Znáte kimchi-korejské nakládané kysané zelí?

253
7.5.19 16:33

Znáte kimchi-korejské nakládané kysané zelí

Už dlouho jsem se chystala na vitamínovou bombu za pár korun. Korejské kimchi.
Dovolím si zde ukázat a popsat domácí kimchi – geniální korejský salát plný vitamínů. Na netu najdete spoustu receptů a videoreceptů. (Přiznám se, že jsem se inspirovala receptem na netu s mírnými úpravami.) Dnes už ho nakládám pravidelně a střevní mikrobiota si opravdu libuje. Fermentované, pikantní, nasládlé, návykové a superzdravé. To by si kimchi mohlo dát na seznamku s novými strávníky. Jedná se o tradiční kvašenou korejskou pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. A její výhody kromě nehorázně dobré chuti? Kimchi má nízký obsah kalorií, zato překypuje vlákninou, živinami a vitamíny. Při jeho zobání do sebe dostanete vitaminy A, B1, B2 a C, ale také esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen a impozantní množství silných antioxidantů. Kimchi působí také jako silné probiotikum, obsahuje bakterie Lactobacillus a posiluje zažívání i imunitní systém. Jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje špatný cholesterol, detoxikuje organismus, bojuje proti volným radikálům, stárnutí, virózám, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje nevítané chutě… Máme pokračovat? Je to zkrátka vitamínová bomba, která zcela vylučuje tvrzení, že co je zdravé, nemůže být lahodné!
Co budeme potřebovat?
4 litrová sklenice s víčkem twist off • 1 hlávka pekingského zelí • 1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na kousky nebo 3 pórky • 1 cibule nakrájená na nudličky • 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky • 5–6 lžic mořské soli na nasolení
3 bílé ředkve

Zálivka: • 5 lžic mořské soli • 2 lžíce chilli papriček nebo 5 lžic hrubě drcených korejských feferonek • 4 stroužky drceného česneku • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru • 1 lžíce medu • 2 lžíce rybí omáčky
Postup:
Hlávku pekingského zelí podélně rozkrojíme, oddělíme listy a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí nechte nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, ležet. Následně budeme zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Ochutnejte a poznáte, kdy je hotovo. Mělo by být lehce slané a myslete na to, že další sůl bude obsahovat zálivka.
Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přidejte cibuli, jarní cibulku i mrkev, ředkve a vše zamíchejte společně se zálivkou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice a dejte do chladu lednice.
Kimchi se dá konzumovat prakticky ihned po krátkém odležení, až po fermentované a chuťově výrazné stadium po měsíci naložení. Tedy, pokud vám tak dlouho vydrží…
V Koreji ho servírují v mističce jako přílohu téměř ke každému jídlu. Použít ho ale můžete i při vaření. Vmíchejte ho třeba ke smažené rýži se zeleninou nebo přidejte velkou lžíci do asijských polévek.
Přeji dobrou chuť Je to vitamínová bomba, lze ji dělat celý rok.

Příspěvek upraven 07.05.19 v 16:36

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3353
7.5.19 16:35

Když mně to kimchi tak hrozně smrdí. :oops: Zvykne si člověk, nebo ti to nevadilo od začátku?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
253
7.5.19 16:38
@klamonožka píše:
Když mně to kimchi tak hrozně smrdí. :oops: Zvykne si člověk, nebo ti to nevadilo od začátku?

Já nevím proč, ale ten nálev jsem si upravila. Místo medu dávám cukr. Ale nám to vždy voní jako naše nakládané zelí. Ani ta rybí omáčka není nutná, já ji tam nedávám. A právě dnes zakládám další 2 sklenice, jednu vezmu na chatu. Kupované kimchi nekonzumujeme. Mám ráda, když vím, co v něm je za suroviny. jako změnu jsem do každé láhve dala velké jablko na široké nudličky. Jablko dávala moje babička každý rok do zelí. Ta jablka jsme milovali nejvíc.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7692
7.5.19 17:01

Znám, pálí tak strašně, že pro mě se jedná o nepozritelnou potravinu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4775
7.5.19 17:14

Znam a vyborny :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5511
7.5.19 17:25

Znám a jedla jsem ho při návštěvě Koreje, ale že by mě to tak extrémně uchvátilo. :nevim: Neříkám, že to není dobrý, ale často to mít nemusím.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
253
7.5.19 17:27
@Lalelale píše:
Znám, pálí tak strašně, že pro mě se jedná o nepozritelnou potravinu.

Poněvadž manžel nesnáší moc pálivé, tak to řeším „pálivou“ ředkví, místo chilli papričkami. Dávám více zázvoru, ten milujeme a nahrubo nastrouhaná jablka. Je to tak trochu naše kvašené zelí + kimchi. Já myslím, že je to o chuti. Trochu cilli dávám, ale ne moc. Dnes už mám naloženo v soli. Zítra dodám zbývající ingredience: pórek, jarní cibuli, zázvor, česnek na plátky atd. zkouším různé kombinace. Zatím nakládám do skleněných čtyřlitrovek s twist off, ale plánuji koupit 4,5 l keramický kvasný hrnec.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6972
17.6.20 16:18

@yarenka777 Kimchi hned do lednice??To určitě ne, musí kvasit při pokojové teplotě.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1
5.8.20 14:24

Kimchi

No mě teda nesmrdí a i velice chutná

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2203
5.8.20 14:28
@yarenka777 píše:
Já nevím proč, ale ten nálev jsem si upravila. Místo medu dávám cukr. Ale nám to vždy voní jako naše nakládané zelí. Ani ta rybí omáčka není nutná, já ji tam nedávám. A právě dnes zakládám další 2 sklenice, jednu vezmu na chatu. Kupované kimchi nekonzumujeme. Mám ráda, když vím, co v něm je za suroviny. jako změnu jsem do každé láhve dala velké jablko na široké nudličky. Jablko dávala moje babička každý rok do zelí. Ta jablka jsme milovali nejvíc.

A proc tedy davas recept, ktery nepouzivas?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama