Zrušení životního pojištění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Toto řekl "nezávislý"
ewika píše:
Dobrý den, loni jsem zrušila pojistku a založila novou poradce mi řekl, že nic nebudu dodaňovat, když ty peníze převedu na novou a z té už si peníze můžu vybrat tak jsem to udělala jenže jsme po 5 měsících zjistili, že ta nová nám nebude vyhovovat kvůli stavbě, tak jsem ji také zrušila. Na ni jsem nic neuplatnila, ale také jsem neměla nárok na žádné peníze, protože jsem ty převedené vybrala a opět jsem založila jinou, jenže když jsem teť začala řešit daně bylo mi řečeno, že tu první budu muset dodanit a jsem z toho zmatená, protože když jsem ji rušila poradce mi tvrdil, že zrušené a převedené peníze na novou můžu z té nové vybrat a nemusím nic dodaňovat.
A ještě se chci zeptat na přítele kterému byla také zrušena stará pojistla na kterou uplatňoval daně všechny peníze byly převedeny na novou pojistku a jeho poradce také tvrdil, že dodaňovat nemusí, když mu nebyly převedeny na jeho účet, ale na mzdovce mu řekli, že to dodaňovat bude.
Netušíte proč poradci nezávisle na sobě tvrdí, že se nemusí dodaňovat převedené peníze na novou a na FÚ mi potom zdělí opak? Začínám se bát jak to na konec dopadne. Děkuji a přeji hezký den ewika
Pozor FÚ má pravdu. Nedaní se převod rezervy z pojistky na pojistku, jenže tito nezávislí nikdy(!!!!!) nepřevedou rezervu,protože proč by dělali za rozdílovku přepracováním(a to stejně neumí,protože neznají pravidla pojišťoven a kostry pojistek)když můžou rubnout komplet novou a potom plkat nesmysly.Každá jiná pojistka(stornovaná jiné pojišťovny) jde do odbytného a povinnost zdanit!!!! Žeňte je klacky pryč!!! Každá kmenová pojišťovna Vám ráda udělá změny přepracováním s převodem rezervy (a pokud finance potečou do pryč dá se z určitých pojistek stahnout mimoř.výběr a není-li maximální tak se nezdaňuje…), jdou u VŠECH pojišťoven a neexistuje nevýhodná a nejlepší pojistka. Tento termín znají „poradci“ typu Partners, ZFP, Quatro, OVB a spol. Je to vždy ta ze které jsou největší groše pro vedení a nejhorší ta ze které nemusí vracet storno provize(hlavně konkurenta na trhu) a jima sjednávané cca 2 roky nazpět.
- Citovat
- Upravit
dodanění
Zrušila jsem životní pojištění ING Investor Plus, co se stane jestliže odpočty daní nedodaním??????? Díky
- Citovat
- Upravit
Srážková daň - vždy?
Zdravím mám také dotaz a moc bych prosil o názor.
Mám životko na 15 let, nyní po 9 letech ho ukončiji. Tj. daňové úlevy jsem ani měl možnost užít. Jedná se mi o srážkovou daň, nebo popřípadě další daň která se k tomu váže (jestli nějaká další existuje??) - přesně nevím protože mi finační poradce říkal, že když převedu své prostředky ze staré smlouvy na novou tak se vyhnu daním.
Pokud měl na mysli srážkovou daň tak tu pojišťovna sráží vždy při skončení smlouvy nebo je možné se tomu vyhnout tím že je opravdu převedu na novou smlouvu u jiné pojišťovny místo na účet - jak mi tvrdí finačního poradce?
Je možné, že měl na mysli i jinou „daň“?…(daňové úlevy jak jsem psala jsem u zaměstnavatele neuplatňovala)
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
chtel bych se zeptat na sankce pri zruseni zivotka na smrt.
bylo sjednano na 10let u česke pojistovny s tim ze se smluva musi ppninam dopid po roce a pul ze mame zaplatit pokutu 20000kc za nedodrzeni podminek. dopis nam ale prisel od nezname vymahaci agentury a nehodlaji nam ktomu podat vysvetleni, prosim nemate nekdo s timto nejake zkusenosti?
dekuji petr
- Citovat
- Upravit
Je nutné dodanění?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - manžel měl uzavřené souběžně 2 životní pojištění, které tři roky uplatňoval v daních - obě v max. výši 12 000 Kč. Loni po 3 letech jedno z těch dvou zrušil, bylo vyplaceno odbytné. Podle jeho účetní v práci byly uplatňovány obě ty pojištění a vypočítala mu, že by měl v letošním zdanění vracet cca 2000 Kč..
Je to možné nebo jestliže druhé pořád trvá by nemusel vracet nic? Děkuji moc za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkusim tak nejak souhrnne odpovedet, je to mnoho obdobnych dotazu:
@evald píše:Poplatnik bude dluzit FU „neopravnene“ vycerpane odpocty, ktere je povinnen vratit.
Zrušila jsem životní pojištění ING Investor Plus, co se stane jestliže odpočty daní nedodaním??????? Díky
Dluzit FU neni moc moudre.
@Petti-sun píše:
Zdravím mám také dotaz a moc bych prosil o názor.Mám životko na 15 let, nyní po 9 letech ho ukončiji. Tj. daňové úlevy jsem ani měl možnost užít. Jedná se mi o srážkovou daň, nebo popřípadě další daň která se k tomu váže (jestli nějaká další existuje??) - přesně nevím protože mi finační poradce říkal, že když převedu své prostředky ze staré smlouvy na novou tak se vyhnu daním.
Je možné, že měl na mysli i jinou „daň“?…(daňové úlevy jak jsem psala jsem u zaměstnavatele neuplatňovala)
Pokud měl na mysli srážkovou daň tak tu pojišťovna sráží vždy při skončení smlouvy nebo je možné se tomu vyhnout tím že je opravdu převedu na novou smlouvu u jiné pojišťovny místo na účet - jak mi tvrdí finačního poradce?
Pokud nebylo cerpano danove zvyhodneni, vubec bych se zadnym „dodanovanim“ nezabyval. Vse potrebne odvede pojistovna. Pouze vyse odbytneho bude mozna trochu jina, nez ocekavana.
@osvet píše:
Ahoj,
chtel bych se zeptat na sankce pri zruseni zivotka na smrt.
bylo sjednano na 10let u česke pojistovny s tim ze se smluva musi ppninam dopid po roce a pul ze mame zaplatit pokutu 20000kc za nedodrzeni podminek. dopis nam ale prisel od nezname vymahaci agentury a nehodlaji nam ktomu podat vysvetleni, prosim nemate nekdo s timto nejake zkusenosti?
dekuji petr
Pokud pisu dotaz, mel bych se ujistit, ze je srozumitelny. Tady to zcela neplati.
Obecne- klient prestane platit smlouvu a ma pocit, ze smlouva zanikne sama (ANO) a ze se tim zbavi placeni pojistneho (NE).
Pojistne se musi doplatit az do doby skutecneho ukonceni smlouvy (obvykle 6 mesicu neplaceni).
Pak ma klient dluh u pojistovny, ktera se nejakou dobu snazi o dohodu a pak tu pohledavku postoupi dale. To je celkem bezne. Pak se vyskytly i pripady, ze radne ukoncene a doplacene smlouvy zacaly nejake subjekty vykazovat jako nezaplacene se vsemi dusledky. Probehlo to i v mediich.
Primarne bych dotazy vznasel na pojistovnu.
@Antares píše:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat - manžel měl uzavřené souběžně 2 životní pojištění, které tři roky uplatňoval v daních - obě v max. výši 12 000 Kč. Loni po 3 letech jedno z těch dvou zrušil, bylo vyplaceno odbytné. Podle jeho účetní v práci byly uplatňovány obě ty pojištění a vypočítala mu, že by měl v letošním zdanění vracet cca 2000 Kč..Je to možné nebo jestliže druhé pořád trvá by nemusel vracet nic? Děkuji moc za odpověď
Max. mozny odpocet je 12.000,– rocne. Jestli-ze v DP manzel uplatnoval 2× 12.000,–, zkratil dan o 1.8000,– KC. Jestli to provadel vice roku, tak kazdy rok neopravnene snizoval danovy zaklad. A to bez ohledu na pocet platnych smluv nyni.
Nechme stranou logiku mit uzavrena 2 zivotka (s vysokou mirou sporeni) a platit z nich nemale poplatky pojistovne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ Děkuji za odpověď, myslím, že 2×12 000 Kč neuplatňoval, mzdovou účetní mu bylo řečeno, že z každé mu úplatnila půlku - tedy 6 000 Kč, jestli to lze, nevím
Prostě každý rok jí donesl dvě potvrzení od pojišťovny a dál už se strala ona.
Tzn. že buď mohla uplatnit obě dvě každou na 6 000 Kč nebo jen jednu na 12 000 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ Jde mi tedy jen o to, jestli je opravdu nezbytně nutné, aby v letošním ročním zůčtování musel vracet. Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ewika píše:
Dobrý den, loni jsem zrušila pojistku a založila novou poradce mi řekl, že nic nebudu dodaňovat, když ty peníze převedu na novou a z té už si peníze můžu vybrat …protože když jsem ji rušila poradce mi tvrdil, že zrušené a převedené peníze na novou můžu z té nové vybrat a nemusím nic dodaňovat.
A ještě se chci zeptat na přítele kterému byla také zrušena stará pojistla na kterou uplatňoval daně všechny peníze byly převedeny na novou pojistku a jeho poradce také tvrdil, že dodaňovat nemusí, když mu nebyly převedeny na jeho účet, ale na mzdovce mu řekli, že to dodaňovat bude.
Netušíte proč poradci nezávisle na sobě tvrdí, že se nemusí dodaňovat převedené peníze na novou a na FÚ mi potom zdělí opak? ewika
Je to trochu hrani se slovicky, ale:
pokud se penize vyplati jako ODBYTNE a vyuzivalo se danove zvyhodneni, jen nutno doplatit.
Pokud se smlouva nahrazuje a prevadi se REZERVA pojistneho na novou smlouvu, ktera splnuje parametry danovych odpisu, dodanovat se nemusi, i kdyz se ta rezerva po prevodu vybere.
Ovsem- ne vzdy se skutecne prevadi REZERVA ( i kdyz to poradce tvrdi). V ramci 1 pojistovny to neni problem, ale uz ne od pojistovny X do pojistovny Y.
Pri prevodu REZERVY se vetsinou neplati nove naklady na smlouvu z noveho pojistneho, ale z rozdilu. Cili poplatkove je vyhodnejsi provest NAHRADU smlouvy. A soucasne se usetri doplaceni dane.
Pokud se prevede ODBYTNE, na nove smlouve se plati poplatky za cele nove pojistne a jeste nutno doplatit dan.
Ovsem nahrada vetsinou nejde udelat na nizsi castku, nez stare pojistne.
Znovu pripominam, ze ne vzdy je informace od poradce zcela korektni.
To, ze nektery FU uzna prevod odbytneho a nevyzaduje doplaceni dane je pravda a jen to ukazuje na dzungli v nasich danovych predpisech. Spravne to tak neni, ale zalezi na spravci dane, jak se k tomu postavi.
I kdyz z laickeho hlediska jde jen o slovicka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Antares píše:
Dobrý den,manžel měl uzavřené souběžně 2 životní pojištění, které tři roky uplatňoval v daních - obě v max. výši 12 000 Kč.
No, ja prispevek pochopil tak, jak byl psany.
Pak je nutne vedet, co na jakou smlouvu uplatnoval. FU vyzaduje prilozeni dokladu od pojistovny. Takze, pokud byly 2 doklady, kazdy na 12.000, tak bych predpokladal, ze byl prilozen pouze 1. Ted zalezi, jestli ten ze zrusene, nebo stale platne smlouvy.
OBECNE. Ruseni zivotka je temer vzdy nevyhodne. Mozna tak po nekolika mesicich, nebo v pripade krajni nutnosti. Ale danovy doplatek je to mensi zlo- vice se prijde o jiz zaplacene poplatky. Zmenit, snizit, „zmrazit“, pokud to jde. Rusit az jako posledni moznost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Antares píše:
@Ivan PPZ Jde mi tedy jen o to, jestli je opravdu nezbytně nutné, aby v letošním ročním zůčtování musel vracet. Díky
Tohle bych uz doporucil konzultovat s danovym poradcem, pripadne primo s referentkou FU. Casto zalezi na osobnim vykladu urednika FU. Je to smutne, ale jednotny postup FU v ramci CR neni bezny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, pročetl jsem tu příspěvky a stále sem z toho trochu zmaten, loni v prosinci sem rušil životko kde sem dával 4800 ročně, na účet mi přišlo odbytné a jelikož sem si tři roky žádal o vrácení na daních tak bych měl tedy za ty tři roky vrátit celkovou částku která mi byla zvýhodněna, jak zjistím kolik sem každý rok při daních dostal zpět? pak půjdu na FÚ a doptám se na formulář a tak, a do kdy nejpozději? prý do 30.3.? moc děkuju za radu, sem na finance antitalent
- Citovat
- Upravit
Pojistovna kazdy rok posila papir, kde vycisluje tu castku, ktera se da do DP.
4800 je castka v tonhle pripade nic nerikajici, protoze nevime, koli cini „sporici“ slozka.
Danove zvyhodneni je ve vysi 15% z te castky.
Cili napr. z 10.000,– (vycislenych pojistovnou) je uspora 1.500,–
Takze se podivat do DP za posledni 3 roky a ta „uspora“ se da do paragrafu 10 -ostatni prijmy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Souhlasím ve všem s Vetinari a pro VeKo - klientovi by jistě jeho pojišťovna byla schopna vystavit potvrzení na uhrazené pojistné za jednotlivé roky…