Zdravé obědy do práce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6381
13.6.22 11:18
@Jeremi píše:
Mně to taky přijde jako hodně radikální omezení, které je neudržitelné i jen v řádu dní, natož dlouhodobě. Bude mít hrozný hlad.
Rozumnější by bylo počkat na pořádného nutričního terapeuta a zatím omezit jen ty největší zvěrstva - zejména sladké pití a fast foof. Takhle si akorát totálně rozhodí metabolismus. :(

Je to tak, má hlad. Snídaně mu moc nestacila. Oběd už má v sobě a stejně má hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
13.6.22 11:33
@Dollorres píše:
Je to tak, má hlad. Snídaně mu moc nestacila. Oběd už má v sobě a stejně má hlad.

Jak velkou porci jsi mu dala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
13.6.22 11:36

@Dollorres Můžu se zeptat, kolik jste platili za jídlo? Protože přežírání se ve fastfoodech muselo lézt hrozně do peněz, ne? Co kdybyste tu změnu pojali i tak, že si budete psát, kolik utrácíte za jídlo teď, kolik by to bylo za starého režimu, ten rozdíl si budete někde šetřit a vyrazíte pak spolu někam za odměnu? Protože on zdravý životní styl ne vždycky stojí majlant (proti levným těstovinám s kečupem je to drahé, ale proti fastfoodu fakt ne).
Kamarád takhle přestal kouřit - za každou koupenou krabičku cigaret si hodil do kasičky částku, kolik ta krabka stála. Po půlroce nebo roce (už přesně nevím) kasičku otevřel a protočily se mu panenky :lol:
To jen, že občas na lidi nefungují ani tak silné argumenty, jako že nebudou moct pouštět s dětmi draka, ale na ušetřené peníze slyší (neříkám, že je to tvůj muž, ale jako podpůrný argument by to mohlo fungovat). Jinak jestli zvládáte angličtinu, tak na youtube je spousta videí, co udělá s tělem konzumace fastfoodu, včetně lékařských hodnot, a divila by ses, jak rychle může i zdravý štíhlý sportovec mít hodnoty všeho úplně v háji, jen po konzumaci výhradně fastfoodového jídla. Což je opravdu příslib toho, že se hodnoty manželovi budou rovnat velmi rychle.
Můj tchán si stravou úplně srovnal cukr, a to už měl brát léky na cukrovku 2. typu, jeho doktor nevěřil. Držel sacharidy nízko, vybíral si pomalé sacharidy (luštěniny) a během tří měsíců cukr v normě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.6.22 11:39
@Dollorres píše:
On nakupovat nechodí, to s tím ovocem je zajímavý. To jsem di myslela, že může kolik chce. Dneska jsem mu udělala jogurt s malinami a vlockami, k obědu kuře a zeleninu. Ale fakt je, ze jsem nedomyslela, co dopoledne a odpoledne. K pití má sodastream s citronem a matou.

Ovoce obsahuje cukr. Jedno jablko není problém. Ale jestli sní na posezení kilo hroznového vína, nehubne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.6.22 11:41
@Dollorres píše:
Je to tak, má hlad. Snídaně mu moc nestacila. Oběd už má v sobě a stejně má hlad.

Protože to bylo bez přílohy. Rozumná porce vařených brambor nevede k tloustnutí. Ať jde něco dělat a zabaví hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
13.6.22 11:42
@Russet píše:
Ovoce obsahuje cukr. Jedno jablko není problém. Ale jestli sní na posezení kilo hroznového vína, nehubne.

A hlavně po tom rychlém cukru pak nastane pád cukru (hladina cukru v krvi) a s ním pocit obřího hladu a chutí, takže pak člověk má o to větší hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
13.6.22 11:50

Doporučuji Nutriadapt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
13.6.22 12:12

Hele chlapům dost vyhovuje lowcarb. V začátku klidně „jen“ slowcarb (může jíst víc sacharidů než při lowcarb).
Maso, zelenina, kvalitní bílkoviny. Výhodou je, že si prostě může dát flákotu masa, klidně prorostlého, může hutné, klidně i smetanové polévky. Ovoce spíše bobulové. Kvalitní oleje (oříšky, semínka).
Místo příloh zelenina, případně se dá nahrazovat - dají se dělat i LC knedlíky, večerní chlebík od Penamu.
Pro chlapy v začátcích jistě snesitelnější, než přejít na vodu, klíčky, kuře na vodě - a za týden se na to vykašlat.
A toho meka si dát (jednoho) na chuť a za odměnu třeba za týden, aby neměl pocit, že se úplně trápí.

Co se týče pití, mě taky vadí pít čistou vodu, vypiju jí mnohem míň, když si dám víc, tlačí mě žaludek, takže chápu (moje babička to měla taky tak). Ale dá se to řešit - nějaké čaje (může ho pálit žáha spíš z přemíry junkfood, pokud nevyhovují ovocné, může bylinkové, mátové, klidně vychlazené, mě třeba baví bezinkový květ. Také čerstvá máta nebo třeba citronová meduňka je do pití super. Kkdyž už džus, tak naředit, střídat to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
13.6.22 12:16

Jestli byl zvyklej na určitý množství kalorií (a že jich bylo, když snědl naposezení 6 toustů a pak v tom obrmnožství pokračoval v průběhu celého dne a to vše zalejval colou), takže najednou mu to otočit na malé množství racionální stravy, tak prostě bude mít ten deficit obrovskej.
Nehledě na to, že to 130kilový tělo potřebuje relativně víc kalorií i na základní činnost než 50kilová holka ;)
Jo, a jinak, cukr je droga jako leckterá jiná, takže můžeš očekávat „absťáky“ (bolest hlavy, únava, podrážděnost). Chce si to taky zaměstnat hlavu, aby člověk nemyslel furt jen na to žřádlo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
13.6.22 12:18

Jo, a když si teda na začátku chtěla zdravý oběd pro chlapa do práce, tak prostě maso a zelenina na mnoho způsobů, někdy zapečený, někdy „stejk“ se salátem, někdy třeba i tu tortilu (když má rád ten junkfood), když mu do toho dáš grilovaný kuřecí a haldu zeleniny a dip ze zakysané smetany nebo jogurtu, tak to taky není úplně špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4946
13.6.22 12:33
@Dollorres píše:

Doporučila bych nedělat nic radikálního samo dlabo. Jinak si odrovná metabolismus a dostane se tak leda do začarovaného kruhu jo-jo efektů. Objednat na obezitologii a k nutričnímu poradci a počkat, co doporučej. Mezitím „drobné“ úpravy, které by ale mohly vést taky k úspěchu, protože v jeho případě bude v první fázi úplně stačit, když se přestane přežírat a nebude do sebe lít to sladký pití. Na jogurt k snídani se vykašlete. Klidně ať má ten chleba, na který je zvyklý, jen ať ho proste není půlka. Oběd vydatný, přílohu klidně, v rozumné míře, zeleninu k tomu, ale ne jako jedinou. Sodastream k pití, když je zvyklý na limonády, je dobrý nápad. S citronem a mátou, klidně s trochou nějakého sirupu. Ale s velkýma změnama počkat, až co doporučej odborníci. To ještě pár dnů až týdnů počká, když to počkalo do teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76683
13.6.22 12:39
@Dollorres píše:

no to je špatně - nesmí mít hlad - to bylo i kdysi v tom pořadu „Jste to, co jíte“, nemůže tak radikálně přestat jíst - já bych zatím ani netrvala na tom, že nesmí kilo ovoce - když doteď snědl kilo mekáče, tak pořád bude kilo ovoce lepší volba,
a přílohy určitě dávat - on musí opravdu postupně pokračovat, až se mu takzvaně „zmenší žaludek“ budou mu stačit menší porce, ale nesmí mít hlad - to je pak k ničemu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24171
13.6.22 13:03

@Dollorres holky ti tu už hodně poradily.

Z vlastní zkušenosti jogurt bych spíše dala ke svačině, na snídani je moc hladový. Ke kuřecí a zelenině trochu přílohy.

Jinak jako první, jak už tu bylo psáno, bych vynechala sladké pití, všeobecně sladkosti. Při vaření používat cukr co nejméně, nejlépe vůbec. Také bych doporučila začít jídlo vždy bulkovinovou částí, v tele se nastartuje trochujiny režim trávení.

K obedům v práci - má si je jak ohřát? Pokud ano, je to plus. Já si rada delam i to zelí, ale naučila jsem se kysane zelí hodně proprat a jen lehce ohřát na panvi, k tomu kus masa dle libosti a trochu brambor. Ale objemové normální porce (nebo dat půlku porce co dříve jedl). Knedlík bych nyní vynechala úplně.

Také lze dělat různé saláty - s kuskusem, testovinami, rýží či jen zelenina a bilkovinná složka a k tomu pečivo.

Jinak si delam dušenou mrkev (část mrkve rozmixuji s cibuli na omáčku), špenát, svíčkovou (jen v podstatě rozmixovana zelenina bez mouky), různá curry ( rybí, kuřecí, cizrnove). Nebo jen grilované (pecene) maso se zeleninou a pečivo. Cockovou polévku. Onehdá jsem si dělala z cizrnove mouky koprovou omáčku, byla také dobra, tak zkusit, zda by šla použit. Také jsem si oblíbila tzatziky, kdy místo jogurtu použijí žervé.

K snídani sunka, sýr, vajíčka, k tomu zeleninu a pečivo. V podstatě ke každému jídlu zeleninu. Ovoce bych dávala po snídani či obědě jako “dezert”.

Hlavně pít vodu či nestažený čaje. Do vody dat matu, medunku, kousek citronu, pomeranče, grepu. Pití bych doporucovala spíše pokojové teploty. A počítat s různou mírou náladovosti a různých problémů po vynechání sladkých nápojů (resp. cukru v nich).

Přeji, ať to manžel ustoji. A je to běh na dlouhou dobu. Ještě bych k tomu zařadila sviznou chůzi dle možnosti alespoň hodinu 3 -4× týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22897
13.6.22 14:57

Taky ten začátek je dost těžkej, než si tělo zvykne, stáhne se žaludek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
13.6.22 15:36
@Pidulka1991 píše:
Jak velkou porci jsi mu dala?

2 krutí prsa s rajčaty a sýrem a půl sáčku mrazeny zeleniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí