Jak založit firmu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Nikocka
Kecalka 155 příspěvků 06.12.17 01:08
Založení firmy, prosím o radu.

Dobrý večer ;-)
Rádi bychom si s přítelem otevřeli malý rodinný podnik (jednalo by se o pečení cukroví, dorty, záviny, knedlíky apod). Nejradši bych vše dělala doma v kuchyni, ale to předpokládám že nevyjde.
Jsme připraveni si pronajmout nebytový prostor.
Me otázky zní: dá se z kancelare udělat pěkná místnost kde by se vařilo/peklo? Za předpokladu, že koupím lednici, linku, trouby apod.?
Musí to splňovat nějaké přesně podmínky?
Mohu začít prakticky hned, nebo mi prostor musí nejprve někdo schválit?
Děkuji moc za odpovědi :-)

Reakce:
LimitedEdition
Zasloužilá kecalka 841 příspěvků 06.12.17 01:42

Příbuzný si otevřel v nebytovém prostoru občerstvení s rozvozem. Musel mít kontrolu z hygieny, vše muselo mít svůj označený a oddělený úsek. Zelenina, maso, výroba těsta… vše prostě zvlášť. Pak zvlášť lednice a mrazaky. Takže zvlášť lednice na salámy, zvlášť na zeleninu… To samé zvlášť hranolky, housky atd a v druhém mrazáku maso…

Anonymní
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.17 01:47

Myslím že schválit ti to musí hygiena. Co přesně tam musíš mít zjistíš u nich. Sranda to není. Mamka má něco podobného. Co si vzpomínám tak protiskluzovou podlahu, nerezový stoly, všude omyvatelný povrchy, šatna, záchod pak byl nějaký problém s umyvadlama a spoustu papíru HACP, plán provozovny, teploty v lednicích. Správné rozdělení potravin pak byla potřeba lékárnička, hasičák. Ale už je to dlouho co to otvírala tak nechci moc kecat, ale prča to nebyla a bylo toho faaakt moc.

Trinnity
Povídálka 32 příspěvků 06.12.17 01:50

Promiň za anonym omylem jsem to nějak odklikla :)…Ještě sklad potravin. A nějak vyřešit odsávání

Uživatel je onlinejahuhudka
Extra třída :D 11309 příspěvků 06.12.17 07:05
@Nikocka píše:
Dobrý večer ;-)
Rádi bychom si s přítelem otevřeli malý rodinný podnik (jednalo by se o pečení cukroví, dorty, záviny, knedlíky apod). Nejradši bych vše dělala doma v kuchyni, ale to předpokládám že nevyjde.
Jsme připraveni si pronajmout nebytový prostor.
Me otázky zní: dá se z kancelare udělat pěkná místnost kde by se vařilo/peklo? Za předpokladu, že koupím lednici, linku, trouby apod.?
Musí to splňovat nějaké přesně podmínky?
Mohu začít prakticky hned, nebo mi prostor musí nejprve někdo schválit?
Děkuji moc za odpovědi :-)

U klasicke nebytovky jeste rekolaudace na gastro, krom toho co je psano vyse.

catherine100
Vesmírná mluvilka 30562 příspěvků 06.12.17 07:09

Zrovna práce a potravinama je největší pakarna, hygienické normy dost šílené a ještě záleží na koho u hygieny narazis, protože si každej dělá co chce a co jsem zažila snazi se najít všude alespoň nějaký prohřešek (třeba nedoplnene papírové uterky atd. :roll: )
Zašla bych na místní hygienu a přímo se zeptala co je pro vás provoz potřeba a pak uvidíš jestli to má smysl nebo ne

lusy.lus
Kecalka 290 příspěvků 06.12.17 08:04

Jak píší ostatní, podnikání v této oblasti je nejhorší z hlediska norem. Doma v kuchyni to dělat nemůžeš. Nejlepší zajít na hygienu a zeptat se, co vše musíš splňovat.

Ou
Kelišová 5462 příspěvků 06.12.17 11:09

Pokud nejste ani jeden schopný dohledat patřičné předpisy a slovo byznysplán jste nikdy neslyšeli a ptáte se na mamaserveru, tak si proboha nic nepůjčujte a do ničeho neinvestujte, protože na tom proděláte poslední kalhoty.

pro začátek musíte mít někoho s patřičným vzděláním, kdo vám bude dělat ručitele.

Než se zničíte na iluzi rozkošné cukrářské firmy, tak proboha nastupte někam do reálného provozu na praxi, ať vidíte co to znamená, když tedy najít a pochopit příslušní informace z papírů zjevně není princip, který zrovna vy poznáváte svět.

Tohle není snaha vás nějak urážet či zašlapat, ale snaha vás ochránit. Na podobnou naivitu neschopnou propojit se s realitou gastroprovozu skončí strašně moc nových projektů, protože si někdo myslí, že to že rád chodí do kavárny a dobře peče z něj rázemu udělá hrdinky romantického filmu o americkém snu. Nefunguje to pořádně ani v té americe, natož v českém prostředí specifických právně-ekonomických aspektů.

Hanney
Závislačka 2684 příspěvků 06.12.17 12:26

@Nikocka ještě taková drobnost, jedná se o řemeslnovou činnost a tudíž musíš mít v příslušném oboru vzdělání, tzn. pekař, cukrář nebo v příbuzném oboru + 1roční praxi v příslušném oboru.

Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Budou obědy ve školkách a školách zdarma?

Obědy pro všechny děti zdarma? S tímto návrhem přišla bývalá ministryně... číst dále >

Atopický ekzém: Jde to i bez škrábání?

Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a... číst dále >

Články z Expres.cz

Pleťová maska z předkožek kojenců? To už je přes čáru, říká dermatoložka

V honbě za věčným mládím jsou hollywoodské hvězdy schopny vyzkoušet leccos.... číst dále >

„Situace v Německu je šílená, za vlastenectví se dám zavřít,“ říká zpěvák Landa

Když se řekne vlastenectví, velká spousta Čechů si vzpomene na jméno Daniela... číst dále >

Články z Ona Dnes

Vyrostla v dětském domově, stará se o bratra i syna. Poprvé má svůj pokoj

Kristýna vyrůstala od tří let po dětských domovech, v jednadvaceti... číst dále >

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra... číst dále >