Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Mimis2017 Já jsem se ptala na konkrétní věc. Svůj věk tady rozebírat nebudu.Za svoji blbost už doplácím. Nepsala jsem, že se tam byla poprvé v životě.
Mrtvy zub ti neozivi, proste je odumrely, takze by nemel bolet. Pokud ti nerekla, ze nemas jist, tak asi jist muzes. S cenou korunky neporadim.
Tak s dírou nevím, ale mě metalo-keramická korunka s bílým předkem stála 2,5k celobílá metalo-keramika by vyšla na cca 5k. Celokeramická korunka na implantát bude stát 8k, takže korunka za 900 mi přijde jako cena za dočasnou nasazovací korunku aby jste nechodila s dírou v zubech (měl to ex mojí švagrové). Jinak mrtvý zub znamená, že už nemá nerv a postupně z něj mizí i prokrvení kořene, takže zub sice drží, ale má našedlou barvu a je náchylnější na zlomení a když se ulomí vršek zubu tak do kořene většinou nejde dát trn pro korunku (závisí jak dlouho je mrtvý, můj zubař tvrdí, že mrtvý zub vydrží mezi 5 a 15 lety) takže pak jde kořen ven a je možnost buď dát tam implantát nebo můstek. Asi bych změnila zubaře, pokud máte možnost. Manžel teď zubaře změnil, ten mu udělal rentgen (doteď chodil k zubařce co měla málem mechanickou vrtačku) a skoro všude má mezizubní kazy. Bude to stát pěknej balík.
Mrtvý zub se zbrousí k dásni, do dásně se dá titanový čep a na to se nasadí umělý zub, tzv. korunka. Takhle to mám já. Ale platila jsem za to 5 tis.
Každopádně teď když to máš otevřený, tak se snaž žvýkat na druhou stranu. Kdy máš jít na kontrolu?
Tak jsem asi uplně blbá. Ten přední zub oklepala a bolel
.V tom, co říkala ám nějaký zmatek. Říkala i o můstu..Byla strašně rychlá na mluvení, nestíhala jsem to pobrat všechno. Na kontrolu jdu za 14 dní. Předtím si mám udělat rengen.Jsem blbá ![]()
Manžel platil za nové 4 zuby 8tis a je to metalokeramika - tedy vpředu bílí, zezadu je jakási slitina kovů.
Pokud je přední zub mrtvý a bolí a je ve stavu na korunku, tak dr pravděpodobně nechce riskovat, dávat tam drahou keramickou korunku, když neví, jak to se zubem bude do budoucna. Proto se na něj rozhodla dát pravděpodobně pouze provizorní pryskyricnou korunku. Co se týká otevřeného zubu, jíst můžeš, jen si tam dej vždy jen na jídlo kousek vaty a po jídle vyndej, z důvodu toho, aby se tam jídlo nedostalo a pokud nedas vatu, tak ten zub jakoby vysavej, měla si určitě velký zánět a tak ho otevrela. Kdyby ho ihned zavrela, brecela by si bolesti. Snad jsem trochu pomohla
A pokud máš teda otevreny zub, tak kontrola za 14 dní je opravdu hodně pozdě, to se nechává chvilinku
Ahoj, chtěla jsem se zeptat.Dnes jsem byla u zubaře. A vůbec jsem nechápala, co doktorka říkala. Nebyla moc komunikatitvní. Zapoměla jsem se zeptat. Mám otevřený zub (díru v něm) neřekla mi o tom nic. Nevím, vůbec jestli mohu jíst apod. Žádná vložka tam není
.Další problém, přední zub je v katastrofálním stavu, chce mi tam dát korunku za 900kč. Vůbec nevím, jakou korunku myslela.Na přední zuby bych chtěla bílou, ale za tu cenu mi to nepříjde, že by měla být v téhle barvě. Je to nějaké levné. Taky říkala, že ten přední zub je mrtvý, to snad znamená co? Že mi tam tu korunku nedá než se oživí? Vůbec nechápu. Vím, že až si to někdo přečte, bude si klepat na čelo, ale já měla vždy strach z lékařu a tohle jedna z mých prvních náštev
Poradíte někdo?