Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zakládám možná zvláštní téma, ale v rámci terapie jsem narazila na téma intimita v rodině, že sex u nás bylo třeba tabu atd. a zjistila jsem, že mi celkem i vadilo, když jsem byla svlečená, nebo ve sprše a viděl mě táta. A i mi bylo nepříjemné, když já zahlédla jeho. Vlastně nevím, co je normální a v jakém věku?
Jak to řešíte vy? Např. táta dcera, máma syn?
Díky.
Mame zatim dvouletou.. a jako neproducirujeme se doma nazi, ale zase u nas nahota neni uplne tabu. Kdyz se koupu ja nebo chlap, tak nam coura do koupelny. Koupu ji ja i chlap. Jasny, je jeste mala… az se zacne stydet, nastanou zmeny.
@Lajdus Když se u nás šel někdo koupat tak si zamkl…takže nebyla šance vidět někoho svlečeného. A je pravda že by mě ani nenapadlo lezt někomu do sprchy když se koupe…Takhle to bylo u nás v rodině. S manželem dcerou a synem je to jiné…není to až takové tabu jako u rodičů
Příspěvek upraven 10.12.21 v 07:04
My jdeme zlatou střední cestou. Ne, že bychom doma chodili naschvál všude nazí, ale není problém vyběhnout z koupelny, při prevlekani si skočit pro kalhotky k susaku atp… stejně tak koupání, běžně se ke mně do vany nasackujou 2 ze 3 dětí… děcka se při prevlekani honí po baráku.. ale nejstarší má 7 a nějaká stydlivost k němu ještě nedorazila. Až to přijde, bude to jiné, že. Kamarádka má stejně starší děti a ty by se u nás zblaznily, obě se hrozně stydí, takže kamarádka se musí chodit prevlekat do koupelny, při případném pomahani dětem chtějí, aby měla zavřené oči atp. Jako respektovat potřebu soukromí ano, ale všeho s mírou, toto by u nás doma neprošlo.
U nás nahota tabu nebyla, oba rodiče klidně vyběhli ze sprchy nazí jenom třeba s ručníkem, když jsme byli malí…
My s detmi chodili i na nuda, ale dcerka uz se v 5 ti začina stydet a syn uz se cca dva roky zamyka v koupelne.. respektujeme to.
Mám ségru a s mámou jsme se vídaly normálně nahatý, nikdy to nikomu nevadilo. Ještě v pubertě jsme se ségrou navzájem navštěvovaly v koupelně, když se jedna naložila do vany, druhá u ní seděla a povídaly jsme si
, stejně tak s mámou…
ale s tátou to bylo jiné. On byl tedy doma dost málo, ale nechtěla jsem, aby mě viděl nahatou a já nechtěla vidět jeho. Bála jsem se TOHO. Respektoval to a po bytě nahý nechodil. V trenkách ano.
A teď u nás doma chodíme před sebou nahý. Prostě jdu z koupelny nahá do ložnice se obléknout. Klukům je 11 a 4. Manžel stejně tak. Do koupelny pořád někdo leze, když se sprchuju, máme tam záchod. A navíc během sprchy je ten nejvhodnější čas, aby se mě nějaký člen rodiny musel nutně na něco zeptat ![]()
U nás doma jsme si lezli do sprchy, taky tam byl záchod, později v novém domě už ne, ale stejně, když někdo pospíchal a byla obsažena sprcha, šel si třeba čistit zuby. S mamkou vlezu do koupelny i teď. O sexu jsme se doma nebavili, co jsem potřebovala jsem vyčetla v encyklopedii, v bravicku a ve škole v biologii a občance.
U nás doma se v koupelně taky zamykalo a chodilo se před ostatními vždy aspoň ve spodním prádle. Pamatuju si, jak jsem byla na návštěvě u kamarádky a její máma si před námi rychle převlíkla tričko, takže jí byly vidět prsa, to by moje máma nikdy neudělala ![]()
My mame 12 letou dceru. Ja i dcera kdyz se jdem koupat tak nemame problem se svleknout do naha a jit donkoupelny. Dcera ma jeste takovy zvyk, ze kdyz je ve vane, chce si povidat, vzdycky vsechny problemy nebo radostne veci se resi ve vane. Jak se mnou tak s manzelem. Ale manzel se pred dcerou nikdy nesvlekne do naha, asi od jejich 3 let. Proste mu to neni prijemny. Dcera naopak nic neresi, ale nevim, jestli ji to vydrzi do 15 let.
@Lajdus máme už celkem odrostlé, respektujeme soukromí a intimitu
My nahotu neřešíme, ani se nezavíráme v koupelně. S pětiletým synem se dodnes koupu ve vaně a s mimčem, které se narodí v lednu, to taky máme v plánu. Nevidím důvod, proč řešit nějaký falešný stud, holky v pubertě to sice ráda nemají, ale jako dětem jim to nevadilo, asi přechodná fáze.
@me57h píše:
My nahotu neřešíme, ani se nezavíráme v koupelně. S pětiletým synem se dodnes koupu ve vaně a s mimčem, které se narodí v lednu, to taky máme v plánu. Nevidím důvod, proč řešit nějaký falešný stud, holky v pubertě to sice ráda nemají, ale jako dětem jim to nevadilo, asi přechodná fáze.
On je asi rozdíl nezamykat se protože je to tak všem zúčastněným příjemné a mezi tím mít to zakázané.
@Parninas píše:
On je asi rozdíl nezamykat se protože je to tak všem zúčastněným příjemné a mezi tím mít to zakázané.
No dobře, ale jak jim to může být nepříjemné, když jim to celé dětství nevadilo? To nedává přeci žádný smysl.
Já jsem v pohodě se spodním prádlem prakticky u kohokoliv, ale nahota mi příjemná není. S manželem teda doma před sebou nazí chodíme, ale před rodiči nebo sourozenci by mi to příjemné nebylo. A není za tím nic, prostě mi to v pubertě začalo vadit a od té doby se nic nezměnilo. ![]()