Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, už začínám být trošku nervózní. Moje 26 měsíční dcera má jen 10 zoubků. Vím, že je to u každého dítěte jinak, ale už se mi to zdá divné. První zub se jí objevil až na konci 14 měsíce (to jsem byla v klidu), ale dneska mě dorazila kamarádka, že se jí to nezdá, že je možná nemá ani založené… Divný je hlavně to, že naposledy jí vyrostly dvě stoličky najednou v srpnu! Od té doby nic. Mám se nervovat a upalovat k zubaři? Problém je to, že u doktorů absolutně nespolupracuje a pusu dobrovolně určitě neotevře.. Nemáte to některá podobně? ![]()
No my nejsme jeste tak daleko, mala ma zatim 16 mesicu. Ale ve vasem pripade bych zasla k zubari pro radu, bez prcka. Uvidis co ti rekne odbornik. Zkus se nestresovat, to ti jen pridelava vic starosti
Je mi lito, ze jsem nepomohla. Hodne stesti, at vam to dobre dopadne a zoubky vyrostou.
Syn ma 28 mesicu a nema 5tky, ma tedy 16 zubu a od doby, kdy mu vyrostly uz uplynulo hodne vody. Prvni zub mel v 7 mesicich. Dcera v jeho veku uz petky mela. Nenervuju se, stejne s tim tezko neco udelam. Pokud maji vyrust, vyrostou neurychli to nikdo a pokud zalozene nejsou, tak s tim ani zubar nic neudela
Kdyz ji zacaly rust zuby pozde, tak tim spis bych se nenervovala. Aspon ji treba dlouho vydrzi bez kazu ![]()
Kačenka měla dlouhé měsíce jen 4 zuby. v létě jsme byly u zubařky, která říkala, ať jsem ráda, že se aspoň o to později zkazí
. A dalších 6 zubů se Kačce najednou prodralo až v jejích 21 měsících. Teď se jí klubou zase 2 stoličky naráz. Taky jsem byla trošinku nervózní, ale zjevně má své tempo.
Určitě chodíte na preventivní prohlídky k zubaři, tak se optej.
Jó, a pětky se starší dceři Klárce proklubaly až v jejích 3 letech.
my máme 16zubů, ale syn mojí kamarádky ted mu je 18 měsíců má jen 4, pořád takový králíček, a je to prý normální mléčné zubymají čas 5 leta u někoho i déle, ta moje kamarádka to nijak neřeší, protože jí její poslední mléčný zub vypadl v 18letech
každý to máme nastavený jinak ![]()
U zubaře ti také nic jiného podle mě neřeknou, spíš by to začaly zbytečně řešit a poslaly by ti malou na rentgen zubů a to není nic moc a pro takhle malé dítě bych to já osobně ani nedovolila. ![]()
**kamarádku neposlouchej tvoje dcera má normální vývoj zubů má dost ** ![]()
To bude fakt individuální. Majda první zub v půlroce, tak nějak postupně jí narostlo 16 kousků (a rozhodně ne v „předepsaném“ pořadí), pak dlooouho nic a teď se vyklubaly najednou tři pětky.
Do nějakých třech let bych to neřešila.
K zubaři stejně máte chodit na prevence, tak se zeptej ![]()
Dětské mléčné zuby rostou v období od 0-5,6 let a i kdyby ve třech letech neměla všechny zubař s tím nic neudělá ![]()
Michaelakkk píše:
Dětské mléčné zuby rostou v období od 0-5,6 let a i kdyby ve třech letech neměla všechny zubař s tím nic neudělá
No joo, ale třeba po třetím roce už by se dalo s prckem jakž takž domluvit a třeba udělat ten rentgen, aby se vědělo, jak to v té puse vypadá, protože přece jen ty mlíčňáky jsou i důležité pro správné postavení pak trvalých zubů.
Kdyby fakt založené nebyly, tak je zubař nenaroubuje, to je jasné
, ale bude vědět.
Pipet píše:Michaelakkk píše:No joo, ale třeba po třetím roce už by se dalo s prckem jakž takž domluvit a třeba udělat ten rentgen, aby se vědělo, jak to v té puse vypadá, protože přece jen ty mlíčňáky jsou i důležité pro správné postavení pak trvalých zubů.
Dětské mléčné zuby rostou v období od 0-5,6 let a i kdyby ve třech letech neměla všechny zubař s tím nic neudělá
Kdyby fakt založené nebyly, tak je zubař nenaroubuje, to je jasné, ale bude vědět.
No, ale i když bude vědět je mu to houby platný
ale je fakt, že k zubaři se musí pravidelně
já teda byla naposledy u zubaře před 6 lety a nechystám se tam v nejbližší době ![]()
Michaelakkk píše:Pipet píše:No, ale i když bude vědět je mu to houby platnýMichaelakkk píše:No joo, ale třeba po třetím roce už by se dalo s prckem jakž takž domluvit a třeba udělat ten rentgen, aby se vědělo, jak to v té puse vypadá, protože přece jen ty mlíčňáky jsou i důležité pro správné postavení pak trvalých zubů.
Kdyby fakt založené nebyly, tak je zubař nenaroubuje, to je jasné, ale bude vědět.
ale je fakt, že k zubaři se musí pravidelně
já teda byla naposledy u zubaře před 6 lety a nechystám se tam v nejbližší době
Já si myslím, že jsem někde četla
, že jsou i „protézky“ pro děti s takovýma potížema… že třeba když nemá založenou mléčnou pětku, ale trvalou jo, tak než ta trvalá vyroste, strčí se mezi čtyřku (asi ještě mléčnou) a šestku (už trvalou), nějaké… něco
, aby tam zůstalo místo pro tu pětku pak… teoreticky. Nikoho s takovým problémem neznám, tak nevím přesně.
By tu měla chodit nějaká zubařka na mateřské ![]()
Taky bych se nestresovala. Mišák má v téměř 21 měsících 12 zubů (1,2 a 4). Právě začínáme bojovat s prořezáváním trojek.
Ahoj holky,
holkám jen 25m a mají 16 zubů. Pětky ještě nemaj a ani nemají nateklý dásně.
Ty jsi ještě s malou nebyla u zubařky? Ne že bych tě tam hnala kvůli tomu, že má málo zubů, ale čím dřív začneš s dítětem chodit k zubaři tím je to (prý) lepší ![]()
souhlasím s cipiskem, my jsme šli k zubákovi, když měl Mišák 14 měsíců a 8 zubů, byli jsme pochválení a teď v lednu jdeme zase. Prý je u dětí ten půlroční rozestup důležitý. Ne snad proto, že by měly špátné zobky nebo tak, ale aby si zvykly na tu rutinu, prostředí atd.
Holky, moc děkuju za názory. Já jsem byla s malou u zubaře před půl rokem. Byla to katastrofa. Pusu vůbec neotevřela a zubař nás poslal domů s úsměvem, ať přijdeme, až bude jakž takž spolupracovat. Ptal se jen kolik zubů má, v té době jich měla taky jenom 10… Říkal, že ještě počkáme… no tak pořád čekám a nic
Už mám fakt nervy, v mém okolí tak málo zubů v tomhle věku nikdo nemá
No stejně nemůžu nic dělat… Ještě jednou moc díky za reakce..
Kamilenko, rozhodně bych šla k zubaři po půl roce znova
Přesně jak píše MisaH. Třeba bude malá hodnější, rozhodně bych nečekala na to, až si budeš myslet, že už je snad v klidu ![]()
My rozhodně po půlroce půjdeme znova. Jedna z holek poslušně otevřela pusinku, druhá zatla zuby, ale dr. se do pusinky dostala a jen spočítala zoubky. Takže za mě - po půl roce znova ![]()
A rozhodně neboj, že nebude mít zuby! Hele, mě prej první vylezl v podstatě ve stejnou dobu jako tvojí princezně ![]()