Zpět na všechny otázky v kategorii Odborné poradny

Snížená imunita -školka a MMR

slunce.v.duši se ptá 09.01.18

Dobrý den,

prosím o názor na očkování a školku u dítěte se sníženou imunitou.

Syn bude mít na jaře tři roky. Zatím byl očkován pouze kompletní hexou, u které měl vždy nežádoucí účinky jako pozastavený vývoj, vysoké horečky apod.

Už rok je léčen na imunologii se sníženou (dle lékařky nulovou) imunitou. Užíval pět měsíců Imunor. Celý rok Singulair a Aerius a v případě potíží Ventolin. Byl několikrát hospitalizován pro problémy s dýcháním. Po roce šel na nové odběry krve a dle lékařky jsou výsledy stále víc jak zoufalé. Nasadila opět Imunor nejméně na dva měsíce.

U syna je údajně podezření na astma, ale testy zatím nepodstupoval, prý kvůly věku. Je silně alergický na hmyz, ostatní běžné alergeny vyšly negativní.

V podstatě již nyní, bez docházky do školkového zařízení promarodí celý rok, i běžná rýma mu přechází na průdušky, pokud to zvládne bez antibiotik a nemocničního pobytu, slavíme to jako velký úspěch.

Vzhledem k tomuto, není očkovaný ani jednou dávkou MMR. Nedoporučila to ani lékařka z imunologie, ani pediatr.
Když se imunoložky ptám, jak to vidí s docházkou do školky (rodičovská dovolená mi končí letos na jaře), bylo mi řečeno, že by raději počkala ještě rok a dala dítě až po čtvrtých narozeninách, idálně prý až v pěti letech. Jenže dítě doma stagnuje a dětský kolektiv by velmi potřebovalo.

Poměrně dost tápu. Nerada bych syna vystavila nějakému většímu riziku, ale pokud je zdráv, tak do dětského kolektivu běžně chodí. Je pravdou, že předtím zjišťuji zdravotní stav dětí, což ve školce nepůjde.

Prosím tedy o názor či radu. Nechat dítě naočkovat i když není měsíc, kdy by nebylo nemocné a zkusit ho umístnit do školky, nebo to nezkoušet vůbec a vyčkat zda budou za rok krevní testy lepší? Či třeba ještě vyzkoušet nějaký lázeňský pobyt? Létáme s ním sice k moři, kde se mu krásně dýchá, ale doma okamžitě silně omarodí.

Předem děkuji za radu.

MUDr. Zuzana Vančíková, CSc. odpovídá 15.01.18

Dobrý den,
pokud si imunoložka i pediatr myslí, že by bylo vhodnější docházku odložit, asi bych to respektovala. Oni syna znají a znají jeho výsledky.
Pokud syn potřebuje kolektiv, je nejvhodnější malý kolektiv - do 7-10ti dětí a nejlépe aby ve školce nespal a chodil domů po obědě. Tak bývá nemocnost menší než ve velkém kolektivu a pokud tam dítě i po obědě spí.
Pokud imunoložka, která zná jeho výsledky, nedoporučuje zatím očkování, pak bych to také respektovala. Očkovala bych také pouze pokud bude syn zdráv, nebude mít infekci.

S pozdravem

Zuzana Vančíková

MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.
Klinika dětského a dorostového lékařství 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, Praha (zkráceně KDDL 1. LF UK a VFN Praha)

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na eMimino.cz.