Zlatý stafylokok v příbuzensvtu - možná nákaza?

Anonymní
25.11.14 10:18

Zlatý stafilokok v příbuzensvtu - možná nákaza?

Chtěla bych poprosit o nestranný názor, či zkušenosti k mému problému. Máme dvouletého syna, s oslabenou imunitou z miniškoličky, kam začal v září chodit. Nyní se u manželovy sestry objevil zlatý stafilokok. Má s níím poměrně rozsáhlé problémy, zatím jen gynekologického rázu. Neví, zda se jedná o toho multirezistentního, nebo ne. Byl jí zjišťěn stěry. Na krevní testy ji gynekolog neposlal.

Jelikož jsem si přečetla, že je to nakažlivé, požádla jsem ji, aby k nám prozatím nejezdila. Nyní se k nám ale chystá na návštěvu tchýně a druhá sestra. S tou nemocnou jsou v neustálém kontaktu, chodí na společné WC atd. Nejsem si tedy zcela jistá, zda k nám nemohou zavléct nemoc i ony. Pomůže třeba požádat je, aby si nechaly udělat testovací stěry než k nám pojedou?

Přečetla jsem si, že stafilokoka má velká část lidí a problémy dělá jen u někoho. Po pravdě řečeno mám ale i tak pocit, že bych měla syna chránit. Je alergik, nyní má stále nějakou virozu. Navíc se nebojím jen o něj, ale také o svého otce (který je s mým synem často) a má z důvodu vážného autoimunitního onemocnění medikamenty snižovanou imunitu. Jeho stav je v tomto ohledu permanentní, snažím se ho chránit i před běžnou rýmou, jelikož mu může způsobit dalekosáhlé problémy a teď toto…

Příspěvek je anonymní, jelikož se zde jedná o záležitosti zdravotního stavu…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8959
25.11.14 10:27

Ahojky, zlatý stafylokok se vyskytuje běžně na kůži nebo v nosních dutinách, může se ale přemnožit a dostat se do krevního řečiště, pak už je to asi blbé.
Já měla přemnoženého na hřbetech rukou a měla kvůli tomu vyrážku na rukou, chodila jsem na kožní, teď už po něm není ani památky, ale kožní mi na ruce normálně sahala, ani mě neupozorňovala na žádné nebezpečí vůči okolí nebo mému malému synkovi. NA netu ale teď taky čtu, že když je v krvi, tak je to nakažlivé. Asi bych požádala ať nejezdí, ostatní příbuzné bych ale neřešila. Syn k tomu může teoreticky přijít kdekoliv jinde, i na hřišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4430
25.11.14 10:48

Nejsem doktor, ale taky si myslím, že příležitostí k tomu, aby „ho dostal“ je x za jeden jediný den. Opravdu je hodně kolem nás. I naše malé dvouměsíční miminko ho má, akorát že jí se ve střevech asi přemnožil a udělal paseku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
25.11.14 11:11

@kabab jak jste ho u miminka poznali? Mělo zažívací potíže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4148
25.11.14 11:25

Zlatého stafylokoka má dobře 30% lidí, možná i víc, nejčastěji v krku. Ve většině případů o tom ani neví. A samozřejmě, můžou tak dělat přenašeče… Chápu vaše obavy, ale on se stejně se spoustou bakterií potká i tak, nejen se stafylokokem. A v podstatě i dík tomu se mu vytváří imunita. nejhorší je, jak dítě žije v totál sterilním prostředí. pak ho položí kde co:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4430
25.11.14 11:29

@Elilen měla problém se stolicí, krev a hlen ve stolici i přes bezmléčnou dietu. Při výtěru se to zjistilo. Ale jediná přičina to asi nebyla. Nejspíš obecně špatné trávení a trhlinka v zadečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
25.11.14 11:57

Panika asi opravdu neni na miste…mozna kdyby sis nechala udelat stery z krku, tak bys zjistila, ze ho mas a ani o tom nevis ;) je fakt hodne beznej…ted nemluvim o multirezistentni forme, ale tou se vetsinou lidi nakazi v nemocnicich. Pokud te to uklidni, tak po navsteve umyj poradne zachod a mas klid. Ja sama ho mam v krku odmalicka a bez problemu…ted ho pocitam ma i manzel a nas maly syn a nic se nedeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
25.11.14 12:07

Vůbec bych to neřešila. Zlatého stafylokoka má opravdu kde kdo… záleží spíš na jednotlivém organismu, jak si s ním poradí. Syn ho měl loni a léčili jsme ho, měli jsme v té době miminko, doktorka to samozřejmě věděla, nedělala kontrolní stěry u nikoho z nás (jestli ho třeba synovi nepředáváme zpět, protože ho měl opakovaně), nevarovala nás, abychom se snažili chránit miminko… a to je jinak poctivá. Tvůj syn ho může chytit v obchodě, na poště, v MHD, na hřišti… fakt bych to vůbec neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12127
25.11.14 12:17

Já si zlaťáka přinesla z nemocnice v jizvě po sekci, gyndařka mě jen upozornila, ať mi na jizvu děti nešahají, jinak se nemusím bát. Pro svůj klid bych po návštěvě vypucovala záchod, ale jinak bych byla v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.14 12:56

Moc všem děkuji za reakce a zkušenosti. Nakonec jsem se rozhodla nespekulovat a kontaktovat synova pediatra. Ten mi sdělil, že návštěvu takto nemocné osoby považuje za nevhodnou, prý snad jedině venku a aby se syna ani jeho věcí nedotýkala. To opravdu nevím jak udělat, syn je takový srdečný typ, ke každému se hrne, chce ho vodit za ruku atd… Prý ať se napřed zjistí, zda to není ten multirezistentí typ.

Už proto, že mám v rodině tak vážně nemocného člověka (jak jsem psala výše), jsem hodně obezřetná co se zdraví týká. Tohle mne dorazilo, nevím jak s tím naložit… Prý se to často podaří jen uspat, ale ne vyléčit. A co dělat, pokud to opravdu ten multirezistentní typ bude?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex