Vzejdou kvasnice s xylitolem nebo čekankový sirupem?

69
3.4.21 18:37

Vzejdou kvasnice s xylitolem nebo čekankový sirupem?

Zdravím všechny,

kteří mají zkušenosti se zaděláváním kynutého těsta bez použití cukru.

Lze udělat kvásek z kvasnic nebo droždí s xylitolem nebo čekankovým sirupem? Nemáte někdo zkušenosti?

Díky

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2769
3.4.21 18:46

@Katalie Tak tohle by me zajimalo, no ne, ze bych se chystala pict, ale mame doma bezne oboji nahrady cukru, ale kynuty jsem s tim nikdy nezkousela. Podle toho, jak si s tim vzdycky poradi moje pratelske bakterie, bych tipovala, ze by to kvasnice dat mohly. Dej vedet, jak jsi dopadla.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.4.21 18:51
@bobulka88 píše:
@Katalie Tak tohle by me zajimalo, no ne, ze bych se chystala pict, ale mame doma bezne oboji nahrady cukru, ale kynuty jsem s tim nikdy nezkousela. Podle toho, jak si s tim vzdycky poradi moje pratelske bakterie, bych tipovala, ze by to kvasnice dat mohly. Dej vedet, jak jsi dopadla.

Já právě tyhle náhrady mám doma pořád, na rozdíl cukru, který nemám doma téměř nikdy. Žádná velká pekařka nejsem, tak jsem si vždycky vystačila, ale s covidovým lockdownem na mě přišla nuda a tím i choutky vyzkoušet kynutá těsta.

Asi to zítra prostě zkusím s pak sem napíšu výsledek. ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2769
3.4.21 18:54

@Katalie diky, tak at se zadari, klidne se pak pochlub i s fotkou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
101
3.4.21 18:56

Kvasinky nebudou mít co žrát. Kvasinky jedou na cukry, obvykle glukózu, ne na alkoholové cukry nebo na inulin

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
52997
3.4.21 19:05

Kvasinkám nejde o sladkou chuť, těm jde o cukr. Takže třeba kokosový jo, xylitol bych nezkoušela.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
300
3.4.21 19:09

Kvasnice vzejdou jen s moukou, když se dá vlažné mléko do dulku v mouce a trochu se zamícha do mléka.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3416
3.4.21 19:16

Zrovna včera jsem četla, že kvasnice rády cukr a né náhrady…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2432
3.4.21 19:20

Vzhledem k tomu, že kvasnice se používají i pro kynutí nesladkého těsta, tak bych se nebála. Jen by to těsto nemělo být moc hutné (třeba hodně máslové).

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.4.21 19:27

@VelkaMys takže rekapitulace pro naprostého začátečníka…

Mouku mám jen špaldovou, to neva?

Udělám v mouce důlek, naleju do něj vlažné mléko a rozdrobím kvasnice? Pak přikreji utěrkou?

Na stejném principu by fungovalo i sušené droždí?

Šlo by to i s vlažnou vodou, třeba při těstu na chleba?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.4.21 19:29
@annlady píše:
Kvasinky nebudou mít co žrát. Kvasinky jedou na cukry, obvykle glukózu, ne na alkoholové cukry nebo na inulin

No právě jsem asi říkala, že ten chemický proces u těch náhrad nemusí proběhnout… :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3376
3.4.21 19:41

Hele, doporučuju vyzkoušet „slánek“, droždí ve slané vodě, je to fakt top a dá se použít i na sladká těsta, kam bych pak místo toho cukru dala xylitol nebo jinou alternativu. Opravdu doporučuju, ty vkasinky jsou po tom vysolení pak jak divé.

Více na vůně chleba od Ludmily Gottwaldové.

https://www.vune-chleba.cz/…asky/slanek/

https://www.vune-chleba.cz/…-na-cokoliv/

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
17771
3.4.21 19:50

Nakyne, uuuplne v pohode. Tedy pokud nedelas testo z mandlove treba.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
16047
3.4.21 20:16

No kvasnice ti vzejdou jen v mouce bez cukru. Jinak xylitol je nezkvasitelný, ten nežerou, čekankový sirup ano.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
300
3.4.21 20:16

@Katalie Ano, jen je dobré trochu té mouky rozmíchat v té tekutine a dát tam droždí, voda nevadí.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat