Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bábi Zlopočasná píše:
Hm, tak som sem zabrusila, pretoze prave prekonavam ovcie kiahne, co som na „stare kolena“ chytila od dcery a jednou z komplikacii pre dospelych je prave zapal mozgovych blan. A to sa mi zrovna moc nehodiTrochu ma zaujimalo ako s tym nalozit, vyhnut sa, rozpoznat, ale popravde, ako to slusne povedat… prd som sa dozvedela
Vyhnout se tomu nevyhneš, buď to dostaneš, nebo ne. Rozpoznat meningitidu je celkem jednoduché, specifický příznak je, že v leže nezvedneš hlavu na prsa, prostě ti to nedovolí ohnout krk. Pak taky specifické skvrny na nohou. Dál samozřejmě teplota, bolest hlavy, nevolnost, někdy citlivost na světlo ![]()
@Z.jev a mozem este prudit? Ako dlho sa mozem komplikacii obavat? Momentalne ma vydesi kazde zatocenie hlavy, ale to tiez moze byt len slabost z teplot a ze slecna sa rozhodla byt pocas choroby zase plne kojena.
@monca114 Červné skvrny na kůži se opravdu vyskytují až v pozdějších fázích, tehdy, kdy již pravděpodobnost vyléčení klesá.
@Bábi Zlopočasná Inkubační doba je většinou do týdne. To motání hlavy bude nejspíš z teploty a celkového oslabení, nejjistější příznak je to ztuhnutí šíje ![]()
@monca114 Ty fleky se objevují až později, jestli to synovi zachytili včas, tak se nestihly objevit ![]()
@Doctus @Z.jev Právě mu to včas nezachytili. Do nemocnice jsme jeli s horečkama a poslali nás domů, ale aspoň nám dali ATB. Možná to pozastavili, ovšem atb nezabíraly a jeli jsme tam po 2 dnech znovu, kdy měl CRP v krvi téměř 300. Pak to stouplo ještě ke 400 a byl hrozně chudokrevný, dostával transfuze. Doktoři pochybovali, že přežije. Bakterií měl v mozku přes 6000. Nevím, zase tak se v tom nevyznám, ale hospitalizovali ho hodně pozdě už
Mně během noci vylítla teplota na 40, k tomu silné zvracení. Dr. mi zkusil předklonit hlavu..a pak už rychlý převoz do nemocnice. Fleky se mi neobjevily, bolestmi hlavy jsem pak trpěla docela dlouho.
@monca114 píše:
@vitecek A co to bylo přesně?
Udělali mi lumbálku a jednalo se o zápal mozkových blan po příušnicích, přesnou specifikaci neznám..ATB mi nasadili injekčně hned na 10 dnů, ležela jsem tenkrát 3týd. na infekčním. Ze třídy jsme tam tenkrát byli 3.
Tak meningita nepotvrzena, horecky klesaji, snad bude za chvili ok. Vsem dekuji za rady a prispevky…
Dobry den, prosim vas o radu.muj syn ma nestovice, ma 2 roky, jak se chovat, abychom predesli zanetu mozkovych blan? Dekuji prosim slo by odpovedet na mail? Dekuji