Spát na zádech - ZAKÁZANO !?

12
9.1.07 13:30

Spát na zádech - ZAKÁZANO !?

Ahoj holky,
v jedné chytré knížce jsem se dočetla, že ve vysokém stupni těhotenství se nesmí spát rovně na zádech aby nedocházelo k omezení přístupu kyslíku k miminku. Jsem v pátém měsíci a řeším, jestli se mě to už taky týká nebo se jedná jen poslední trimestr. Na boku spát celou noc totiž nevydržím a zatím jsem nenašla jinou vhodnou polohu, abych mohla spát celou noc, jako dřív. Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5798
9.1.07 13:35

Tak to jsem se v jedné knížce dočetla taky, psali od začátku 5.m… :? Nicméně v jiné (chytré) knížce zase psali, že je to blbost. Že poloha na zádech je spíš nepříjemná pro ženu, protože omezuje její dýchání (nikoli přísun kyslíku k miminku). Tak nevim :?

Ale zrovna včera jsem byla u dr. a napadlo mě se na to zeptat. Takže jeho odpověď je, že poloha na boku je vhodnější, protože dochází k lepšímu prokrvení dělohy. Nicméně prý pokud se mi lépe spí na zádech, tak není důvod, proč tak nespat až do konce těhu…

Takže já se snažím usínat na boku, ale stejně se budím na zádech :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
9.1.07 13:43

Veru nevím jestli je to úplně zakázáno, ale když to psaly tak asi ano, co vím já tam mi můj gynekolog říkal že v poloze na zádech si maminka tlačí na nějaký nerv až se z toho dělá špatně. Já jsem to u prvního těhotenství měla, jak jsem s nataženýma nohama ležela trochu déle tak se mi dělalo špatně až mdlo! Ke konci, když jsem chodila na monitor, tak jsem měla nohy vždy pokrčené.
Jinak k tomu spánku, jestli ti můžu poradit, pořiď si kojící polštář. Já při ležení na boku jsem část vložila mezi kolena,pak podepřela břicho jednu nohu normálně a druhou pokrčenou přes. Tzn, když jsem ležela na pravé straně, tak pr.noha byla rovná mezi kolena jsem dala polštář a levou jsem pokrčila a položila na polštář.
Doufám, že jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3467
9.1.07 13:59

Spaní na zádech by nemělo vadit miminku, ale jen mamince. Mně se taky v poloze na zádech dělalo v minulém těhu špatně, až mdlo. Je to tím, že děloha utlačuje nějakou velkou dutou žílu.
Pokud Ti nedělá zle tak spát, spi tak dál… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
peka83
9.1.07 14:03

Já jsem to taky četla v knížce , ale taky tam bylo dopsané, že maminka nemá ležet rovně na zádech . Pokud budeš jakoby ležet na zádech v takovém tom polosedu pololehu že máš třeba dva polštáře za sebou tak to není problém. Mě to kolikrát uplně uleví si takhle lehnout, protože už mám otlačené obě strany jak furt ležím jen na boku . Akorát mi vždycky pak už vadí spíš podprsenka jak mám to břicho veliké:-D

• Citovat
  • Upravit
9867
9.1.07 14:12

Ja zase spim na brise… a budila jsem se na brise jeste nekdy v sestem nebo sedmem mesici. Take jsem to resila s lekarem a ten mi rekl, ze telo samo pozna, co je dobre a co ne. A ze to nemam resit… Je fakt, ze jak mi vyskocilo brisko - coz bylo neky ve 33 tt tak jsem uz na brise spavat nemohla…

Nebojte, spanim na zadech miminku neublizite.
L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
9.1.07 14:40

Ahoj,

já to četla kdysi taky, ale věřila jsem spíš svému tělu. A můžu říct, že poloha na zádech mi vůbec nevadila a to až do konce těhu.

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
9.1.07 14:48

ahoj

tohle bych neřešila… tělo si samo řekne, jak chce abys spala… navíc ve spánku to fakt nevolivníš…

v prvním těhu se mi od cca 30 tt při ležení na zádech dělalo špatně - během minuty se mi začla motat hlava a špatně se mi dýchalo..... dýl jak na udělání UTZ jsem tak ležet nemohla… ke konci mi i UTZ dělal v poloze na boku…
no a měsíc před porodem jsem se najdou začla vzbouzet na zádech a nic.. bylo mi báječně skvěle… takže jsem to neřešila ..

V druhém těhu jsem si na záda nemohla lehnout už od 25 tt a to až do konce… zase kvůli tomu že mi bylo nevolno… a prostě jsem tuto polohlu nemohla snést

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
9.1.07 15:13

Děkuji holky za rady. Moc mi to pomohlo a jsem hned klidnější. Z ležení na boku mě bolí kyčle, takže ten nápad s polštářem určitě využiju. Ale už nebudu vystrašená až se zase v noci vzbudím na zádech :) Snad mi dá mimi vědět, až se mu to nebude líbit.
Tak ještě jednou díky a všem přeji klidné spaní :wink:
Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
9.1.07 17:02

Spaní se nedoporučuje od 30týdne, protože dochází k utlaku dolní duté žíly (Syndrom dolní duté žíly jsou pocity mdloby až ztráty vědomí s hlubokým poklesem krevního tlaku dostavující se u některých žen v posledních týdnech těhotenství (ale i za porodu), jsou-li v poloze vleže na zádech. Těžká děloha tlačí v tomto případě na dolní dutou žílu, přivádějící krev z dolní poloviny těla k pravé síni, a tak se sníží krevní návrat - přívod krve k srdci. Velmi prosté opatření - uložení na levý bok - navrátí těhotné nebo rodičce vědomí.) Tímto útlakem dochází k menšímu průtoku placentou, což může ohrozit plod. Ale pokud poloha na zádech nedělá potíže, tak se obávat nemusíte. Tělo si samo řekne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
9.1.07 19:12

Ahoj,
já jsem u předchozího těhu spala až do konce na zádech, protože se mi tak spalo nejlíp. Když jsem si lehla na bok, tak mi mimi sklouzlo na bok a celý břicho mi bolelo a taky se mimi budilo a kopalo.

Anulí je v poho.

Teď, u druhýho mimi, mám větší bříško a větší váhu a na zádech se mi spí dost špatně, takže spím na boku a jsme oba spokojeni. Jak já, tak mimi.

Takže bych spíš řekla, že bys měla dělat to, co Ti Tvoje tělo řekne.

Měj se pěkně Erika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
9.1.07 21:16

Ahoj, mě se taky celé těhotenství a hlavně k jeho konci spalo nejlíp na zádech, jenom normálně s polštářem, žádné vypodložení. Na boku to vůbec nešlo. Myslím, že tělo si řekne samo.
Hlavně se dobře vyspi, ať v jakékoliv poloze, a naspi si něco do foroty, budeš to potřebovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17675
10.1.07 11:17

Veroniko na zadech jsem spala i noc pred porodem,a vubec nicemu to nevadilo ;) neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2263
10.1.07 13:04

Ahojky,
ležení , ale i cvičení na zádech se nedoporučuje od 3.trimestru. A nebo by mohlo pomoct větší podložení hlavy, taky nohou. Při ležení na boku pomůže, když si záda založíte polštáři a jeden dát mezi nohy. Já zatím ležím i na zádech i boku a problémy mi to nedělá. jen cítím, že mě bolí v kříži, při ležení na zádech.

Kati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
11.1.07 10:56

Podle mě to sou blbosti. Nejlepší je „chytrý“ knížky vůbec nečíst a dělat všechno tak, jak to tělu vyhovuje. :lol:
Myslím, že když si mamka najde polohu, ve které se jí dobře spí, tak má prostě takle spát, a hotovo. Vaše tělo je určitě chytřejší něž ňáký knížky :lol:

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky