Rodiče ekzém a astma, na co pozor u dítěte?

332
28.04.20

Dobrý den,

máme 5 měsíční dceru, plně kojenou, a budeme tedy začínat brzy s příkrmy. Manžel má sklon k astma, já trpívám na ekzémy. Zajímalo by mne proto, jak nejlépe nastartovat imunitu dcery už od prvních příkrmů a na co dát pozor během prvního roku, abychom minimalizovali riziko, že bude mít podobné obtíže.

Děkuji a přeji příjemný den

Mgr. Pavla Hájková
30.04.20

Dobrý den,

moc děkuji za Váš dotaz.
Je skvělé, že přemýšlíte nad tím, jak první strava Všeho miminka může ovlivnit případný výskyt atopií, které může možná mít geneticky dané.
Protože vhodně zvolenou stravou a péčí o mikrobiom se dají tyto geny „vypínat“, doporučila bych Vám následující text, kde si potřebnou problematiku zařazování příkrmů nastudovat.
Zde podrobně popisuji výživu dítěte od narození do 2 let věku a jak bezpečně postupovat při zařazování různých složek potravin do dětského jídelníčku. Tento postup považuji za vhodný právě také u atopiků, kam ekzémy a astma spolu s alergiemi spadají.

http://prirozenekezdravi.cz/…eho-zivot-2/

Důležité je vyhýbat se rafinovanému cukru (studovat etikety, např. ve spoustě přesnídávkových ovocných kapsiček se nachází cukr nebo modifikovaný škrob, které v žádném případě nepatří do jídelníčku malého dítěte), nenabízet dítěti lepek v podobě pšeničného pečiva, ale jako první podání lepku zvolit kváskový žitný, případně pšeničný špaldový chléb z BIO mouky (kvásek snižuje množství lepku v pečivu a BIO žito/pšenice špalda je z hlediska množství lepku šetrnější než klasická pšenice). Čas zařazení lepku a argumenty proč viz můj článek. Další problematickou potravinou vzhledem k riziku atopií je klasické kravské mléko s A1 kaseinem z produkce holštýnského skotu, tento typ kaseinu je prozánětlivý, nazhleňuje, a proto bych volila kasein A2 mléko (jerseyský skot, kozí, ovčí).

Doporučila bych Vám také hlídat kvalitu střevního mikrobiomu, skvělá jsou k tomu pro děti probiotika INFANT GUT PRO.
V případě projevů ekzému u děťátka by bylo vhodné oslovit kvalifikovaného naturopata, celostního lékaře, který bude hledat příčinu (IgE nebo spíše IgG reakce na potravinový alergen, toxiny v kosmetice, drogerii, a další) a nastaví léčebný protokol (strava, byliny, doplňky stravy).

Přeji hodně společné radosti z objevování nových chutí :-)

Mgr. Pavla Hájková
klinická naturopatie
nutriční poradenství
fytoterapie
www.prirozenekezdravi.cz