Závislost na nezdravém jídle
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Hubnete? Chystáte se hubnout? Sdílejte své pokroky v Deníčcích
Reakce:
Není to jenom tvoje vina. Nezdrave jídlo působí na centrum odměny
v mozku a způsobuje produkci dopaminu. Tělo si na tuto látku zvyká a
vzniká závislost. Pokud se donutíš nejaky čas toto jídlo nejíst, tělo si
odvykne a nebude jej tolik vyžadovat. Vím, ze nejhorší je ta část
“donutit se ho nejíst”, ale to už je o tvé vůli o tom, na kolik ti
záleží na tvém zdraví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Tak si ber pořádnou svačinu, ne jogurt a ovoce, co tě nezasyti ( a ani nemá velkou výživovou hodnotu), dej si třeba chleba se sunkou, vajickem, kouskem sýra, nebo do toho jogurtu aspoň musli, pár ořechů na chroupani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Neodchazet z prace hladová, najist se tak, abys cestou domu neměla hlad, pak nebudeš kupovat blbosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Jdeš na to špatně. Už to, že si vezmeš na svačinu jen jogurt a kousek ovoce, nebo to, že přemýšlíš ve stylu „salát místo KFC“ je špatně. Ty se musíš naučit jíst vyváženě a pak tě přejdou i ty chutě na nezdravé a tučné. Jestli nevíš, kudy do toho, tak googli zdravé jídelníčky a podle toho si chystej jídlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Znám to. I když jsem nikdy neměla nadváhu a i při největších prasárnách a nemalém množství zůstávala stabilně mezi 50-52 kily. Nicméně na důchod mi můj pajšl asi fakt nepoděkuje. Základ je vůbec to nemít v ledničce. Uzeniny a paštiky tam nemají co dělat. Když si takový ty nezdravý věci do košíku dáte, dáte si druhý kolo po obchoďáku a hezky to vrátíte. U mě to docela funguje. Já jsem naštěstí líná se oblíct a jít přes ulici pro něco jinýho, když mám jídlo doma. I když je chuť. Uvařené jídlo si nenechávejte doma, berte si ho do práce. Když pojedete hladová domů, tak vás to tam po cestě prostě vtáhne. Miluju Mekáč - ale najedená tam ty prachy prostě nenechám. Jogurt a jabko to fakt nezachrání - tohle jen vdechnu a mám větší hlad než předtím, ten příjem přes den potřebuju větší.
Příspěvek upraven 01.06.22 v 10:15
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@debra.morgan píše:
Neodchazet z prace hladová, najist se tak, abys cestou domu neměla hlad, pak nebudeš kupovat blbosti.
Souhlasím, my jsme s kolegou ještě před odchodem z práce svačili. Oba
jsme dojížděli, tak o půltřetí odpolední svačina. Přestávku na oběd
jsme měli od 11. Domů jsem se dostala nejdříve v pět, když jsem šla po
práci nakoupit, tak až před šestou.
Teď jsem doma a když jdu nakoupit dopoledne, neodolám bramboráku. Říkám
si, že je to teď takové období. Dříve jsem ujížděla na rybím salátu
v jogurtu. Teď ten kupovaný bramborák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Znám to. I když jsem nikdy neměla nadváhu a i při největších prasárnách a nemalém množství zůstávala stabilně mezi 50-52 kily. Nicméně na důchod mi můj pajšl asi fakt nepoděkuje. Základ je vůbec to nemít v ledničce. Uzeniny a paštiky tam nemají co dělat. Když si takový ty nezdravý věci do košíku dáte, dáte si druhý kolo po obchoďáku a hezky to vrátíte. U mě to docela funguje. Já jsem naštěstí líná se oblíct a jít přes ulici pro něco jinýho, když mám jídlo doma. I když je chuť. Uvařené jídlo si nenechávejte doma, berte si ho do práce. Když pojedete hladová domů, tak vás to tam po cestě prostě vtáhne. Miluju Mekáč - ale najedená tam ty prachy prostě nenechám. Jogurt a jabko to fakt nezachrání - tohle jen vdechnu a mám větší hlad než předtím, ten příjem přes den potřebuju větší.Příspěvek upraven 01.06.22 v 10:15
Taky souhlasím - co doma nemám, nesním. Nadváhu mám, to ano, ale taky jsem líná si jít nakoupit jen tak kvůli mé chuti na něco.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Jist jidla co ti nechutnaji je blbost.
Jez to, co ti chutna, a zaroven je to zdrave. A v rozumnem mnozstvi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Tak jedno z řešení je naučit se vařit dobrý jídlo a jíst ho v nějaký rozumný čas. Ono když jsi 8 hodin v práci na jednom jogurtu s ovocem, a doma tě čeká nějakej „zdavej“ blivajz, tak to se tomu KFC těžko odolává.
Když si budeš dělat do práce dobrou svačinu, která tě zasytí a bude ti chutnat, ve dvanáct nebo v jednu si sníš oběd (opět, musí ti chutnat), tak nebudeš mít touhu se ještě ve tři nacpat nějakým mastným kuřetem s hranolkama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Na mě to působí jak nějaká porucha příjmu potravy. Jinak nepřijde mi logický, že ti chutnají uzeniny, ale normálně připraveného masa se štítíš. A jíst zdravě neznamená jen ovoce a jogurt nebo salát. Je v pořádku jist, i vydatně, ale musí to být kvalitní potraviny. Musíš to celé úplně překopat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Měla jsem to podobně. Strašně málo bílkovin a samé junkfoody. Já to
řeším tak, že mám 5 - 6 sportovních aktivit týdně. Beach, normální
volejbal, běh, nebo jenom procházka, když se mi nechce, dvakrát týdně
fitko. Fitko mi pomohlo si vzít trenérku na měsíc, abych se to naučila.
V jídle mi rozšířila obzory, našla jsem si pár věcí co jím ve všední
dny a jsem s tím spokojená. Tréninky mám tak akorát za 45 - 60min podle
nálady jsem venku. Váha mi drží a můžu sem tam se „zprasit“.
Víkendy jsou někdy gastropeklo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Měla jsem stejný problém. Vybudovala jsem si špatné stravovací návyky v rodině a v dospělosti se to rozjelo, když se objevily první psychické problémy, které jsem začala zajídat.
Psychiku mi pomohl dát dohromady psycholog, stravu nutriční terapeut. Doporučuju.
Jenom bacha, choď k nutričním terapeutům, ti mají vystudovanou VŠ a
opravdu vědí, jak pracovat se stravou individuálně i s ohledem na
zdravotní omezení nebo preference.
Nutriční poradce, kouče apod. nebrat. Někteří jsou fajn a odborníci, ale
často doporučují různé nefunkční a drahé kokteily, nutí tě jíst pod
bazál apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@bjetuschka píše:
Na mě to působí jak nějaká porucha příjmu potravy. Jinak nepřijde mi logický, že ti chutnají uzeniny, ale normálně připraveného masa se štítíš. A jíst zdravě neznamená jen ovoce a jogurt nebo salát. Je v pořádku jist, i vydatně, ale musí to být kvalitní potraviny. Musíš to celé úplně překopat.
Ja si taky salám dám ráda, ale maso jako takovy jím tak jednou za
2-3 mesice, nechutna mi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@DandátkoP píše:
Ja si taky salám dám ráda, ale maso jako takovy jím tak jednou za 2-3 mesice, nechutna mi.
Ale určitě nejdeš do extrému, ne? Maso ti nechutná, ale neštítíš se ho a salámy se necpeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Průjem u ročního dítěte - co k jídlu?
- Roční jí všechno jen ne jídlo
- Nemám režim v jídle, co s dítětem
- Prujem po jídle z restaurací
- Co k jídlu při bolesti žaludku u děti
- 15m a jídlo na výletě
- Je Emimino závislost?
- Večerní probouzení na jídlo
Kolikrát si říkám, jak začnu jíst zdravě (ovoce, zeleninu, luštěniny, rýží, brambory vařené místo hranolek, tofu atd) a stejně lezu do KFC nebo do lahůdek a kupuji si obložené bagety, chlebíčky, občas bramborák. Prostě to nevydržím a jdu tam a žeru. Přibrala jsem už 10 kg od nového roku. Vezmu si do práce třeba jen ovoce a jogurt a pak po práci stejně si zajdu někam na jídlo než dojedu domů na oběd. Vždy se snažím dojít domů a tam si dát co jsem vařila, jenže většinou to nevyjde.
Jinak maso mi nechutná a vydržela jsem ho nejíst 5 let a jediné co z masa jsem schopná pozřít tak pouze uzeniny, paštiky a KFC. Nějaké masové vývary, dušené maso, kousky kuřecího v rizotu, ryby atd toho se štítim, nejím to. Polévky mi chutnají pouze bezmasé. Proto raději s tím chci přestat. Včera jsem se zas nacpala. KFC a pak jsem se doma cpala salámem a ještě jsem snědla paštiku. Pořád jim nějaké klobásy, uzeniny plus Fast food. A když ne maso tak aspoň bramborák, smažák. Už i tak mám hraniční cholesterol a nadváha 10 kg. Jsem hrozná. Mám 170 cm a 80 kg, když jsem měla 70 kg vůbec jsem nebyla tlusta. A přibrala jsem. Kdysi jsem měla dokonce 90+. Ale pak to shodila na 70.
Jak se donutit si jít koupit radši salát nebo něco bezmaseho a nesmazeneho když už budu mít takhle hlad než dojdu domu? Vím, jsem prase a je to moje vina.