Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, už si fakt nevím rady.
Ondra mě noc co noc sužuje věčným kojením a probouzením. Já vím, že tím trpí hodně maminek, ale já bych to ráda utla tak, že v noci prostě přestanu kojit. Noc není ani tak hrozná jako večer, kdy usíná asi na desetkrát, potože se co pár minut budí a dožaduje se dalšího dokojení, dokud třeba v jedenáct neusne konečně pořádně (a vzbudí se kolem půlnoci na „první“ noční kojo
). Ani Vám nemusím psát, jak asi každý večer vypadá. Nestihnu se v klidu ani umýt a navečeřet, jelikož tam pořád lítám, ani nemluvím o nějaké hezké chvilce s manželem.
Takže bych se ráda věděla toto. Chtěla bych kojit ještě pár měsíců, ale už jen přes den, protože v noci chci prostě spát a zajímalo by mě, jestli dítě v půl roce pochopí, že v noci se spí a nejí, když ho budu kojit přes den. Bohužel absolutně neumí z flašky, takže ani nevím, čím ho budu v noci konejšit, ale to nějak vymyslím. Na Matýska zabrala vodička, ale to už trochu uměl a bylo mu deset měsíců, tak nevím. Jenže on se zdaleka tolik nebudil.
Už musím letět, zase ječí jako přetrženej a to jsem tam byla před chvilkou. Zuby to nejsou, vykakanej je, to vím a taky vím, že jakmile nastavím prso, bude klid
![]()
M.
Meduo, myslím že v půl roce je ještě brzo…laktační rádkyně doporučují v roce…zkusila jsem to u dcery, fakt to šlo, už se těším až bude únor a naučíme to celonoční spinkání i Davídka. Přeji hodně štěstí, třeba se podaří Tobě dřív!
A myslíš, že bys ho nemohla přečůrat aspoň tím, že mu dáš na noc dudlíka? On by se na kojení asi stejně budil, ale třeba to usínání by šlo, takže bys to pak v noci překousla. My zrušili noční kojení až naposled, jak to tak obvykle bývá.
ahoj,
tak to u nas je to stejny, jen anezka (6,5mesice) nema teda vubec zadnej problem s usinanim, usne krasne…ale zacne to pak…zcela nepredvidatelne 1-4 hodiny po usnuti se poprve probudi a pak to jde az do rana, kdyz mam stesti,tak je to jen 3×,ale minulych par noci to davala pekne po hodine…mam sama se sebou domluvu,ze do pulnoci zadny kojeni,takze ji necham rvat…nekdy 1 min nekdy 10…ale po pulnoci uz na to nemam, takze dostane mlicko…taky bych chtela kojit tak do roka,ale taky bych se chtela vyspat…a to do 4 mesicu spala i 10 hodin v kuse…
Holky, dudlíka má, ale budí se i s ním. Večer taky vlastně usne bez problémů, ale nejpozději do půl hodiny se začne takhle budit.
Teď je u něj manžel, protože už fakt nemám nerva a chci se aspoň vypsat. Ondra je vzhůru, leze po posteli a ani nevypadá, že by se mu chtělo spát. A to dneska přes den spal taky bídně, obvykle jsou to dohromady dvě a půl hodiny, ale dnes sotva půlka. Tak jsem se utěšovala, že to aspoň bude lepší v noci, když mě přes den zlobil se spaním. Cha chá.
Nane , do roka to určitě nevydržím!!! Řekla jsem si, že maximálně do devíti měsíců a pak šlus.
Tak já se budu snažit ho co nejdřív naučit pít z lahvičky, abych mu měla v noci co nabízet. U Matýska jsem chtěla začít mlíčkem, ředit ho a pak přejít na vodu. Nakonec jsem první noc bez kojení na:,–(ila rovnou vodičku a přežil to bez úhony.
Ale jak říkám, bojím se, že půlrok je ještě málo, ale už jsem fakt hotová.
Nejvíc mě štve, že jsme v novém bytě, je tu všechno slyšet a já jsem prostě taková, že nechci, aby Ondra budil sousedy, takže vyřvat ho taky moc nemám sílu.
Pa, jdu za ním a snad i trochu spát.
M.
U nás je teorie, e když nesí dítko dobře přes den, bude noc stejná…holt každý má své dny…neboj za pár let budeš vzpomínat na probldělé noci a kojení…budeš se těšit, ž ekluci dají aspoň vědět, že jsou v pořádku! Začínám chápat: Malé děti malé starosi, velké děti velké starosti a to máme teprve prvňáčka! Tož klidnou noc! N.
) tak já se těším až matýna dáme do vlastního pokoje a nebudu v noci kojit. Je mu přes roka v noci se mi budí v půrměru 4-5×.. no paráda.. bohužel když jsem s ním ve stejnéo místnosti tak vydrží řvát kvůli nedání prsa i přes dvě hodiny… takže víc jak tři dny fyzicky nevydržím a opět dám… za chvilku se budem stěhovat a bude mít svůj pokojík a to už ho definitivně odstžavím… spát totiž v obýváku na zemi se mi nechce - sedačku už okupuje nějaký ten pátek tatínek:o)
Ahoj,
prvního syna jsme na noc odstavili v průběhu 8. měsíce. Měla jsem představu, že jakmile dostane v půl roce na noc kaši tak bude hezky zpát. Mýlka. Vzdor kaši vyžadoval kojení. Měsíc jsme to vydrželi a pak jsme s manželem vyklidili pole - syn „dostal“ ložnici a my spali na gauči v obýváku (naštěstí rozkládací). V noci vstával jen taťka - já prostě vyhlásila: „mlíko spí!“ a odmítla kojit… Trvalo to asi 2 týdny a koncem 8. měsíce už spal kluk celou noc. Celkově to na kojení vliv nemělo, kojila jsem ho do konce 20. měsíce.
Druhému je právě půl roku, takže nás to zase čeká…
Usíná večer naštěstí naprosto krásně (po vykoupání položíme do postýlky a odejdem - žádné uspávání se nekoná), ale budí se na kojení celou noc po cca 2,5-3,5 hodinách… Také mne to zmáhá.
Jsem zvědavá na ten „odvykací“ boj, neboť starší kluk šel „unosit“, ale tenhle druhý „když řve, tak řve“ a nošení na to nemá sebemenší vliv… Ach jo!
Ale my to zvládnem, jsme holky šikovný! ![]()
Elindo, moc děkuji za typ, asi zkusím tohle.
Ještě mu dám pár týdnů a na konci ledna to zkusíme tak, jak píšeš. Manžel slíbil, že k němu bude chodit, když ho nechám pak o víkendu spát přes den. Jé, to udělám moc ráda!!!
Ondra má taky kaši před spaním, ale jak píšeš, nijak to vliv na délku spaní nemá. Takže já ho jen pak po kaši nakojím, aby neměl žížu (když neumí pít z lahvičky) a pak už nastoupí manžel.
Ozvu se, až to budeme mít za sebou, a doufám, že to Onra zvládne brzy a manžel to vydrží.
Pa pa M.
Teda já nevim, lae jestliže to Meduze vadí, nevidím důvod, proč to neřešit. Koneckonců je sposuta rodičů, co vůbec řeší, aby se už miminko v noci vůbec nebudilo na pití jakékoliv.
Já ti držím pěsti, je super, že tě manžel podpoří, chce to asi jen pevné nervy, vydržet a nepolevit…jen si ujisti, že mu zrovna nerostou zoubky, je zdravotně OK a jdi do toho.
Nenech se zlákat, že do roka se to řešit nemá. Záleží na tobě - kdyby ti to vadilo u novorozence, neřeknu. Ale jinak to je na tobě.
Gabi,
díky moc za podporu
.
Dneska ho zkouším dát spinkat přes den jen dvakrát, protože spal sice 3×, ale pokaždé tak 30 minut až hodinu, tak třeba té noci prospějí dva delší spánky, než tři krátké. Dopo jsem ho dala později a spal přes hodinu, teď ho chci dát odpoledne už jen jednou a doufám, že dá i víc.
M
Ahoj Medůzo,
my to tedy řešili až v 10ti měsících, ale stejně jako holky. V noci chodil tatínek a mlíko prostě nebylo. Když nestačil tatínek, tak jsme je holt nechali chvíli hulákat, ale nebylo to nic tragického. Nechtěla jsem je učit na nic jiného. V 10ti měsících jsem byla přesvědčená, že v noci jíst nemusí. Jak je naučíš na něco jiného, tak stejně musíš vstávat a později odnaučovat. V šesti je ale možná ještě brzy, nevím, to si musíš rozhodnout sama.
Já být tebou, tak nechám dvě až tři kojení v noci a jinak posílám tatínka.
Hodně štěstí,
Halka
Jinak připíšu - pod tlakem informací o tom, že kojit kdykoliv si dítě řekne a toho, že hlavně v období spurtu ve 3měsíci jsem jaksi přehlédla, že daný spurt u nás skončil a já od 3 do 7měsíců kojila co hodinu a půl ve dne v noci. Vadilo mi to pak taky, navíc jsem zjistila, že to je jen žužu a nic víc.
Na manžela se dát nedalo (je měkkej dodneška), takže jsem holt dělala, že prso jsem dala jen obbuzení a zbytek jsem tulila, mazlila, byla s ní, ale prostě nedala.
Ale neměla jsem možnost se přesunout do jiného pokoje ani tu pomoc manžela. Chvilku to trvalo, ale naučila se.
Zbylá kojení jsem postupně po 9měsíci nahrazovala a odstavení proběhlo přesunem na UM a teprv pak jsem řešila zrušení UM (to už se budila „jen“ 2-3× za noc) a to se během pár týdnů taky srovnalo.
Ale díky manželovi, který na to nemá, zas bylo období, kdy se budila…no špatný spaní má dodneška - myslím, že je fakt lepší to zarazit zavčasu:)
Halko,
já bych taky klidně nechala jedno dvě kojení v noci, ale obávám se, že Ondra těžko pochopí, že při jednom probuzení dostane a při druhém ne. Podle mě by teda nemělo cenu jednou mu dát a podruhé poslat tatínka, ale buď prostě JO nebo NE.
Zatím jsem rozhodnutá, že koncem toho sedmého měsíce noční kojo zarazím, když to bude pořád vypadat takhle. Kdyby se ale zázračně začal budit míň (třeba 2-3×), tak to ještě odložím, protože to zvládnu.
M.