Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nedávno mi překvapivě přišla zelená obálka s hlavičkou exekutorského úřadu, po otevření jsem zjistila, že je na mě uvalena exekuce za nezaplacení 7 let staré pokuty z metra. Ani jsem na ní nevzdechla. No nic, za blbost se platí, tohle řešit nechci. Každopádně na zaplacení dluhu najednou jsem neměla a proto jsem exekutorovi poslala doporučený dopis s návrhem splátek. Datum doručení dopisu je 16.9.2013. Od té doby ani vidu ani slechu.
Dovolat se tam je nemožné. Takže - máte někdo zkušenost s konkrétně tímto exekutorem, jak dlouho mu trvá reagovat na psaný návrh, jestli vůbec může nereagovat!?, jak postupovat dál? Fakt nestojím o jeho návštěvu, snažím se to od začátku řešit a to i přes právníka (který mi právě doporučil reagovat dopisem).
@xangel87
Skusenost mam..tiez blbost za metro ale platila som to naraz..jedine co ma napada, tak ci nema 30 dni na odpoved, ako to vacsinou urady maju..alebo tam podlat mail cez podatelnu(mne reagovali asi do tyzdna, posielala som doklad o zaplateni)..alebo slusit dalsi dopis-s dorucenkou na konkretnu osobu, nech mas nieco v ruke..
Příspěvek upraven 16.10.13 v 16:37
Nemusí přistoupit na splátky, bohužel a mám dojem, že tento ani přistupovat nechce.Ale rád blokuje účty.
U doktora jsem pracovala. Splátkové kalendáře se běžně dělaly, ale je pravda, že už je to dost let zpátky, jak je to tam teď to netuším. Problém ale je, že už tehdy to byl velký úřad - hodně zaměsnanců, hodně případů, takže věřím, že než se k tomu někdo dostane, tak to bude trvat
Spíš bych intenzivně zkoušela volat. Dobré je, že dopis tam bude, máš pak doklad, že jsi se to pokoušela řešit. Ale opravdu bych se snažila spíš dovolat.
Myslím, že nejlepší je k nim dojet osobně, co jsem tam byla já, tak byli docela ochotní
Pipiinko vím, že nemusí, akorát si myslím, že reagovat na dopis musí. Ať už odmítavě nebo souhlasně. Jinak volat tam už fakt nebudu, ani nechci vědět, kolik tam stojí minuta čekání, protože to člověk fakt jenom čeká. A dojet tam, na to nemám čas, 5 dní v týdnu jsem v práci a do Prahy dojet nepřichází v úvahu. Jde mi spíš o to, jak dlouho mu trvá reagovat, protože dnes je to 30 dnů od doručení…
Ja s timhle panem mam dobrou zkusenost ale pravda, neslo o me. Dopis s prouzkem prisel na nasi adresu na jmeno rodinneho rpislusnika ktery byl v byte hlasek k trvalemu pobytu. Nemeli jsme problem se mu dovolat a domluvit se co a jak.
drzim palce at ti to dobre dopadne.
Tak zkusenost mame a manzelem. Asi pred mesicem mazelovi volali z uctarny ze jim prislo na nej pet exekuci na plat presne za dopravni podniky, napr. Z roku 2004,takze stary 9 let. Rychle jsme dali dohromady penize na celou uhradu ale manzel se tam vubec nemuze dovolat. Potrebujeme vedet jak rychle stopnou po uhrade tu exekuci. Nakonec nam asi nezbude nic jineho nez aby tam manzel dojel osobne. Ma to v planu na zitra tak jsem zvedava jak pochodime.
Jen me dost stve ze vytahuji 9 let stare veci a napr. Nedali exekuci na ucet uz driv, protoze rozhodnuti o exekuci je z roku 2010. Njn aneb at zije zmena exekutorskeho zakona.
Kontrolujte si, jak jsou ty dluhy starý, nad 4 roky jsou promlčený, samozřejmě záleží na dalších pravních krocích, ale pokud to po konzultaci s právníkem shledáte promlčené, tak podejte odpor a soud to zruší.
@Pletiplot píše:
Kontrolujte si, jak jsou ty dluhy starý, nad 4 roky jsou promlčený, samozřejmě záleží na dalších pravních krocích, ale pokud to po konzultaci s právníkem shledáte promlčené, tak podejte odpor a soud to zruší.
U dluhu starého nad 3 roky (u daní a úředních poplatků nad 6 let) lze v nalézacím řízení úspěšně uplatnit námitku promlčení.
Exekuční titul se promlčuje po 10 letech od právní moci.
Ta exekuce je v pořádku, prohlížel si to hned právník. Oni podnikli určité kroky brzo po té pokutě, jen jaksi dopisy od soudu apod. se mě vůbec nedostaly do rukou - až ten exekuční
Takže ta exekuce je bohužel oprávněná.
Dobrý den, obnovuji diskuzi jelikož jsem úplně v koncích…S přítelem jsme spolu 3 roky a máme roční dvojčata, nyní mu byl zablokován účet - na celou výplatu 25 000 Kč a ponechali mu jen životní minimum.
Byt ve kterém bydlíme je můj a adresu trvalého pobytu má od počátku našeho vztahu jinde a ani se na ní nevyskytuje..
Zkrátím to - po pátrání zjistil že má dluh ve výši 450 000 Kč! Někdy z roku 2009,kdy jsme spolu ještě nebyly… a to 100 000 Kč již u nějaké vymáhací společnosti AB credit-takže se ani přesně neví oč tenkráte šlo a zbytek je exekutor..Okamžitě jel do Prahy za panem Podkonickým a nikdo se s ním víceméně nebavil, splátkový kalendář žádný, jen informace že možná za 6.měsíců účet odblokují a nebo at si nechá posílat výplatu na jiný účet…Jsem z toho v šoku a on nemá představu z čeho ten dluh je…Jak to prosím řešit - trnu hrůzou - veškeré vybavení bytu je mé, před rokem jsem byt koupila a víceméně zařídila já s finanční podporou mých rodičů - některé účtenky mám - samozřejmě že bez jména (veškerý nábytek z ikey, včetně kuchyně kde je fůra jednotlivých útržkových položek - kterou jsme samy zkládaly, jiné samozřejmě ne…Opravdu nevím co mám dělat, jak se případně bránit a dokazovat že věci jsou mé
Tak pokud má trvalou adresu jinde tak by v tvým bytě neměli co dělat ne. A jak říkali, plat posílat jinam, to je to nejmenší. Hodně štěstí, dluhy jsou svinstvo ![]()
@Terrinka93 píše:
Tak pokud má trvalou adresu jinde tak by v tvým bytě neměli co dělat ne. A jak říkali, plat posílat jinam, to je to nejmenší. Hodně štěstí, dluhy jsou svinstvo
kde má trvalé bydliště je jedno, důležité je místo kde se zdržuje. A pokudvím tak posílat si plat jinam je trestný čin. (poškozování věřitele)