžel rozčiloval, že tam není místo na maso
(měla jsem na MM víc jak půlku mrazáku
), a to jsem pak využila zase později na kaše. Pokud mlíčko máš, tak proč ho nevyužít ![]()
Ahoj,
nepročítala jsem to celé. V každém případě bych zkusila kojit přes kloboučky, mají je v každé lékarně a když to nepůjde, tak odsávat elektrickou odsávačkou (půjčují je i v porodnici) a krmit MM. Jinak já taky kojila s kloboučky a bylo to v pohodě.
Jinak holky mají pravdu, že UM tě vyjde měsíčně na šíleně poněz, na druhou stranu, mě to za ten klid stálo a ve 3m přestala kojit a přešli jsme na UM. Byla to šílená úleva a výčitky kvůli tomu nemám a rozhodně si nepřipadám nějak špatná nebo že bych děti o něco ošidila.
Je to jen na tobě jak se rozhodneš.
určitě se přestat se dívat na váhu před a po kojením, mě se taky ten stres tím odboural, a taky tím, že svět se nezboří když nekojí se..holt všechno má něco, důležité je dítě spokojené ne
![]()
ale zkoušet určitě, za to nic nedáš.důležité je prospívání
![]()
Ahoj, já měla podobný problém a neustále jsem kvůli tomu brečela.. hned po porodu se přisál, ale měla jsem mlíka málo a všichni tvrdili, že se to zlepší a bla bla.. jenomže malý byl dost velký a hladový a nestačilo mu to, řval a měl hlad a neměl trpělivost sát po kapkách, takže přišly sestry s tím, že ho dokrmí - no od té doby jsem bulela a považovala jsem se za neschopnou mámu, co nemůže svému malému dát co potřebuje
potom doma jsem s tím bojovala stále, odsávala (ale tak za půl hod 10 ml), každý mi radil ať stále přikládám, chodím do sprchy atd atd, jenomže to bych nedělala nic jinýho a u prsu se vztekla a když jsem viděla jak brečí brečela jsem taky, takže jsem s tím sekla a je vše ok.. jsme spokojení a hlavně V KLIDU!!!