Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer zkušené matky, mám na vás dotaz. Jak píšu v nadpisu, tak mám syna 27 měsíců a poslední dny mě teda točí. Prostě zlobí, ale to je asi v tomto věku normální a vím, že bude hůř, ale…dneska jsme třeba byli na zpívání on vydržel pozornost tak 15 minut ze 45 a ostatní dobu dělal naprosto něco jiného než měl a tak trošku to sabotoval. No a začal u toho i řvát nahlas, takže je mi jasné, že tam z něj za chvíli nebudou nadšeni. Dělá to teda tady skoro pokaždé, že prostě nevydrží a tak se ho ptám, jestli ho to baví a on mi odpoví, že nebaví. Myslíte, že mu můžu věřit, že ví, co znamená „bavit ho to“? (upozorňuju, že je teda trošku napřed v mluvení a dokonce už i obstojně odmlouvá). Vůbec nevím, jestli tam s ním chodit nebo to skrečovat. Říkám si, že se tam i vyblbne, ale dělá naprosto něco jiného. Chtěla bych ho od února dát na jeden den do školky, ale nevím, nevím jestli je zralý. Chci se zeptat na názor nebo jestli jste to měl někdo podobně a jak to probíhalo u Vás.
U nás ve školce nechtějí do sborečku - taky cca 45 minut zpívání - děti mladší 4 let… Asi ví proč ![]()
Myslím, že je normální, že neudrží pozornost.
V tomto věku je to normální, měsíc od měsíce to bude s pozorností lepší a lepší.
Do školky bych ho klidně dala, jen mu to prospěje
Závidím
,že vydrží těch 15 minut, u nás se to počítá na sekundy
Je ještě malý, málo které dítko vydrží tak dlouho v pozoru.Do školky bych ho taky dala, max ti ho učitelky vrátí do domácí péče
![]()
Podle mě normální, mám holku o měsíc mladší a občas bych ji vystřelila na Mars. ![]()
A tak když ho tam vzali, tak s tim museli počítat ne? Já bych ho tam nechala, ono se to zlomí (si myslim a zároveň doufám, mám doma taky pytel blech, co se na nic nedokáže soustředit )
A školku bych asi taky zkusila - většina dětí je „zlobivá“ a „nepozorná“ a přece kvůli tomu nebudou zavřený doma ![]()
Holky, jasný…počítají určitě s takovými utrženými ze řetězu, akorát to teda není vůbec příjemné mně, že tam vlastně půřád ruší a hází na ně bobek…jako chodit dál tam můžeme, zase aby si nezvykl, že může říct, že tam nechce a pak si všechno nevynucoval, ale na to je asi ještě malý…on je taky problém, že jak vypadá starší, tak si všichni myslí, že také starší je a přitom mu ještě tolik není a některé děti v jeho věku třeba ještě ani nemluví…no je to boj a moje máma říká „poznáváš se“, no tak ta mě dorazila ![]()
@mamkasl já měla prvního že vypadal starší, ale jen vzhledem, do 3 let nemluvil ![]()
Myslím že 15 minut je dostatečné, vždyť ani v první třídě nevydrží děti těch 45 minut. Osobně bych nechodila, kdyby tam peklil a řval, myslím že ho to nebaví, je to pro něj dlouhé
to je ta móda, kroužky, kroužky a kroužky
do školky zkus, kdyžtak ti řeknou že na to nemá, ale zkusila bych to.
Tak tohle bych vůbec nenazývala zlobením, to je u takhle starýho dítěte normální. Některý děti jsou třeba klidnější a peckovitější a udrží pozornost dlouho, jiní zase ne.
Nemůžeš ho vystavit situaci, kterou ještě není schopný ve svém věku a při své povaze zvládnout a pak na něj být naštvaná, že „zlobí“. Jestli není schopný udržet pozornost dýl jak 15 minut, tak bych tam buď nechodila a našla jinou aktivitu anebo v momentě kdy ho to přestane bavit odešla ven.
Syn v tomhle věku neudržel pozornost ani 5 minut, v MC ho cvičení nebavilo a dělal všechno jiné, zatímco ostatní děti vzorně chodily do kolečka. Tak jsme tam přestali jezdit a chodili radši třeba do tělocvičny, kde ho to bavilo víc a bylo jedno, že lítá jak neřízená střela.
Pro mě je teda naprosté psycho a sci-fi, že tak malé dítě chodí někam zpívat a ještě udrží 15 minut pozornost- tááák dlouho
. Mému synovi je skoro 2,5 roku, stejně jako výše Katka počítáme pozornost spíš v sekundách, než minutách. Se zpíváním nevím, ale chodíme občas na cvičení dětí 2-3 letých, což je podle mě pro dítě mnohem jednodušší než zpívání, a stejně tam s ním bojuju, jak neposlouchá cvičitelku, dělá si, co chce a kdy chce, ale snad to ani není zlobení, prostě i minuta, než se připraví a vysvětlí další úkol, je na něj moc dlouhá, tak se zabaví po svém.
A v jeho věku bych nebrala, že si vynucuje, jestli někam chce nebo nechce chodit, z toho ještě naprosto nemá rozum, jestli vypadá, že ho to fakt nezajímá, tak bych ho tam nevodila.
Holky, díky za názory…já si to taky tak trošku myslela, že tam přestaneme chodit, protože nechci, aby dělal to co ho nebaví, když je takhle malý…myslím, že se už dokáže docela obstojně vyjádřit co nechce
No, to je jako bys psala o našem Matesovi. My teda nikam nechodíme, ale s tou pozorností, velice dobrým mluvením a ještě lepším odmlouváním - neboj, nejsi
sama, máme doma úplně totéž.
Ono to zpívání není jako v souboru, je to formou hry a zpívají tam většinou rodiče s lektorkou…a to zlobivý jsem možná měla dát do uvozovek, někdo tomu v tomto věku asi neříká zlobivý, ale málo soustředěný ![]()
@mamkasl píše:
Ono to zpívání není jako v souboru, je to formou hry a zpívají tam většinou rodiče s lektorkou…a to zlobivý jsem možná měla dát do uvozovek, někdo tomu v tomto věku asi neříká zlobivý, ale málo soustředěný
Tak můj syn zlobivý nebyl, i když někteří by to tak nazvali. Jen ho podobné činnosti nebavily a tak vymýšlel jinou zábavu, to je u takhle malých dětí normální.
Musíš počkat až doroste do věku, kdy se zklidní a vydrží stejnou činnost delší dobu. Takový kroužek by měla být zábava a radost a ne opruz pro všechny zúčastněné.
Syn se s věkem v tomhle hodně změnil, vydrží cvičit s dětma, nesabotuje to, ono je to hlavně o tom dozrání. Tak dočkej času jako…a až to dokáže, tak třeba bude jednou zpívat v Bambini di praga ![]()
@Mišanila to snad ani nemusí
…hlavně ať dělá v životě co ho baví, protože dělat co nechceš je fakt vopruz…teda, když nebude celý den sedět u pc, tak budu ráda
holt jsem si říkala, že když ho doma baví zpívat, tak ho to chytne i jinde a výsledek 0, ale zase úplně k ničemu to nebylo, jen holt zatím není připravený na podobné aktivity