Ahoj chci se zeptat, jestli už se někomu stalo, že, u lékař odmítl vystavit zpětně nemocenskou? Vím že jde tuším 3 dny zpětně. Já to dneska budu řešit poprvé tak nevím, jestli se může stát že by to dr. odmítl. Byla jsem nemocná minulý pátek a šla z práce domů, myslela jsem že to o víkendu vyležím tak jsem se se šéfem domluvila na dovolené v pátek a včera, ale pořád mi není dobře - asi chřipka, tak mi právě doporučil abych si nechala dát spíš nemocenskou a zůstala do konce týdne doma. Děkuji
Zpětné vystavení nemocenské?
@Oliverka28 @89Snazilka2019 A jak je to s víkendem? Pokud bych chtěla aby mi dr. napsala nemocenskou 3 dny zpětně tak se tam započítává i víkend? Šlo mi hl. o pátek a pondělí
@Lucka1111 píše:
@lavazza2 3 dny zpětně lze, takže dnes lze vystavit od soboty.
Já totiž pracuju klasicky 8 hodinovky od po-pá tak jsem právě nevěděla, že se nemocenská vztahuje i na víkend
Tak lze to zpětně i déle, ale se souhlasem lékaře správy sociálního zabezpečení. Bez jeho souhlasu to může běžný lékař udělat 3 dny zpětně, tudíž pátek už dneska ne.
@lavazza2 no je to
3 dny zpětně a je jedno jak kdo pracuje. Takže doktorka by to musela
vystavit včerejškem, jako žes tam byla a včera a to ne každý je ochotný
udělat. Já to třeba nedělám. A vystavit dnes pátkem nelze, sociálka to
vrací. Už mi to takhle vrátili když jsem si blbě spočítala ty 3 dny. Lze
vystavit 3 dny zpětně a ukončit 3 dny dopředu. Takže občas se stane že
někomu v polovině týdne vystavím i ukončím PN v jeden den a celkově mu
vyjde neschopnost na týden
@mau-mau píše:
Tak lze to zpětně i déle, ale se souhlasem lékaře správy sociálního zabezpečení. Bez jeho souhlasu to může běžný lékař udělat 3 dny zpětně, tudíž pátek už dneska ne.
Tak to samozřejmě jde, ale v situaci běžné virozy jsem se s tím ještě nesetkala.
@Lucka1111 píše:
@lavazza2 no je to 3 dny zpětně a je jedno jak kdo pracuje. Takže doktorka by to musela vystavit včerejškem, jako žes tam byla a včera a to ne každý je ochotný udělat. Já to třeba nedělám. A vystavit dnes pátkem nelze, sociálka to vrací. Už mi to takhle vrátili když jsem si blbě spočítala ty 3 dny. Lze vystavit 3 dny zpětně a ukončit 3 dny dopředu. Takže občas se stane že někomu v polovině týdne vystavím i ukončím PN v jeden den a celkově mu vyjde neschopnost na týden
Mě to nějak extra nevadí ten pátek.. Stejně jsem tam byla s bossem
domluvená na dovolené, protože jsem myslela že to do pondělka přes víkend
vyležím, ale dneska se ukázalo že jsem to podcenila Takže jsem původně dle mého plánu
měla dneska už pracovat a pátek a včerejšek
měla být dovolená, ale šéf mi říkal at si raději vezmu nemocenskou a
nechám si ji i zpětně vystavit at zbytečně nečerpám dovolenou když jsem
stejně ještě nepoužitelná. S tímhle vysvětlením by tedy lékař měl
být v pohodě ne?
@mau-mau @Lucka1111 Vyloženě není
nějak potřeba u mě řešit delší dobu za zpětné vystavení té
nemocenské. Možná se ptám jako retard akorát já měla klasickou
nemocenskou jen jednou v životě protože moc často nebývám nemocná a
tohle řeším poprvé tak vůbec nevím jak to chodí
Jinak prvních 14 dní Ti nemocenskou platí zaměstnavatel a platí ji jen
za „odpracované dny“ - tedy v Tvém případě po-pá (plus samozřejmě
první tři dny neschopnosti nejsou placeny vůbec) - po 14 dnech začíná
platit nemocenskou sociálka a tam už se jede na vyměřovací základ včetně
víkendů… Víkend v Tvém případě nemá smysl řešit, pokud neplánuješ
být doma aspoň 3 týdny. Holt na pár dní se neschopenka nevyplatí a je
lepší si opravdu vzít tu dovolenou Od července již budou placené i první tři
pracovní dny, ale do té doby nic…
@lavazza2 s vystavením 3 dny zpět bys problém mít fakt neměla, to neměj strach. A u těch viroz a třeba i chřipek je normální že člověk přijde třeba až ten třetí den, protože první dny mu není dobře a chce to vyležet. Takže neboj od pondělí Ti to normálně vystaví, jen to řekni. Já se třeba i ptám od kdy to mám vystavit, ale taky někdy zapomenu.
@Planetka85 píše:
Jinak prvních 14 dní Ti nemocenskou platí zaměstnavatel a platí ji jen za „odpracované dny“ - tedy v Tvém případě po-pá (plus samozřejmě první tři dny neschopnosti nejsou placeny vůbec) - po 14 dnech začíná platit nemocenskou sociálka a tam už se jede na vyměřovací základ včetně víkendů… Víkend v Tvém případě nemá smysl řešit, pokud neplánuješ být doma aspoň 3 týdny. Holt na pár dní se neschopenka nevyplatí a je lepší si opravdu vzít tu dovolenouOd července již budou placené i první tři pracovní dny, ale do té doby nic…
Vím vím. Proto jsem původně brala v pátek a
včera tu dovolenou, ale jen mi jasné že do pátku ready nebudu, takže proto
raději nemocenskou, každý den dovolené pak budu potřebovat v létě a
nechce se mi to vyplácat hned začátkem roku
@Lucka1111 píše:
@lavazza2 s vystavením 3 dny zpět bys problém mít fakt neměla, to neměj strach. A u těch viroz a třeba i chřipek je normální že člověk přijde třeba až ten třetí den, protože první dny mu není dobře a chce to vyležet. Takže neboj od pondělí Ti to normálně vystaví, jen to řekni. Já se třeba i ptám od kdy to mám vystavit, ale taky někdy zapomenu.
Já někde četla že některý dr. s tím má třeba problém.. A nikdy
jsem to neřešila, každopádně šéf mi říkal že kdyby bylo potřeba tak
mu klidně moje dr. může zavolat a potvrdit si to u něj. Jinak moc děkuji
za info
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.