Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bayuska píše:
V tomhle případě je to právě naopak žádané a velmi dobré pro integraci. Nevím, jak to teda chodí, jeslti musí být volná místa nebo berou do týmu všechny. Ale s jazykem podle mě problém nebude
Souhlasím s BAYUSKA, pokud ho tam vezmou, budou mít místo a pokud to časově zvládneš vozit ho na tréninky tak proč ne, čím víc se bude zapojovat tím rychleji se naučí, můj syn začal hrát fotbal v 5ti letech a taky ještě nerozuměl všemu a v pohodě.
Je tu někdo ze Saska? Dresden, Pirna a okolí? Jak to tam je se školkama? Jakou mají provozní dobu, kolik se platí apod? Děkuji ![]()
"@AndrejkaS
nelituji toho, pro deti je to tady urcite lepsi, navic bych se nikdy bez prestehovani nenaucila tak dobre cizi jazyk. Na druhou stranu je ta jazykova bariera porad velka (do ted se vtipum smeji opozdene nebo vubec
) a navic budem pro ne porad cizinci. I kdyz se Nemci chovaji mile a korektne, tak jakmile si hledas praci, tak jsi proste cizinec.
@anonymni
s hokejem je to tady bida. Manzel ho hraje a dojizdi na stadiony docela daleko.
Pokud ja i manzel dojizdime do Nemecka do prace, ale bydlime v Cechach, muze dcera navstevovat skolku v Nemecku?
@AndrejkaS Zalezi jak kde
Treba Drazdany jsou vyhlasene nedostatkem mist… Ale od srpna öetosniho roku ma! KAZDE! dite pravni narok na umisteni v jeslich/skolce tzn. Pokud ti ho nikde nevezmou, musi ti misto ve skolce zprostredkovat Jungendamt, pokud to neudela mas narok na financni odskodneni ( kompenzace platu po dobu, kterou kvuli tomu nemuzes pracovat). Vetsina skolek ma otevreno od 06:00 do 16:30, ceny jsou velmi rozdilne - ja jsem platila za jesle na 8 hod 230E, skolka je pak levnejsi u nas 170E ( + poplatek za obedy, snidani a svacinu si musi nosit s sebou). Plus je u nas sleva na druhe/treti dite v te same skolce… alternativou pokud nenajdes skolku v okoli bydliste ci nebudes spokojena se skolkou od Jungendamtu jsou Tagesmutti.
@pipiinka Muze, ale musi mit volna mista… Samozrejme daji prednost detem „vlastnim“. Pokud se to ale povede najit volne misto, tak tomu nic nebrani. Zejmena v soukrome skolce si to umim dobre predstavit, napr. u nas neni vyrazne drazsi nez skolka „statni“, nejakych 30E mesicne navic.
@Agrion moc děkuji
manžel má firmu v Drážďanech, odkud jezdí do Mnichova, tak právě zvažujeme okolí, ale přímo do Drážďan se mi nechce, spíš Pirna nebo Heidenau, něco menšího, ale ne zas tak moc malého. Tam by to snad mohlo být s místy trochu lepší, uvidíme. Jinak to Tagesmutti je něco jako u nás teta na hlídání? Že tam dítě na den dochází, ale není to vyloženě klasická školka?
@AndrejkaS Jojo ale je to hlidane… musi na to mit vzdelani a odpovidajici prostory. Obvykle ma tak 5 deti… Casto si ji berou maminky, ktere se vraci velmi brzo do prace ( treba na 6 mesicich). Jen nevim jak to je kdyz Tagesmuti onemocni… Jestli ji nekdo zaskoci nebo si musis zaridit hlidani sama…
@Agrion a nevíš, jak je to cenově? Nastejno, nebo je Tagesmutti dražší? No, asi pak zaúkoluju manžela, aby mi to tam pozjišťoval ![]()
@AndrejkaS píše:
@Agrion a nevíš, jak je to cenově? Nastejno, nebo je Tagesmutti dražší? No, asi pak zaúkoluju manžela, aby mi to tam pozjišťoval
hlavně si je prověřte, zeptejte se někoho kdo tam děti dává, já třeba z okolí měla velmi špatné reference, děti bych tam nedala, navíc počítej s tím, že obecně němky mají úplně jiný přístup k výchově tak aby tě to potom nepřekvapilo.
@AndrejkaS píše:
@romype a jaký je ten jejich přístup?
to je případ od případu, všeobecně jsou tady děti vychovávané jiným stylem než v čechách, hodně se jim povolí, setkávám se s tím, že nemají nastavené hranice, žádný režim, se stravováním jsou také na štíru, není neobvyklé např. v mcdonaldu vidět ládovat se roční dítě hranolkama. Když vezmu třeba např. třídu mojí dcery ve škole je jich 28, z toho 3 děti ve třídě pijou vodu, 2-3 děti mají svačinu, ostatní si kupujou věci v bufetu. Co se týče malých dětí plena ve 3-4 letech normál, flaška s dudlíkem ve 3 letech taky normál, a chodit třeba s dudlíkem ve 3 letech taky nic neobvyklého. Běžně tady děti s antibiotikama, pokud nemají horečku, už jsou 3-4 den zpátky ve školce či jeslích, můj syn takhle loni chytl ve školce spálu.
@romype píše:
to je případ od případu, všeobecně jsou tady děti vychovávané jiným stylem než v čechách, hodně se jim povolí, setkávám se s tím, že nemají nastavené hranice, žádný režim, se stravováním jsou také na štíru, není neobvyklé např. v mcdonaldu vidět ládovat se roční dítě hranolkama. Když vezmu třeba např. třídu mojí dcery ve škole je jich 28, z toho 3 děti ve třídě pijou vodu, 2-3 děti mají svačinu, ostatní si kupujou věci v bufetu. Co se týče malých dětí plena ve 3-4 letech normál, flaška s dudlíkem ve 3 letech taky normál, a chodit třeba s dudlíkem ve 3 letech taky nic neobvyklého. Běžně tady děti s antibiotikama, pokud nemají horečku, už jsou 3-4 den zpátky ve školce či jeslích, můj syn takhle loni chytl ve školce spálu.
Tak to je tedy síla
A můžu se zeptat, jak to chodí když chceme dítě do dané školy či školky přihlásit? Máme si jednoduše vybrat dané zařízení a tam se jít optat jestli je vezmou? A podle čeho je nejlepší školu a školku vybírat? Liší se tma jednotlivé školy a školky hodně? A pokud chceme stěhování o prázdninách, kdy máme do školy a školky dojít přihlásit?
@Anonymní píše:
Tak to je tedy sílaA můžu se zeptat, jak to chodí když chceme dítě do dané školy či školky přihlásit? Máme si jednoduše vybrat dané zařízení a tam se jít optat jestli je vezmou? A podle čeho je nejlepší školu a školku vybírat? Liší se tma jednotlivé školy a školky hodně? A pokud chceme stěhování o prázdninách, kdy máme do školy a školky dojít přihlásit?
musíte přihlásit dítě do školy nebo školy tam, kde máte bydliště, kde jste hlášení na Gemeinde, neexistuje přihlásit dítě jinam - třeba do jiného města-vesnice, já to udělala tak, že jsem zašla rovnou za ředitelem před koncem školního roku a domluvila jsem se s ním, také jsme se stehovali o prázdninách, pak tam nikdo není, školy končí 30.7., školky mají provoz jinak, ale všeobecně na vesnicích končí také 30.7., zjistěte si jaké školy a školky u vás spadají pod vaše Gemeinde a pak děti přihlašte jiná cesta není. Systém škol je v německu takový že od 1-4 třídy - Grundschule, pak se rozhoduje podle prospěchu to znamená že dítě může pokračovat Hauptschule - normální základka nebo Realschule něco jako naše střední školy a nebo Gymnázium.