Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé ženy, nemám otázku, spíš úvahu a zastavení se ve věčném shonu. Dnes mi poslední dítě nastoupilo do školy. A já zjišťovala, s jakým klidem, uvolněním a úlevou to přijímám. Ve stejné škole mám teď všechny tři děti, jsme mazáci, veškeré formality máme v malíku a konečně mi odpadla ta rozháranost - jedno dítě ve škole, jedno ve školce, třetí doma.. pak několik let dvě ve škole a třetí ve školce, odvádění, vyzvedávání, kroužky.. jasně, děti rostou a stávají se samostatnější v přesunech i organizaci volného času, ale mile mě to překvapuje a fascinuje.. přidejte se se svými dojmy z prvního školního dne! ![]()
Tak ono záleží ![]()
Měli jsme taky několik dětí jednu dobu v jednom ústavu a vlastně to bylo jednoduché. I pro ty děti.
Teď máme doma už jen VŠ, SŠ mazáka a MŠ mazáka a vlastně pohoda je to stále
Myslím organizačně. Ať je to úlevné i nadále. ![]()
Ode dneška mám obě děti zase v jedné instituci, což je super. Bojovka vánoční jarmark na dvou skolach ve stejne odpoledne odpadá.
Zato příští rok bude kombinace lyžák a zájezd do Anglie. ![]()
Nakoupeny 3× boty na telak, pantofle, sešity, obaly, nějaké to kružítko s spol., vyplněné všechny formuláře… poslané nezbytné platby. Peněženka je o dost lehčí a zjišťuji, že se celkem těším, až jednou děti zdárně z toho vzdělávacího procesu zase vystoupí. ![]()
Jinak u nás v nakupaku v devět ráno masakr- fronta pubosu před KFC a Bageterii. V Albertu vybrakovane papírnictví a nekonečna fronta na samoobslužných pokladnách.
![]()
Mám to drobet jinak. Pronásleduji vlastní děti
. Dělala jsem chvilku ve školce, kde jsem měla všechny tři souběžně. Pak ve stejné škole. Nejstarší už je ve třeťáku jinde. Prostřední od dneška v deváté. Už tady zůstanu sama se synem. Ten je teď v sedmé. Do devítky se přehoupne čas rychle. Pak bude konec té mé nostalgie, až odejdou všichni.
Když máš všechny děti v jednom hnízdě, tak mohou vyzvednout mladší sourozence v družině/ na kroužku ve škole. Někdy to pomůže.
Ja dnes dala take třetí dítě do školy. Ale jeho sourozenci uz jsou dávno dospělí. Takze ja jsem stara nervní matka, která nemá nakoupené věci, nema přihlášené dítě do družiny a vše řeší ve skluzu. Žaludek mě už boli dva dny a mam pocit, ze uz fakt nedokážu nic zařídit.
Jsem v premenopauze, nemysli mi to a stres za stresem ( nemoce, nemoce, prace, umírání, te chemické prusery….)
Jak krásně bylo vést první dítě do školy - bylo mi 26, chodila jsem do posledního ročníku VŠ a vše jsem zvládala s přehledem.
@TaLucie První dítě jsem vedla do ZŠ před 20 lety
Jo krásné to bylo, souhlas. Byla jsem o dost mladší. Povedu tedy nejmladší a zase mi to nepřijde tak hrozné. Super je že je jeden, to vnímám jako super výhodu a vlastně pohodu. Blbý je, že je tolik specifik, že mě nedrtí co kde zařídit a kam přihlásit jako oby to to dítě zvládlo a my s ním. Ale tak třeba překvapí a bude to s prstem v nose, naděje je vždy. ![]()
U nás do papírnictví lze poslat emailem seznam věcí a nebo to donést osobně a oni to připraví a případně i obalí učebnice. Přijde mi to fajn. Nosila jsem tam takhle učebnice, ještě když jsem měla x obalujících dětí. Pak si to cestou domů vyzvedla.
Teď k tomu mají už i ty seznamy. Přijde mi to super. ![]()
@Kelsey1 píše: Více
No to každopádně. Pokusy už byly dva roky zpětně, nejstarší vyzvedla prostřední z družiny. Teď taky budou brát bráchu prvňáka z družiny, když nebude mít odpolední kroužek. Když on je trochu motoricky pomalejší a ve svém světě a holky na něj nemají trpělivost čekat, to bylo o nervy všech, pověřit je jeho vyzvednutím třeba ze školky. Jsou věkově fakt blízko a já se trochu zdráhám přenášet na ně tu povinnost a zodpovědnost za sourozence při přebírání z instituce..
Budeš je následovat na VŠ? Pedelka (žena pedel, tj. vysokoškolský školník)😂
No a dnešní nákupy v Globusu, Decathlonu, Pepcu, Pelikánu a už nevím kde.. tam moje ranní iluze snového života se všemi dětmi pod jednou střechou instituce vzala za své. Čtvery přezůvky, čtvery boty na tělák, plavky a miliarda dalších nezbytností ![]()
@teroonka píše: Více
Ne. Ani na střední je následovat nebudu. Ale mladému jsem říkala, jestli bude dělat řemeslníka někdy. Tak mu budu dělat zdarma jako vedlejšák promo
.
Taky je máme blízko. Tři během 4,5 roku. Mladším se od školky říkalo (ne)dvojčata nebo skoro dvojčata. Jsou od sebe 18 měsíců. Nejmladší prostřední rychle dorostl.
Taky je mám během necelých 4,5 let. Starší holky jsou od sebe rok a půl a lidi je tipují na dvojčata
nejmladší se vymyká hlavně konstitucí, celý tatínek.
@teroonka Taky jsme je měli blízko u sebe. Kluci chodili ročník pod sebe. Dcera tedy nad ně. Hrozně to letí. ![]()
Užívej. ![]()
Tak já mám jedno v kvintě na gymplu číslo 1, druhé v primě na gymplu číslo 2 a třetí na základce, tedy ústav číslo 3, ve druhé třídě
A všechno je to v jiné obci než bydlíme. U nás se to spíš stupňuje vzdáleností ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.