Anti-mülleriánský hormon, antikoncepce

14.07.19

Dobrý den,

je mi 28 let a ještě nějakou dobu chci s těhotenstvím počkat. Asi 11 let beru hormonální antikoncepci. Chtěla bych se zeptat, zda má v mém případě cenu nechat si stanovit hodnotu Anti-mülleriánského hormonu, nebo zda výsledek nebude vypovídající, když užívám HA.

Děkuji za odpověď.

REPROMEDA klinika
15.07.19

Dobrý den,

ve 28 letech není již optimální pokračovat po 11 letech v braní antikoncepce a čekat, nicméně je volbou každé ženy, a každého páru, jak s časováním těhotenství naloží.
Antikoncepce je metoda k plánování rodičovství a ke „krátkodobému“ odložení založení rodiny, hovoříme o cca 5-7 letech max., upřímně, 11 let užívání je již opravdu hodně.
Pokud si nyní odeberete AMH, bude hodnota ovlivněna braním antikoncepce. Dříve se uvádělo, že antikoncepce neovlivňuje hodnoty AMH, ale dnes víme, že ovlivňuje a to ve smyslu snížení hladiny. Cca 6 měsíců po vysazení pak se hodnoty vrátí k reálnému výsledku.
Pokud však nechcete nyní otěhotnět, doporučuji nechat si kryokonzervovat a uchovat Vaše vajíčka a postarat se tak o snížení rizika neplodnosti v souvislsosti s odkladem mateřství.
Jste v optimálním věku, kdy by kryokonzervace oocyů měla být provedena, pokud žena chce mateřství odkládat.
Pokud byste měla zájem o další informace, neváhejte mi napsat.

Se srdečným pozdravem

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
kvesela@repromeda.cz
http://www.repromeda.cz/