IVF s PGS/PGT

30.06.19

Dobrý den,

mám za sebou 5 neúspěšných těhotenství. Nejdále jsem se dostala ve 3. těh. do 18TT, kdy u mě došlo k prolapsu plodových obalů a následoval potrat jinak naprosto zdravého chlapce…po tomto mi bylo provedeno několik vyšetření s nálezy: heterozyg. protrombin. mutace a komplementopatie. K dalším dvěma těhotenstvím byly opatření: miniheparin, vaginálně progesteron a imunoglobuliny. Bohužel, i přes léčbu a příznivé imunologické a hematolog. výsledky následovalo v obou případech zamlklé těhotenství v prvním trimestru. Po tomto jsme se s imunoložkou domluvily - přestože jsem vždy otěhotněla bez problémů přirozeně - že půjdeme do IVF s PGS.
Nyní máme dvě vyšetřená zdravá embrya ke KET. Nejraději bych samozřejmě šla co nejdříve do KET, ALE čeká mě v blízké době extrakce „zubu moudrosti“ a ještě jedno zubní ošetření.

1. Chtěla bych se tedy zeptat, zda by v mém případě - s imunologickou poruchou - nebylo lepší, když bych před KET vyřešila zubní potíže?

2.Může případně neošetřený kaz/zubní zánět způsobit nějaký problém v uchycení embrya nebo už tak rizikovém těh.?

3. Embryo, které úspěšně prošlo PGS: jakou má cca pravděpodobnost uchycení při KET?

Děkuji Vám za zodpovězení dotazů a omlouvám se za jejich zdlouhavost,

M.

MUDr. Pavel Otevřel
03.07.19

Dobrý den

Embryo, které se vloží do optimálních podmínek (vyšetřené embryo po pgs) má šanci cca 80%, že se uchytí.
K optimálním podmínkám patří i nepřítomnost zánětu v těle. Takže ano - zubní potíže bych doporučoval vyřešit před KET.

s pozdravem

Kolektiv lékařů kliniky Reprofit