Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, nejsem ještě moc zkusena ve výrobě marmelad. Umíte me říct, jestli tahle marmelada vydrží? Je to ikea sklenice a jabkova povidla. Jak to případně udělat, aby to nezplesnivelo? Není to nijak sterilizovane. Jenom jsem to tam nalila horke a je to zevnitř orosene.
Nebo se muže do marmelády atd… přidat lžička kyseliny citronové ta funguje proti plísním užasně ![]()
@lencula dnem vzhůru
příště můžeš přidat trochu citrónu nebo kyselinu citronovou
Neotocila jsem to a navíc jsem to už naplnila včera. Je v tom ocet, tak to je asi taky konzervant. Zachranim to, když to otočím až teď?
@lencula Loni jsem do takovéhle uzaviratelné dělala třešňovou, jen horké nalila a zavřela, já to teda ještě otočila dnem dolu. A úplně v pohodě vydržela celou zimu. ![]()
Další, višňovou, jsem neotočila a taky v pohodě.
@lencula píše:
Neotocila jsem to a navíc jsem to už naplnila včera. Je v tom ocet, tak to je asi taky konzervant. Zachranim to, když to otočím až teď?
Už neotačej
Pokud je tam ocet tak jedně dobře a určitě bude v zimě moc chutnat ![]()
Ok, dekuju za rady a zkusenosti konkrétně s touhle sklenici. Když jsem je kupovala, nebyla jsem si jista, jestli to v nich vydrží. Ale zda se ze ano ![]()
Otáčení je jenom pověra
ale funguje to dobře na to, že když sklenice není úplně dobře zavíčkovaná, tak tím otočením marmeláda zateče mezi víčko a sklínku a rychle to zplesniví ![]()
základ je, aby tam vznikl podtlak - o nic jiného nejde.
podtlak nevznikne otočením, ale vznikne 1.rozdílem teplot a 2.dokonalým zavíčkováním. a 3.je důležitá dokonalá čistota, takže ta slivovice je moc dobrá rada, jak zmiňují holky výše… slivovicí lehce přejet víčka, okraje sklenic - dokonalý voňavý a přírodní dezinfekční prostředek
osobně bych tuhle sklenici asi jedla první, pro jistotu
nevím jak pevná a kvalitní je ta gumička, jak dlouho vydrží ten uzávěr přitláčet víčko a gumičku…
My třeba obracíme. Aspoň se ukáže, ktera neni dobře zavickovana ![]()
Jinak určitě otřít slivovici. Případně i trochu zalít ![]()
Tyhle ikea sklenice jsou výborné, já si do nich zavařuju vývary, které (bez soli) vydrží i dva měsíce ve špajzu. Důležitá je čistota. Já vždycky před zavařováním ještě jednou proleju vnitřek sklenice gumičku a vnitřek víčka vařící vodou.
Jinak otáčeli jsme vždycky okurky, aby se viděli jestli netečou. A taky aby byly vidět případné bublinky plynu, když se zavaření nepovedlo a začalo to kvasit.