Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud je biologický otec tak to nejde se tí jen tak zřeknout. A jestli není biologický jen zapsaný v rodném listě tak jeden z vás podá na soud popření otcovství a pak proběhnou testy DNA které zaplatíte asi 20tisíc a pak když se prokáže že není bio otec tak to vymažou z rodného listu jinak nikoliv.
Takže to nejde jen tak ho vymazat z rodného listu? když tam nechce být a ani já to nechci..
A nebo jde udělat nějaká dohoda, že on by zůstal zapsán, ale vzdal by se ji jako pravomocně, že by na ní neměl žádnej nárok nestýkal se s ní nemusel by na ni platit a takové?.
Sepsat to můžete ale je to kničemu, prostě podle zákona to nejde.
Jako když si budete věřit že ty po něm nebudeš chtít alimenty a on tím pádem se nebude starat a chtít se vídat tak není problém, to je mezi váma. Ale až jednomu z vás přeskočí tak prostě ty poněm můžeš chtít alimenty až 3 roky zpětně a on si může nechat dát stanovit styk s dítětem soudně a máte po dohodě. Jak písemní tak ústní. Jediné co tak nechat napsat jiného otce s tím že budou oba souhlasit ale to musí přes soud. Takže asi tak
Chjooo no to bych musel někoho mít
ale jiank děkuju za info.. nějak to udělám zákon nezákon ![]()
Dobrý den jsem na dně potřeboval bych radu, našel jsem si přítelkyni která byla v třetím měsíci těhotenství, ale dítě není me. Žily jsme spolu 5 let.Mezi tím porodila chlapce který nebyl můj biologický, bylo my ho líto chtěl jsem si ho napsat na sebe. Matka nechtěla stým souhlasit a chtěla aby platil biologický otec, stale natom trvala ale zjistila že to kničemu nevede tak jsme šli spolu na matriku a udali jsme do rodného listu mě, naš vztah byl rozkouskovaní stým že už jednou podala navrh na vyživu, pak jsme se dali do hromady a žalobu stahla ohledně vyživného. A během posledních 6 měsícu jsem věděl že to mezi nami nefunguje tudiž jsem chtěl z prvního manželství syna do opatrovníctví a tým ona semnou ukončila vztah.Ted mě chce žalovat opět ohledně vyživnému. Ona mě vyhrozila tím že když jsem si ho osvojil tak at platím a biologického otce nechám napokoji, z biologickým otcem jsem ve styku a řekl mi že je ochotnej u soudu řict že je dítě jeho ale není si jistí zdali to dítě je tež jeho a chce si také dat udělat biologické testy. A ona mezi tím vyspavala z dalšíma a tak jsme obadva ztoho trochu nejistí. Poradtemi my jak mám postupovat já už nevím kudy kam je to v tomdle statě na provaz předem mnohokrát děkuji za rychlou odpověd ![]()
Ahoj jelikož nejsi biologický otec tak by si neměl platit aleminty ale když jsi v rodném listě je to tedy na tobě, ale jelikož dítě není tvoje můžeš dát k soudu Popření otcovství o tom že dítě není tvoje a chceš se nechat vyškrtnout z RL.. soud by měl povolit vyškrtnutí vzhledem k tomu že není tvoje a když ona bude tvrdit že je, tak soud si udělá testy a jelikož zjistí, že tvoje není tak veškeré náklady jsou na ní.. Čili jediná rada jdi s tím k soudu…
Jsi trošku na omilu, on věděl že jeho není a přesto se nechal zapsat do rodného listu s tím souvisí i to placení alimentů kdyby něco. A jelikoš dítěti asi už je tak 5let tak máš na 90% smůlu a budeš muset platit.
Popření otcovství se může dát na soud do 3 let věku dítěte myslím že to teť tak je.
Jelikoš jsi ve spojejí s jeho nejspíš bio otcem a on by se rád staral ale až po testech tak to skuste dát na soud ale nemůsí to schválit i když to buje jeho na 100% otec, soud bude nejdříve zjišťovat zda je to v zájmu dítěte. Pokud schledají že ne tak budeš platit ty. Pokud schledají že je to vzájmu tak bude přepsán na bio otce a bude platit on.
Mylsím že jsem na internetu četla, že soud prodloužil dobu do 6 let… Ale nepřijde mi, žeby v zájmu dítěte bylo mít v rodném listě nepravého otce..
Z poradny od právníka…
„Lhůta pro popření otcovství byla dosud pouze tříměsíční, v březnu 2012 podepsal prezident Václav Klaus novelu zákona o rodině, která tuto lhůtu prodlužuje na tři roky. Po uplynutí této lhůty může návrh na popření otcovství podat pouze státní zástupce, a to za předpokladu, že je popření otcovství v zájmu dítěte. Popření otcovství po státním zástupci nelze vymáhat (není na něj právní nárok), státní zástupce tohoto svého práva využívá spíše výjimečně.“
A myslím že dotyčný si byl vědom že dítě není jeho a přesto se nechal zapsat do rodného listu tím bral veškeré závazky nasebe. Myslím že v zájmu dítěte není to aby se mu měnili otcové v rodném listě jak bačkory podle toho jak se který z tatínků vyspí. Hold teď musí platit za to co si nadrobyl.
Poradtemi my jak mám postupovat já už nevím kudy kam je to v tomdle statě na provaz předem mnohokrát děkuji za rychlou odpověd
na provaz to neni „v tomdle state“ Na provaz je chovani takovejch jako jste vy dva ![]()
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jelikož mojí dceři není půl roku a její otec se jí chce zříct a já s tím souhlasím, co mám pro to udělat, aby se to uskutečnilo jestli máme zajít někam na matriku nebo podobné úřady.. Předem děkuju