Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím, chtěla bych se zeptát jestli nevíte, jak si poradit se žlutýmy zoubky. Dcera má 28m, čistíme zuby pravidelně, ale stejně je má za pár hodin nažloutlé. Čaj dávám tak jednou za týden, antibiotika nikdy nebrala, pije hodně slabý sirup. Čistíme perličkou, ale musím čistit delší dobu, aby je měla bílé. Nevíte jak na to, jestli je něco čeho se vyvyrovat nebo třeba jiná pasta, nevím jestli jsou všechny dětské stejné. Děkuju
Tak to nevím, ale nedávno jsem si v čekárně pročítala letáčky a někde se psalo, že když jsou zuby žluté, že je hodně slabá sklovina, až přes ni prosvítá ten vnitřek zubu (nevím, jak se to nazývá
). Raději dceři zoubky moc nedrhni, jen zlehka vyčistit a co nejdřív se poradit s lékařem. Přece jen kdyby to bylo tou sklovinou, ať ji ty zoubky nezruinuješ úplně ![]()
Neporadím, takovou zkušenost nemám, ale poradila bych asi nějakou kvalitnější pastu. Například Elmex, za zkoušku to stojí. ![]()
Tak určitě bych přidala vitamíny, vápník a taky změna zubní pasty, nám se Perlička taky moc neosvědčila, přidat určitě víc syrové zeleniny a ryby, samozřejmě porada s lékařem je určitě na místě
Videla jsem v lekarne Sirup pro deti pro silne a zdrave zuby a kosti…zkusila bych koupit ten a pak zmenit pastu, my mame Signal pro deti… ![]()
Dětem kupuju pasty Elmex. Čaje je vhodné pít(samozřejmě neslazené),obsahují bioflavonoidy, které přirozeně posilují zubní sklovinu a brání tak vzniku zubního kazu.
Pasty typu Perlička bych určitě nekupovala, ani žádnou jinou s příchutí, je to jen lákadlo pro děti a jejich rodiče a některé dokonce obsahují cukry.
Samozřejmostí je pestrá strava bez nadbytku sladkostí.
Bez porady s lékařem bych nepřidávala žádné preparáty s obsahem fluoridů. Jejich nadbytek škodí víc než nedostatek. Jsou vhodné až pro děti, kterým se prořezávají stálé zuby, ty preparáty je mineralizují..Ale taky jen po poradě s lékařem.
A taky je potřeba si uvědomit, že některé věci jsou dány dědičně a nejdou změnit na lusknutí prstu. Někdo prostě žluté zuby má, ať dělá co dělá. Někdo trpí vyšší kazivostí zubů, někdo si zuby místo čistění jen tak „ošmrdlá“ kartáčkem a stejně kaz léta nemá..Podle studií zubařů se dědí Ph v ústech a podmínky pro vznik různých problémů - ať je to slabá sklovina, vyšší kazivost zubů nebo sklon k paradontoze. Předpokládám, že dvouleté dítě už chodí pravidelně k zubaři, řešila bych to hlavně s ním.
My mame neco podobneho, syn ma zase na zubech vepredu flicky, zuby cistime dukladne, dokonce singl kartackem a podle zubarky ma zuby v poradku, holt ne kazdy ma zuby bile. A neznamena to, ze druhe zuby budou taky zlute. A pozor, nektere zubni pasty pry prave zuby „zbarvuji“, takze taky zalezi na vyberu. Opravdu bych se poradila se zubarem, ten by mel poradit nejlepe.
No já si všimla u kluka podobného problému, je mu teda rok a půl do teď měl zuby krásně bílé. Pak koukám a u dásní nažloutlé, všechny přední i dole. Nechápu to, čistíme elmexem, já dvakrát denně on občas si vezme kartáček do pusy a kouše ho. Čaje dostával šípkové, teď je nemá, protože mu víc chutná voda, sladký mu nedávám. K zubařce bychom měli jít někdy na podzim, tak se s ní poradím, zatím se snažím čistit, ale je to peklo, rostou mu trojky a nechce mě do pusy pustit, tak to dělám násilím.
Děkuju, zkusím změnit pastu a i ten sirup z lékárny. S tím čajem jsem zas naopak slyšela, že zuby barví
. Dědičnost mě taky napadla, ale po mě ne a to jsem tak chtěla, aby byla jako já, nemám se zuby žádné problémy jako kazy, žloutnutí, nic, holt geny po tátovi
. K zubařce máme jít na podzim, tak se poradím i tam.
Doporučuji pastu Elmex, i když o pastě to moc není. U zubů hraje velkou roli dědičnost, tak to prokonzultujte s dentistou, popř. zubní hygieničkou - ta nám třeba pomáhá víc než zubař sám ![]()
Bohuzel musim souhlasit, ja mam tak prisernou kazivost, ze i zubar je z.toho vedle… Malá ma. hrozne erodovanou sklovinu, hlavně na stolickach a přední. žlutý. Zabira Elmex a elektricky kartacek, ale tim zase necistim denně, protoze sklovinu taky oslabuje a navic citlive zuby po nem.boli. Mame doporuceny i Elmex gelee, ale mala dela scény a plive ho a utira si ho, tak ani nema.moc sanci pusobit. Nechápu jak muzou nekteri stale tvrdit, ze je to jen o čištění.. Jinak zubarka minule rikala, ze to jen osklive vypada, ale ze.to kaz neni. Jdeme zase v září, podle me je.to o dost horse, tak uvidime ![]()