Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám dotaz. Jsem v 20tt a od začátku těhu se snažím najít si zubaře.
Naposledy jsem byla u zubaře asi před rokem a půl. Bohužel bývala zubařka je naprosto příšerná, nejen že jsem ji od bolesti v ordinaci brečela, ale ještě přes měsíc jsem nemohla pořádně skousnout a napít se horkého studeného a i studený vzduch venku mi při dýchání vadil.
Takže je vám jasné, že opravdu v těhotenství k ní nechci jít. Už jsem obešla 5 doktorů, s tím že mi řekli, že mají plno a poslali mě dál. Už jsem volala i na stomatologickou komoru, kde mi řekli, že v Ostravě a blízkém okolí nemají hlášeného zubaře, který by přijímal. Už jsem psala i do havířova, kde mají brát. Ale tam mi řekli, že mají též plno a navíc, že lidi z Ostravy neberou.
Takže už začínám být zoufalá…pobolívá mě jeden zub…mám tam vypadlou plombu (tu co mi zubařka plombovala posledně). Takže nevíte náhodou o hodném zubaři, který by mě byl ochotná vzít? A nevíte jak je to s umrtvovacími injekcemi?
A taky se mě jedná, že jsem slyšela, že v těhotenství jsou kontroly u zubaře povinné…jenže v průkazce nic nemám a ani gynekolog mi nic neříkal. Nevíte jak to s tím je? Budu mít nějaké sankce, když neabsolvuji, protože nemám kam?
Děkuji za jakoukoliv radu nebo zkušenost.
Tak si dojdi na pojišťovnu, že nemáš zubaře, a oni TI musí někoho přidělit… ![]()
Ahoj - pokud vím, tak prohlídky u zubaře nejsou v těhu povinné, ale brány jako preventivní - 2× za těhotenství.
Co se týče lékařů, tak nevím, jestli ještě berou, ale zkus naše
MUDr. Proschlová (přehlasované o), tel. 596 931 792 v O.-Polance
MUDr. Doležálková, tel. 596 931 792 v O.-Radvanicích, vedle ordinuje ještě její syn, který by mohl taky brát, tak se zkus poptat. Hodně štěstí
. B
Ahoj, ke komu jsi chodila? Doporučila bych ti Dr. Mlíčkovou v Porubě - není sice nejpříjemnější zubařka na světě, ale je velmi pečlivá a dá se s ní domluvit. Chodíme k ní všichni a na holky je úžasná (i na manžela)…
Já si to u ní rozlila tou hrůzou, co jsem měla po narození Pepi v puse… Kombinace kojení, těhotenství, genů a mizerného předchozího zubaře… Prostě mi dodnes nevěří, že jsem k zubaři chodila pravidelně. Ale to, co udělala, udělala dobře a pečlivě a bezbolestně (a to jsem srab). Vrtala i Adli a v pohodě, citlivě a ohleduplně - Ada ji miluje… Chuderka Ada má po mě blbý zoubky - Pepi to vyhrála, dědila po tatínkovi, který na zuby dlabe a má je parádní…
L.
PS: V těhu umrtvovací injekce můžeš, jediné, co nesmíš, je rentgen.
LESANO, neni prada, ze v tehu nesmis RTG. Zubni smis urcite, nam to tu (USA) bezne delaji. I v CR se k tomu uz par stomatologu „doodbornilo“. Linda
Lindusa píše:
LESANO, neni prada, ze v tehu nesmis RTG. Zubni smis urcite, nam to tu (USA) bezne delaji. I v CR se k tomu uz par stomatologu „doodbornilo“. Linda
Nu, já vím, že by ublížit neměl - ale popravdě - ty bys na něj šla? Vím, že dávky záření jsem mnohem jiné než v začátcích, ale stejně…
L.
Mám OT dotaz - dávají vám zubaři při rentgenu zubů ochranou zástěru? J*
Jo, zástěru dávají, mě ji dávali, i když nejsem těhotná.
Ahoj,
no to koukám, že zubaři neberou a já chtěla toho mého zrovna změnit..Platím moooc peněz za cokoliv ![]()
A taky další lidi nebere..
Ale psala jsem kamarádce, je spokojená s touto
MUDr. Kuhejdová - Dr. Maye 5, Ov - Mar. Hory - 721 474 308
Zkus, měla by brát nové pacienty..
Ja mam zubarku v Trebovicich,pokud bys chtela kontakt tak dej vedet.
LESANO, v prvnim tehu jsem ho odmitla, protoze jsem zila „strachem z neznalosti“
, ted ve druhem jsem na nej byla ready, ale meli ho rozbity a bohuzel nemam casu na rozdavani, abych tam chodila 2×. Ale byla jsem na nej pripravena. Takze ted se asi chytas za hlavu, ze „no jo, ta je chytra“
, ale za to rozbiti fakt nemuzu
. Jinak pro ty, co maji obavy, kouknete na www.porodnice.cz , poradny, Dr. Koucky, jsem fakt jeho silny propagator, protoze to je jeden z mala lekaru, kteri drzi krok s novymi vyzkumy a postupy. Ve sve poradne nekolikrat rozebiral i RTG zubu. Samnozrejme jako nezavadnou zalezitost, o to vice ve 2. a 3. trimestru. Linda
Tak já jsem u zubaře každý měsíc, už to beru jako svého koníčka xx let a těším se.
Byla jsem v 7.měsíci na vyndání vrostlé osmičky a tak vím, že rentgen by se neměl dělat v prvním trimestru, ale drtivá většina zubařů a chirurgů pro jistotu čeká až do porodu. U syna jsem byla v 8. měsíci i na resekci, injekce proti bolesti v určitém množství nevadí, akorát se pak nesmí nic na bolest, pouze heřmánkový odvar od. 2 dne. Co se týče plomb, doporučuji připlatit si za nejlepší amalgám, je takový světle šedý, na stoličky a „neviditelné“ zuby ideální, pokud chcete bílou, dobrá je sendvičová výplň. Tak…a jdu se těšit na přístí týden a zubařku. ![]()
Ja by som si len dovolila malú poznámočku. Mala som v minulosti otrasného zubára, napriek tomu, že som bola u neho asi v 7.mesiaci tehotenstva nechali ma čakať niečo okolo 5hodín. Potom som si
la do kresla, rýchlo mi urobil preventívku, povedal, že sa mi na jednom zube robí kaz a objednal ma niekedy na 9.mesiac tehotenstva…pričom bol na mňa maximálne hnusný. (vôbec nechápem). V tom 9.mesiaci som bola ale v nemocnici a v súčasnej dobe (po zmene zubára) ten zub s vtedajším malým kazom je takmer na nezachránenie. Mám niečo s koreňom, som u zubárky každý mesiac. Tiež môžem povedať, že sa teším. Ten prístup sa nedá ani porovnať. Navyše veľký rozdiel je i v cenách, tak napr. za zubnú vložku neplatím nič, pričom ten bývaly za vložku bral 300,–-- Je preto dôležité veľa sa pýtať a vybrať si fakt dobrého zubára.
PS - ten môj bývalý zubár, dal môjmu bratovi do predného zubu čiernu plombu…tak to už hovorí za všetko
ahoj mám jeden malinký dotaz..odpoledne jedu k zubaři a mám hrozný strach
jsem ve 20 tt a chtěla bych se zeptat jestli mi může zubař píchnout injekci na umrtvení..prášky proti bolesti nemůžu tak mám ze všeho divný pocit
![]()
jitulak píše:
ahoj mám jeden malinký dotaz..odpoledne jedu k zubaři a mám hrozný strachjsem ve 20 tt a chtěla bych se zeptat jestli mi může zubař píchnout injekci na umrtvení..prášky proti bolesti nemůžu tak mám ze všeho divný pocit
![]()
Zubař ti měl v pohodě injekci dát, je to lokální anestezie, k plodu se to nedostane.