Dvouletá dcerka a dalekozrakost

16.07.19

Dobrý den pane doktore,

byla jsem s dcerou (2 a čtvrt) u očního lékaře, zjistil jí tyto hodnoty: OPL - zevní i nitrooční nález fysiol., nešilhá, VISUS: Cardiff Acuity test - VOP 1,0/1m nat., VOL 1,0/1m nat., REFr v cykloplegii +5=-1,0/180, +4=-0,5/180
Dg. Hymermetropia cum astigmat. bil.
Dostane tedy brejličky korekce OP +3 a OL +2,5 k celodennímu nošení. Ráda bych pochopila ty čísla, bylo mi řečeno, že používá jedno očičko více než druhé, ale až doma mi začalo vrtat hlavou, proč tedy nemusí mít okluzor a jak je ta vada vlastně vážná, paní doktorka říkala, že je možné, že se to časem zlepší. Nevím zda to znamená, že brejličky úplně odloží nebo zda se jí jen dioptrie zmenší. U dcerky jsme si právě žádné vady sami nevšimli. Sama jsem krátkozraká a těch dioptrií mi přijde, že má na svůj věk hodně, ale nevím jak je to v případě dalekozrakosti. Při měření přístrojem plusoptix ji bylo zjištěno dioptrií méně: Pravé oko: +1,75D +1,00 82 stupňů, zornice 5,1 mm, odchylka 3,8 ; 2,8 Levé oko: +0,25D+0,25 118 stupňů, zornice 5,2 mm, odchylka 0,0; 0,0

Děkuji Vám za vysvětlení.

MUDr.Vladimír Korda, Ph.D.
21.07.19

Dobrý den,
jedná se o střední dalekozrakost a brýle jsou rozhodně třeba. Protože se zatím u oka s vyšší vadou nerozvinula tupozrakost, není okluzor nutný - vidění se brýlemi srovná a mozek nebude preferovat vjemy jen z jednoho oka. Zda dcera někdy brýle odloží zcela - možné to je, ale předpovědět to nedokážeme.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne, s pozdravem

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
*Oční klinika OFTEX, Pardubice
www.oftex.cz