Vztahy tehdy vs. dnes?

2916
11.8.16 12:44

vztahy tehdy vs. dnes?

Ahojky, onehdá jsem tak přemýšlela, čím to asi tak je, že našim prarodičum, rodičům…
vztahy vydržely tak dlouho, třeba i celý život nebo tak a dnešní vztahy nevydrží ve většině případů. Proč je ted tolik rozvodů? Přemýšlela jsem tak čím to asi může být, napadlo mě že lidé spolu tolik nekomunikují a je prostě lehčí se rozvést, rozejít, než se o něčem bavit, samozdřejmně chápu že když si lidi nesedí nebo tak, ale proč je toho v této době víc než dříve? Co si o tom tak myslíte? Jak to vidíte? Popřípadě pokud se chcete podělit se svýma zkušenostma s tímhle..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
11.8.16 12:48

Drive se rozvest bylo strasne slozite. Nebylo to vubec jednoduche. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
11.8.16 12:52
@kattkka píše:
Drive se rozvest bylo strasne slozite. Nebylo to vubec jednoduche. ;)

A také to byla ostuda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
11.8.16 12:53
@Kakika píše:
A také to byla ostuda…

vec dalsi… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
11.8.16 12:55
@kattkka píše:
Drive se rozvest bylo strasne slozite. Nebylo to vubec jednoduche. ;)

přesně tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
11.8.16 12:56

Já si myslím, že vesměs páry měly ty samé problémy. Úměrně době, vybavení, technologiím, samozřejmě. Meno ještě větší, sňatky byly z rozumu, plánované, domluvené, nikdo se těch dvou neptal, jestli chtějí nebo nechtějí. Ale byli víc v područí víry a ta říkala, že rozvod neexistuje a když nějaké řešení, tak ne-li vražda. Viz Maryša. Moje babička třeba taky stála jednou nohou na prahu rozvodu, musela si to ještě třicekrát promyslet, jestli fakt jo - a mezitím se prostě povedlo problém vyřešit a situaci „přestát“. Dneska by to fakt všechno bylo snazší. Dneska, ono se stačí podívat na generaci našich rodičů, už tam ta rozvodovost byla slušná.

Myslím si prostě, že to úzce souvisí s vírou a příslušnosti k církvi, a dále taky v souvislosti se sexuální revolucí a feminizací, že ženská dneska už není tolik závislá na muži. Dokáže se o sebe postarat sama. Zůstat sama není problém, ani společenský, ani sociální. Bohužel (nebo bohudík?) řada z těch, které se rozvedou, se mají po určité stránce dokonce lépe než v manželství. Nemusí být tam, kde se jim to nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
11.8.16 12:57

Taky si myslím, že je to jednodušší - ženy i muže jsou schopni se finančně zajistit i jako samostatné jednotky, společnost rozchody toleruje, hodně se nosí „právo na to být šťastný“, ať to stojí, co to stojí. Díky sociální sítím a mobilům je taky nevěra jednodušší…řekla bych, že i v minulosti si třeba dost partnerů nesedlo, ale prostě ta tolerance k rozvodům byla nižší. Moji rodiče jsou spolu celý život (mamka měla 15 a tatík 18) a myslím, že jim to klape. Moje teta se strýcem jsou spolu taky celý život, ale žijou si tak nějak částečně po svém, mají své zájmy a aktivity, občas jedou spolu na dovču…ale možná mít v mládí jednodušší cestu k rozvodu, taky by se rozešli. Nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
redbulka
11.8.16 13:00

@onajeblond je to pořád stejné a v produktivním věku se strašně hodně rozváděli i naše rodiče, rok naroz. 40 apod. - většina manželství z našeho vchodu (19 bytů) v paneláku(velkoměsto) byla tehdy rozvedena. A nešlo vůbec přitom o žádné složitosti ani ostudu, to je to samo, jako když říká stará generace, že ta dnešní mládež…

I spousta mých vrstevníků jsou rozvedeni - základka v 70.letech, takže dnes se situace pouze opakuje, což není nic převratného.

Máš jen pravdu s tou komunikací, ta by toho v mnoha případech mohla zachránit hodně.

• Citovat
  • Upravit
24190
11.8.16 13:03
@onajeblond píše:
Ahojky, onehdá jsem tak přemýšlela, čím to asi tak je, že našim prarodičum, rodičům…
vztahy vydržely tak dlouho, třeba i celý život nebo tak a dnešní vztahy nevydrží ve většině případů. Proč je ted tolik rozvodů? Přemýšlela jsem tak čím to asi může být, napadlo mě že lidé spolu tolik nekomunikují a je prostě lehčí se rozvést, rozejít, než se o něčem bavit, samozdřejmně chápu že když si lidi nesedí nebo tak, ale proč je toho v této době víc než dříve? Co si o tom tak myslíte? Jak to vidíte? Popřípadě pokud se chcete podělit se svýma zkušenostma s tímhle..

já si myslím, že dříve se rozvést bylo ostuda. Žena automaticky dostala nálepku „ta co si neudrží chlapa“ apod. Také mnoho žen bylo finančně závislé na manželovi. To je dle mě hlavní důvod proč je dnes tolik rozvodů. Ženy si už nenechají libit tolik věcí, dříve raději držely hubu a krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
11.8.16 13:08

Lidi se moc nemění, spíš se to bralo jak velká ostuda, možná ženský byly víc tolerantní, nevěry byly, násilí ve vztahu taky ale ženská to trpěla. ženská častěji byla v domácnosti takže držela h.bu a krok :?.rodiče doma se hádali víceméně furt, když jsme se ptala proč se nerozvedou že se hádají skoro pořád tak prý by se museli dělit o majetek což byl jediný důvod proč spolu jsou. Manželovo rodiče se zase rozvedli takže ted taky někdo vydrží a někdo ne. výhoda dnešní doby že běžně lidi spolu žijí jen tak takže se nemusí brát aniž by netušili jestli jim to klape. my před svatbou taky bydleli spolu 3 roky takže jsme si vyzkoušeli jestli vůbec spolu umíme fungovat. manžel říká že rozvod by pro něj byla největší prohra jeho života :lol: :lol: tim že se rozvod nebere jako největší ostuda se rozvádí v poměru víc lidí ale než žít ve vztahu který nestojí za nic tak bych taky volila rozvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80190
11.8.16 13:08

Když půjdu trošku dál, třeba do věku našich babiček a prababiček, čili 19. století, pak ta svatba byla hlavně založena ne na vášni, ale na ekonomické výhodnosti. Protože ve dvou mohli ti lidé lépe přežít. Žena osamocená, s dětmi, žila víceméně na hranici bídy. Církevní snatek byl nerozveditelný, mohlo dojít leda k odluce. Ženy měly pro muže neuvěřitelnou trpělivost, učily se to už od dětství jako jednu ze základních ctností. ŘÍkalo se třeba - od toho má žena zástěru, aby pod ní leccos skryla. Nebo - žena musí jedno minout, druhé svinout a o třetím pomlčet.
A naši rodiče? Zase rozvod bylo osobní selhání, manželství bylo stále ještě ekonomicky výhodnější, nu a zejména ženy mnohem méně přemýšlely stylem já já já mám právo, já chci. A bralo se jako normální, že chlap se v práci prostě víc nahoní, a že domácnost je ženská práce. Sice taky pomáhali doma, někteří i s dětmi ( náš tata), ale zdaleka to ženy nebraly jako jeich povinnost. A byla větší zodpovědnost vůči rodině. Rozvést se znamenalo zklamat celou rodinu, selhat. A za to se lidé styděli. Ted je to prostě už ho nemiluju - a jdu. Dřív to bylo - už ho nemiluju, ale vycházíme, je hodnej, tak co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
11.8.16 13:09

@onajeblond myslím, že je to tím, že dřív byl rozvod ostudou, určitě rozvody byly, ale ne tak časté a taky se o tom tolik nemluvilo. Taky mi přijde, že se spousta žen obětovala a s chlapem zůstala, protože děti.
No a ještě dřív byly převážně církevní sňatky a tam to s rozvodem taky není tak jednoduchý.
Taky si myslím, že lidi spolu trávili víc času, co se slíbilo, to se splnilo, protože nebylo tak jednoduchý se narychlo omluvit a například někam nepřijít. Sáhněme si do svědomí kolik z nás doma tráví večery tak, že každý sedí u svého PC…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
11.8.16 13:11

Myslím, že hlavní důvod je ten, že lidi jsou více sobci a egoisté.. Určitě je to dobou, která klade důraz pouze na jedince. Není podporována rodina jako celek např. výhodné půjčky, přídavky na děti jako byly dříve, ale jsou podporováni jedinci.
Ono taky už to, že lidi se nechtějí brát značí, že prostě se společnou budoucností moc nepočítají a nestojí jim za to si komplikovat život případným rozvodem.
Je pravda, že v generaci mých rodičů se u nás v rodině rozvod nevyskytl, stejně tak co si pamatuji i u spolužáků byli rozvedení rodiče celkem rarita. A protože jsem bydlela na vesnici tak vím, že i tam rozvodovost narostla až v posledních letech u mladší generace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
11.8.16 13:16

Byli víc tolerantni.
Byli naučení, že při prvním pruseru/větší hádce se neutika ( dnes kde jaká při první hádce báli decka, utíká k rodičům a podává rozvod).
Chlapi dřív byli opravdu chlapi, dnes jsou do 30-40ti maminčini mazanci, co se drží doma a matky je rozmazluji, podstrkuji jim, do života jsou nepoužitelní.
A ženské se dnes umí nahlas ozvat, že se jim něco nelíbí ( i když to kolikrát přehání a jsou jen hysterky).
Byla vojna ta s kluků dělala muže, teď to nejsou chlapi, ale imitace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6590
11.8.16 13:18

Nebyl facebook :D (žert…no, ikdyž, má to trošku spojitost :think: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí