Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Agnes86 píše: Více
To máte podložené nějakým průzkumem, nějakou statistikou? V nájmu bydlí lidé třeba proto, že chtějí žít v Praze na Hanspaulce, na Letné nebo v Bubenči, prostě se jim tam líbí, a opravdu nemají na to si tam dům či byt koupit. A chtějí přesně v této čtvrti žít. Cizinci žijící v Praze většinou bydlí v nájmu a přijde jim to normální. Ale v nájmu jsou také lidé, kteří bydlí někde v pohraničí a jsou rádi, že jsou rádi. Házet takhle lidi do jednoho pytle je hloupé.
@šklíbakočka píše: Více
a tohle ja treba nechapu, pritom dnesni duchodci meli uplne super startovaci podminky se zabezpecit. vzdyt v dobe prevratu jim byly v nejlepsim produktivnim veku, mohli si byty odkoupit, poridit nemovitosti, zacit podnikat…
… v me socialni bubline rodice kamaradu a i moji tak delali a dnes z toho těží… a i moji kamosi jsou z vetsiny na duchod zabezpeceni prave tou investicni nemovitosti… pro mne je vzdy usmevne, jak se tu nekdo krizuje, ze si nebude brat hypoteku a splacet ji do duchodu, vubec si neuvedomi, ze prave tohle je alfouomegou pak v duchodu nezivorit… ale souhlasim, ze to zvladne jen velmi male procento lidi a bohuzel dokud se financni gramotnost lidi nezvysi, jinak to nebude.
@markytka3 píše: Více
Malé procento lidí dnes zvládne do důchodu doplatit nemovitost? Nešiř bludy.
@Zumpa píše: Více
Asi to bylo myšleno tak, že malé procento se dokáže zabezpečit na stáří, což se obávám, že bludy nejsou..
Moc nechápu, jak Vás zabezpečí byt, ve kterém bydlíte? Nebo tím myslíte, že budete mít 2? V jednom bydlím, druhý pronajímám. Tak to myslíte? S tou privatizací nemáte pravdu. Někde možnost byla, jinde ne. Konkrétně na velkých sídlištích ano, ve staré zástavbě v Praze obvykle ne. Proč by měl někdo, kdo má důchod třeba 30-35 či více a investoval k tomu, v důchodu živořit? Z čeho usuzujete, že právě další byt je lepší než akcie, zlato, obrazy, fondy atd…
prosim te precti si muj prispevek jeste jednou, tohle tam vubec netvrdim. a kdyz ani pak to nepochopis, Agnes ti to vysvetlila.
Příspěvek upraven 09.02.25 v 12:11
Tak ono stačí, že místo nájmu s poplatky 20 tisíc, bude platit jen poplatky 5000.
@Agnes86 píše: Více
Podle aktuální situace to tak vypadá, ale tím bych si nenechal kazit náladu, dnešní „bohatí“ důchodci na tom byli v devadesátkách absolutně nesrovnatelně hůře. Takže bych fakt neházel flintu do žita.
A jaký máš plán s tím zlatem, obrazy a pod. Budeš to postupně prodávat a z toho si platit živobytí?
je nekolik moznosti, bud si poridim druhou nemovitost, nebo az mi vyleti deti z hnizda tak ji pronajmu/prodam a pujdu do mensiho (tohle ale asi udela malo lidi, a zbytecne si vydrzuji „4+1“)… ano, jsou i jine moznosti se zabezpecit, jak pises, ale tomu uz musi nekdo rozumet, za mne koupit nemovitost kdyz je mi 30+, vzit si uver, ktery mi najemnici budou „splacet“, je mnohem snazsi, teda alespon v mych ocich.
Píšu, že mám průzkumy? Ne. Píšu svůj názor, a to, co vidím kolem sebe. Že hodně lidem ty finsnční souvislosti nedochází. Pokud se ty lidi zabezpečí, pak je to super. Ale prostě se bojím, že budeme jednou svědky hodně špatných osudů.
Já vím, jaks to myslela, ale já si prostě musel rýpnout
Protože tyhle myšlenky a určitá omezenost totiž šroubuje ceny bydlení do nesmyslu - přitom výnos z nájmu je v ideálním případě 3%, ale ve většině je v záporu a spekuluje se jen s růstem ceny nemovitostí. Jsou i jiné, výnosnější metody zhodnocování.
No a hlavně tady vznikla solidní bublina, která může - a možná i bude - základem hodně velké krize.
Ono hodně lidí počítá ten výnos z kupní ceny, ale jak roste cena nemovitosti, tak nájem tolik neroste a výnos je nic moc.
Neberou to, že cena bytu je vlastně ten jejich obnos na investice.
no kdybys cetl poradne, tak ja nemam na mysli jen vynos z pronajmu, ale i narust hodnoty nemovitosti. snad vis, o kolik % narostla trzni hodnota nemovitosti za poslednich 30 let… nasi kupovali nemovitost v 90tkach za 750tis., dnes ma hodnotu 9mil… a to nebyl odkup ze statniho za par kacek, ale regulerni prodej od majitele. ale tehdy byli pro vetsinu lidi blazni, ze si berou uver…