Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Mithiela
Odmítnutím Zinzino testu jste chybu neudělala. Pokud nabízeli test na mastné kyseliny, myslím že tomu říkají balanční test, tak to dává smysl jen pro prodejce. Bude Vás potom oblbovat a tlačit do odběrů jejich výrobků. Test si nechávala dělat manželka a protože užívá omega 3 od věrohodného dodavatele, nedopadla špatně. Měl jsem podezření, že na testu něco nehraje a zkoumal, jak k těm výsledkům došli. Na stránkách Zinzino mají uvedeno, jak hodnoty z laboratoře počítají. A tento postup je v rozporu s tím, jak to vyhodnocuje jedna tuzemská certifikovaná laboratoř. Tam by manželčiny výsledky byly o cca 20% lepší. Toto poradkyně neuznala a tvrdila, že manželka je podle jejich testu ve žlutých polích a musí ty jejich cajky užívat.
Sice tvrdi, že testy jsou anonamní, ale oni se k výsledkům dostanou a znežijí pro tlak na vás. Nebo můžete tyto věci koupit s velkou slevou na jednom polském třžišti od A…o. Tam test stojí cca 1100 a ty cajky jsou podstatně levnější.
@Kesi247
Asi upřesním nepřesne informace ve Vaší odpovědi, at tazatelka nemá zkreslené informace….
Test je anonymní a k výsledkům se dostanete jen s unikátním kódem, který se skládá z rady písmen a číslic. Kos zná jen ten, kdo test rozbalí a je pouze na něm, s kým se rozhodne kód sdílet. A podkud se rozhodne sdílet kód s poradcem, aby s nim výsledky probral, pak jej ma samizrejme i poradce a test pro klienta stáhne a projde s klientem s nejaky komentářem. Nicméně to nijak nenarušuje anonymitu, protože o sdílení se rozhodujete sam.
A k vyhodnocení. Je třeba porovnávat správné hodnoty. Laboratoř Spadia naměří stejné hodnoty jako Vitas. Hodnoty nebudou jine.
Co se liší, je vyhodnoceni, zda je hodnota v pořádku a nebo ne.
Spadia nemá žádné studie, vlastni testy, nemá co porovnat. Muze jen změřit hodnoty a podle nejakych obecných hranic určit, zda je hodnota v normě.
Zinzino je dal. Ma vice jak 1,5milonu testu z celeho světa a nejvetsi studii ohledně omega3 na světě. Diky tomu ma takovy vzorek testu, ze vi, jak musí vycházet hodnoty EPA a DHA, aby vycházel dobre omega3 index a poměr omega3 vs omega6. Proto ma nastavené hranice hodnot tak, aby když budete mit v pořádku EPA a DHA, vyjde vám dobre i omega3 index a poměr omega3 vs omega6. Tam je totiž výpočet všude stejný.
Zatímco ve Spadii se vám klidně může stát, že vám vyjde podle jich, že máte v normě EPA a DHA, ale přesto nebudete mit v poradku onega3 index.
Stejně tak, doporučený poměr omega3 vs onega6 je 3:1, ale nekdo uznává i 5:1. Ale ze všech studií které najdete, se stejně dozvíte, že optimální je do 3:1.
Celé je to složitější, a i když se výživě věnuji již přes 15let., porad narazíte na nové soucvislosti. Každopádně pokud vás k tomu neco zajima, klidně se ptejte, můžete i soukrome ***
*edit admin-smazané osobní údaje
Vážená paní,
děkuji za Vaši odpověď. K vašim argumentům:
kápnutí krve, test zabalila a sama odnesla na poštu. Během té doby měla dost příležitostí si kód ofotit mobilem nebo opsat.
Dále tvrdila, že výsledky a vyhodnocení neprovádí Zinzino, ale laboratoř. Na webu Zinzino je uveden matematický postup, jak Zinzino výsledky z laboratoře zpracovává. Pokud to někdo porovná s tím, jak to zpracovávají laboratoře, dojde k závěru, že to Zinzino z nějakého důvodu hodnotí tak, aby byly výsledky horší. A je jedno, jestli má již miliony testů. Pokud by tam byla tato skutečnost přiznána s uvedením důvodu, proč to tak je, OK.
Zinzino mne „ohromilo“ svou cenovou politikou:
dopravou.
Poradci Zinzino za něj chtějí cca 1800,– až 2200 Kč.
Na Allegro se dá koupit ta 1140 Kč plus doprava.
Tady něco opravdu velmi páchne.
Chtěl jsem to napsat přímo Vám na email, ale bohužel ho admin asi vymazal.
@Kesi247
Chápu co píšete.
Ani jeden jsme u toho nebyl, tak asi nemůžeme říct jak to probehlo. Mnoho klientů uvíta, ze poradkyne test odnese. Nemusi na postu a ušetři za poštovné. A to, jak se dohodnou, je vždy na nich. Samozřejmě je možné, že poradkyně pochybila, nedomluvila se s klientkou, test se rozhodla rozbalit a poslat bez jejího vědomí, ale bylo by to spíše neobvyklé. Standardně většina klientů má poradce jako benefit, to že s nimi test projde, pohlídá výsledky, stáhne a pošle. Poradce je nemá jak ovlivnit.
Pokud klient nechce, aby poradce výsledky viděl ( což je ale opravdu nestandardní), test si může udělat sám a sám poslat a číslo kódu nemusí vůbec s nikým sdílet. Ale z podstaty věci, informace o onega3 výsledcích snad není nijak kompromitující a poradce je ovlivnit nemůže.
Test není přesnější, co se týká naměřených hodnot. ALE má více parametru, nesleduje jen omega3, ale i kyselinu arachidonovou a další a dokáže tak dat více informací v souvislosti se zánětem v těle a omega3.
Mozna se ztratil přesný význam jak bylo myšleno.
Zinzino veřejně ukazuje výpočty a mantinely právě proto, ze si za nimi stoji. Nic netaji. Pokud kdokoli napíše na zákaznickou podporu s žádostí o vysvětlení, nebo se obrátí na poradce, dostane vysvětlení.
A je v pořádku, ze má mantinely hodnot nastavené podle toho, co diky studii a testům vi. Chápu, ze to může vypadat pro někoho nepochopitelne, ale když se o to člověk začne zajímat a doptá se, obvykle ty souvislosti uzná a pochopi tu myšlenku, proc to tak je.
Je to treba i jako ve škole. Za stejnou písemnou práci dostanete v různých školách jinou známku. Ale když se pak hlasité například na gympl, neznamená to, že se dostanou jedničkáři ( tedy ti, co jim vyšlo hodnocení v zelených číslech podle mírnějšího měřítka), ale dostanou se ti, kteří měli klidne trojky ( červené hodnoty u Zinzina), ale latku znali, jen byli přísněji hodnoceni.
Testu delam mnoho. Testuji lidi kteří nic neužívají, testuji lidi, kteří užívají nekvalitní omega3 a testuji lidi, kteří užívají kvalitní omega3 a ty výsledky testu vám to vše odhalí.
Test opravdu nevyhodnocuje Zinzino, test vyhodnocuje nezávislá laboratoř Vitas. Vsechny hodnoty a měření jdou z této laboratoře. Zinzino dle studie, kterou dělá díky testům, nastavuje měřítko, zda je hodnota v normě nebo neni. A zde jsou některé hodnoty přísnější. Např EPA. Protože ze studii vyplynulo, že potřebujeme mít vyšší obsah EPA, než se doposud uvádělo, abychom se dostali na správný omega3 index. Ale omega3 index je standardizovaný výpočet a platí pro všechny stejně. Neliší se.
Zinzino ma jen vice dat a faktu diky takovému množství testu a muze diky tomu lepe určit, jake množství EPA a DHA musime byt, aby nam omega3 index vyšel tak jak má.
Cenová politika - test můžete poradce objednat za cenu 133euro ( cca 3325kc), ale pri objednávce testu spolu s onega3 je za zvýhodněnou cenu 1100Kc. Jen pro info, např Vojackovo Institut funkční medicíny test omega3 ma za 3800 (ifmv.cz/testy-fm/#omega-3-6 ).
Opet nevim, jak bylo komunikováno, ale nekdy je poradce zaroven vyzivar a účtuje si cenu za konzultaci. Osobne jsem se nesetkala s tim, ze by nekdo prodaval za 1800, ale setkávám se s tim, ze je účtovaná konzultace např 500kc, nekdo může mit asi i 700, asi i 1000, podle věnovaného casu a sluzeb, a k tomu účtuje test 1100kc, pokud obejdnava i omega3. Objednat onega3 a test je možno vícero způsoby a zakezi na klientovi, zda chce užívat pravidelne a nebo chce jen test a mebo chce koupit na zkoušku lahvičku. Je v pořádku, ze je zvýhodněny zákazník, který si obejdna i test i onega3, na tom bych nevidela nic špatného.
Ale to už se dostáváme jinam.
Chtela jsem jen reagovat, protože jako vyzivar se spolecnosti Zinzino spolupracuji právě pro jejich přesnost, jejich koncept, anonymní testování, kde když si děláte kontrolní test, nikdo nemá šanci zjistit, kdo jste a ovlivnit výsledky, ani poradce. Ten je maximálně tak může videt. A výsledky po užívání Zinzino omega3 jsou skvělé a zpětně vazby od lidi ještě lepší.
Tak zkuste dát Zinzinu šanci a uvidíte, pak můžete zhodnotit na základě vlastní zksuenosti, zda Vám prosukty pomohly. To je koneckonců jejich smysl.
@Kirstinecek
K Vaší odpovědi:
U testu manželky jsem byl a také jsem jej poradkyni platil.
Pokud si dám balance test na Zinzino do košíku, chtějí 197 EUR i s dopravou.
Nekritizuji barevně ohraničené hranice ve vyhodnocení testu.
Pozastavuji se nad tím, že například u testu manželky, poměr omega 6 / omega 3 je u Zinzino výsledek 4,7 a podle způsobu výpočtu laboratoře Spadia A. S. by to bylo 3,9, tedy v toleranci podle doporučení WHO. Vím, čím to je a ještě si to ověřím vlastním testem provedeným ve stejný den ve Spadii (1900 Kč) a Balance test Zinzino, zakoupeným na Allegru 1140 Kč.
Také se zajímám o zdravou výživu již delší dobu, studoval jsem i dostupné studie prováděných lékařskými klinikami u nás. Bohužel veřejnost je stále v tomto ohledu málo nebo ne právě správně informovaná. Částečně pozitivně na to působí podle mého názoru „výživoví poradci“ Zinzino. Manželka byla u fyzioterapeutky a její kolegyně jí vnutila test. Pokud by se chovala korektně, tak bych nad tím mávnul rukou.
Seriózní výživový poradce ví, že základem je správné složení stravy a teprve potom je v případě potřeby možné nabídnout potravinový doplněk.
Já osobně jsem přesvědčený, že Zinzino doplněk potřebovat nebudu, na trhu jsou k dispozici minimálně srovnatelné produkty.
Až budu mít výsledky Zinzino testu i testu ze Spadie, mohu Vám sdělit přesné výsledky obou testů i jejich vyhodnocení.
Přeji Vám hodně loajálních zákazníků a ne takových šťourů, jako jsem já.
@Kesi247
Děkuji za vaši reakci.
Tak pokud jste u toho byl, tak pak určitě víte, jak to bylo, to je jasné. A pokud se na tom, že test s manželkou udělají a ona jí test pošle a výsledky pohlídá, nedomluvily, ale udělala to poradkyně bez jejího svolení, pak to není správný postup.
Zkoušela jsem dohledat někde výpočet Spadia laboratoře, zkoušela jsem i s pomocí AI, ale nedohledala, tak nedokazu posoudit. Kazdopadne standardizovanym vypoctem je omega3, ten je dán a měly by ho vypočítávat všechny laboratoře stejně. Omege6 vs omega3 mohou různé laboratoře vypočítávat odlišně. Zinzino používá nejpraktičtější a biologicky relevantní metodu a zaměřuje se protizánětlivý vs prozánětlivý stav. Počíta Kyselinu arachidonovou (AA) / EPA. Stejný postup používá například Trime. Pokud máte výpočet ze Spadia, budu ráda, když mi jej pošlete a podívám se.
Co se týká ceny testu, tak pokud nejste registrovaný zákazník, je cena vyšší. Ale to je běžné. Obvykle jsou uživatelé a registrovaní zákazníci zvýhodněni, mají slevy apod. Já pro své klienty mám například test za 1100Kč, ale to je na každém.
Poradci Zinzino všichni nemusí být výživoví poradci. Jak jste sám zmínil, často jsou to fyzioterapeuti, cvičitelé, trenéři, ošetřovatelé apod. Prostě jim dává smysl pomoci lidem celostně a k tomu výživa patří. Protože výživou ovlivníte mnoho, což je vidět, že sám víte a je skvělé, že se touto oblastí zabýváte. Souhlasím s vámi, že doplňky by se měly uživat až pokud je daný člověk neují ve stravě a vyjdou mu v deficitu - i proto Zinzino pracuje s testy a v tomto je průkopníkem… Nicméne zkušenost je zrovna v případě omega3 taková, že já se ještě nesetkala s někým, kdo by pouze stravou zvládl mít v pořádku omega3 index a opravdu toho obvykle dosáhnete jen se suplementací. Stejně tak musím bohužel konstatovat, že mám klienty, kteří užívali kvalitní omega3 dlouhodobě, jako Rositu, nebo Mollers, který je hodně užívaný v ČR, ale nikdo se na správný omega3 index nedostal, S BalanceOilem zas u těch, kteří užívají opravdu jak mají, tam máme téměř všechny ( podotákým, že v testu neuvádíte, jaky olej užíváte a je anonymni, tedy nemuzete nijak ovlivnit vysledek).
A naopak, jsem ráda, když se klienti ptají, protože mám možnost vysvětlit, proč a co je důležité a oni pak mají daleko větší motivaci omega3 užívat a dosáhnout tak dobrých výsledků. Takže otázky vítám. Naopak to ukazuje, že Vám zálěží na tom, co užíváte, proč a to je obvykle záruka toho, že budete užívat vhodné produkty a dosáhnete potřebných výsledků.
Hezký den
Oživil jsem si celý postup výpočtu podle Spadie, předpokládám, že to je závazný postup pro všechny laboratoře včetně mezních hodnot. Mám sestavený xls soubor, kam je možné zadat údaje v procentech jednotlivých mastných kyselin dle testu z laboratoře a vyhodnotí to poměr omega 6/omega3, fluiditu buněčné membrány, index duševní odolnosti. U výpočtu omega 3 indexu se mi to nepovedlo přesně, tam se liším podle vzoru cca o 0,3 %. Až budu mít svůj výsledek z laboratoře, pokusím se to ještě poopravit. Případně můžeme komunikovat mimo tyto stránky.
Dobrý den, ![]()
pátrám po uživatelce zmiňovaného oleje ze Středočeského kraje. Podělit se o zkušenosti a případně i odběr doplňků značky Zinzino.
@sara8 nevim koho myslite, ale pokdu chcete probrat vse k Zinzinu, klidne se ozvete