IBS a stravování

05.10.18

Dobrý den,

bylo mi zjištěno, že trpím IBS-syndrom dráždivého tračníku, konkrétně průjmy, bolesti břicha. Velká část příčiny je u mě stres a někdy nepříliš pravidelná strava. Nicméně jsem už dle lékaře na gastru vyřadila některá jídla, jako hlavně smažené, tučné, těžké jídlo, některé druhy zeleniny a nepiju perlivé nápoje. Ale stejně těmito obtížemi trpím poměrně často. Dokonce už nepiju ani kávu. Jako pomoc mám proboíotickou kvasinku S. Boulardii, ale i tak mívám někdy velké obtíže a musím často běhat na wc, což mi dost komplikuje život.

Co byste mi ještě k té kvasince doporučila jíst nebo naopak vynechat?

Děkuji

Jana

Eva Hájková, MPH, MBA
14.10.18

Dobrý den Jani,

u atkto zánětlivého střeva je dobré nejprve omezit vlákninu (samozřejmě ne zcela vyřadit) - zaměřte se při akutních průjmech na kvalitní masokostní vývary a případně zelené šťávy (čerstvé, bez vlákniny). Takto uklidníte střevo. Poté je dobré vyřadit zcela největší iritanty a to obiloviny, luštěniny, mléčné produkty krom kvalitního kefíru, průmyslově zpracované cukry a tuky. Zaměřte se na kvalitní tuky hlvaně omega 3 (olej z tresčích jater od Rosita, chia, konopny, lněný olej jako příklady - za studena lisované, teplělně neupravené). Vyřa´dte zcela trans tuky a rostlinné oleje nekvalitní - nahradit můžete kvalitním olivovým bio olejem. Sanozřejme probiotické kultury krom s.b které uvádíte bych se zaěřila i na půdní probiotika.
Je toho dosti, co mžete udělat - pak to je ale velmi individuání neb každý sjem trochu jiný. Výše uvedené je úplný základ.
Jakmile se střeva uklidní, pomaličku můžete zařazovata lepsoň lušteniny a správně připravené obilviny.
zeleninu si duste a vařte, vyhněte se syrové stravě momentálně.
Eva

Mějte krásné dny,

Eva Hájková, MPH, MBA
Autorka knihy Hravě o živé stravě
www.hrave-o-zive-strave.cz
www.evahajkova.com
www.ifmv.cz