Zavařování - vyplatí se? Moc prosím o radu.

Anonymni
7.8.08 00:01

Zavařování - vyplatí se? Moc prosím o radu.

Zdravím všechny, mám roční dítě. Mám dotaz ohledně zavařování, váhám, jestli se vůbec vyplatí.
Máme menší zahrádku, letos to vypadá na dobrou úrodu jablek. Možná i hrušek a švestek.
Ale váhám, jestli vůbec zavařovat mám. Čím víc o tom přemýšlím, mám pocit, že je to spoustu práce a výsledek všelijaký. Jde mi hlavně o kvalitu, ne až tak o cenu a tak si říkám, jestli by nebylo lepší třeba ty jablka dát do sklepa (moc dlouho tam ale nevydrží) a až dojdou, kupovat bio jablka, ty byly k dostání po celou zimu a nevím, jestli nakonec nejsou zdravější než mnou vyrobená zavařenina. Stejně tak mám pocit, že budu více důvěřovat kupované přesnídávce - věřím, že jsou nezávadné, při otevření víčko jasně klapne, zato u kompotů vždycky část nefoukne…
Taky si říkám, jestli to neudělat kompromisem, tedy zavařit ty hrušky a švestky, možná i vyrobit povidla, prostě to, co není běžně k dostání v bio kvalitě a třeba na ta jablka se vykašlat.
Moc uvítám Vaše názory.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

9867
7.8.08 00:37

Z jablek udělej šťávu, je moc dobrá. Zbytek si nastrouhám a zamrazím na hraběnčiny řezy :)

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9549
7.8.08 07:57

Máte teplejší sklep? My jsem poslední loňská jabka spotřebovali včera, takže fakt vydržely. Nejsou nejkrásnější, jsou takové trochu pokrabacené, ale chuťovně výborné! A Anežka mi teda moc přesnídávky nejedla, když už, tak teda kupované (Sunarky jsou bez cukru a konzervantů, to bych se fakt nebála), syrové strouhané jabko ve věku tvého dítěte taky ne, začala až kousat nakráté jabko někdy po tom roce, ale přesně si nepamatuju. Ted spořádá jablek jak slon Taky jsem loni dělala štávu do těch malých skleniček od Hami štáviček a namrazila, to jí moc chutnalo.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
andela
7.8.08 08:12

Nevyplatí se to, ale domácí je domácí ;).

Babička vždycky buď nastrouhala jabka a zavařila ve sklenicích, nebo je rozvařila a udělala jako přesnídávku, a pak následně ve skleničkách taky zavařila. Nikdy tomu nic nebylo …
Mamka teď zavářela i borůvky bo by se jí to už do mrazáku nevešlo.
Na švestky se chystám taky (snad to stihnu než opadají) …

mmch, ani to že je v obchodě napsáno bio, není pro mě zárukou že to tak opravdu je …

  • Nahlásit
  • Citovat
24919
7.8.08 09:35

Ahojky,

taky něco málo zavařujeme. Jsme z jihu moravy, takže na zahradě rostou okurky, ty zavařujeme. Pak zavařujeme červenou řepu, máme ji moc rádi a sníme ji vagon. Jablka ne, ty se snažíme uchovat ve sklepě. Z hrušek dělám šťávu a pár jich zavařím. A švestky většinou skončí v povidlech nebo v mrazáku na knedlíky. Když jsou třešně, zavaříme pár třešní. Meruňky nezavařujeme, nechutnají nám. Broskve výjdou levněji koupit v plechovce někde v marketu.

Jestli se to vyplatí???
No když si to vypěstuješ sama, cukru koupíš v akci.. .tak možná jo.
Víš co tam máš, žádná chemie a éčka…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
857
7.8.08 13:53

Co takhle koupit si sušárnu ovoce? My sušíme jablka, hrušky švestky … je to tak dobré, že to holky mlsají místo sladkostí - řekla bych, že tím na sladkostech ušetřím víc než zavařováním na přesnídávkách :D :D .
Mražení je také dobré (my hrušky, švestky, třešně, jahody,…) - když byly děti hodně malé, vařila jsem jim pak třeba rýži s mraženým ovocem na příkrm, teď z toho peču, dělám nákypy, ovocné knedlíky… Jahody, rybíz, mražená jahodová dřeň se umlsávají i jen tak - vždycky vyndám balíček na stůl a sní se to…

Zavařuje babička, já se do toho nepouštím, je to opravdu dost pracné a následný úklid, pokud nemáš možnost dělat to na zahradě, také. Celkem se nic nekazí, typla bych na mírně vyšší kvalitu (zvlášť u ovoce) než u kupovaných věcí - já jsem si ke konzervářskému průmyslu čuchla a nevěřím, že ta ženská, co u toho pásu stojí za pár kaček celý den vybírá až tak pečlivě nahnilotiny… pokud rovnou nemá pokyn shora, kolik maximálně smí vytřídit, aby nebyly velký ztráty. Testovat se také nedá na všechno. Doma mám lepší přehled, co na tu zahradu přijde a přebrat si to můžu sama dle libosti.

Takže u mně sušit + mrazit, zavařovat jen pokud bych byla kuchyňský typ a bavilo mně to - což nejsem, já radši někam na kolo nebo k vodě :D :D .

S těmi jablky ve sklepě - pokud máte více stromů nebo máš další zdroje, dej od každého nějaké množství a sleduj. Záleží na odrůdě - většina podzimních a zimních jablek by měla vydržet ve slušném sklepě minimálně do Vánoc, řada z nich do jara. Je potřeba chladno a vlhko - my na chatě v suchém sklepě polívali podlahu, aby bylo vhčeji… Dobré je také dát lísky na sebe a hlavně ze začátku častěji přebírat.

Tak držím palce, Eva

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
614
7.8.08 20:12

Ahoj,
já moc nezavařuju a když tak spíš zeleninu (okurky, rajčata, kapie, lečo, čalamádu - každý rok něco :wink: ), ale každý rok zavařuju jablka - oloupu je, nastrouhám na hrubo, napěchuju do sklenic, zavíčkuju a zavařím. Používám je do jablečnýho „perníku“, do štrůdlu a podobných buchet :D

JInak ovoce spíš mrazím :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14.10.10 18:41
andela píše:
Nevyplatí se to, ale domácí je domácí ;).

Babička vždycky buď nastrouhala jabka a zavařila ve sklenicích, nebo je rozvařila a udělala jako přesnídávku, a pak následně ve skleničkách taky zavařila. Nikdy tomu nic nebylo …
Mamka teď zavářela i borůvky bo by se jí to už do mrazáku nevešlo.
Na švestky se chystám taky (snad to stihnu než opadají) …

mmch, ani to že je v obchodě napsáno bio, není pro mě zárukou že to tak opravdu je …

proč myslíš, že se zavařování nevyplatí?? náhodou vyplatí, kilo jablek se dá sehnat za 15 kč, což je stejná cena 1 nejlevnější přesnídávky, jen s tím rozdílem, že to máš z 1 kila, kdežto přesnídávka má s bídou 200 g :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1655
8.6.12 07:07

ahoj holky, mohli by jste mi poradit univerzalni recept na marmelady a kompoty? nebo jak tady pisete ty jablka?
moc dekuju

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama