Ráda bych vás požádala o radu, předpokládám, že podobnou situaci řešila již řada rodičů přede mnou. Na konci listopadu jsem ve 25. týdnu těhotenství předčasně porodila svá dvojčátka, holčičku a chlapečka. Holčičce nebilo srdce již při příchodu do porodnice, narodila se tedy mrtvá. Chlapeček se narodil živý, avšak přes snahu o resuscitaci zemřel do cca 10 minut od porodu. Pár dní po porodu mi přišel poštou z matriky rodný a úmrtní list chlapečka. Dnes mi volala matrikářka z porodnice (U Apolináře), že snaha o záchranu chlapečka stála porodnici 44 000 Kč a aby nemuseli fakturu posílat mně, abych šla chlapečka s rodným a úmrtním listem pojistit do zdravotní pojištovny. Byla jsem z toho překvapená, nikdo se mnou o ničem takovém v porodnici nemluvil a tak nějak jsem myslela, že jde vše z mé pojistky. Upřímně je to poslední věc, kterou chci momentálně řešit a přemýšlet nad ní. Navíc mám obavu, že se mi v ZP vysmějí a fakturu k úhradě nakonec dostanu já. Ráda bych se zeptala, zda jde o normální proces, pojišťovat zpětně již mrtvé dítě? Setkali jste se již s něčím takovým? Děkuji
Zpětné zdravotní pojištění mrtvého dítěte
Myslela jsem, ze dite ma prvni rok automaticky stejnou pojistovnu jako matka,
zavolej si tam, myslim, ze uz to budou mit osefovane. A je mi to moc lito
To ano, ale musi se o nem v pojistovne nejak dozvedet. Zakladatelko je mi to lito a verim, ze to bude hodne tezke, ale v porodnici asi vi, proc Te tam posilaji.
@Tinatyna Zkus zavolat
do pojišťovny, zda by nešlo dokumenty zaslat scanem, případně zda tam
může dojít i někdo jiný. Dítě se automaticky pojišťuje u zdravotní
pojišťovny jeho matky, takže problém to určitě nebude, ale mohlo by tě
rozhodit, že tam uvidíš uchystané balíčky pro novorozence, budou tam
čekat třeba maminky s dětmi. Takže bych tuto nepříjemnou povinnost
delegovala na partnera, případně pokud je možné, aby vyřídil kdokoliv,
tak dát třeba plnou moc a potřebné doklady kamarádce.
Přeju hodně sil.
Holky, moc děkuju za rady, vypadá to tedy, že to není neobvyklé Já jsem se hned na telefonu ptala té
matrikářky, zda je to normální postup a ona mi řekla, že vlastně neví,
tak jsem z toho byla nesvá.
Balíčky i děti na pobočce zvládnu, každý den mi to připomíná tolik
věcí, nebo lidi, kteří to ještě nevědí, komentují mé ještě trochu
vypouklé bříško s tím, že čekali, že už ho budu mít větší…
člověk se tomu nevyhne Snažím se celou situaci zpracovat tak, aby mě
v životě neovlivňovala. Tedy to je cíl, cesta k němu dlouhá.
Děkuju vám.
@Tinatyna může tam dojít manžel, ale musí to byt stejná pojišťovna, jako máš ty. Je to záležitost na 5 minut.
Ahoj, davam vedet, jak jsem dopadla. Na pojistovne zpetne pojisteni bez problemu, vyplneni jednoho formulare. Za 5 minut hotova, jak psal Adam.
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.