Spermiogram, 17% pohyblivost, je možné otěhotnění?

295
28.03.20

Dobrý den,

Manžel byl na spermiogramu… má celkový počet spermii cca 260 mil, koncentrace spermii 79 mil, pohyblivost 54% a progresivní pohyblivost 17%, nonprogresivni pohyblivost 37%, normální tvar spermií…

Užívá folandrol, stačí prosím tento spermiogram na otěhotnění přirozenou cestou? Před rokem jsme už spolu čekali dítě, bohužel potrat… a teď nám to již 4 měsíce nejde… dekuju za odpověď Už jednou jsme spolu čekali mimčo (neplánované). Bohužel v 10tt potrat, teď se snažíme o další po roce a bohužel nám to nějak nejde. Užívá folandrol a já Inofolic. Stačí tento spermiogram na další otěhotnění? A pomůže mu folandrol popřípadě?

Děkuju za odpověď.

Sanatorium REPROMEDA
30.03.20

Dobry den,

spermiogram není jediným parametrem, který je nutno pro oplození mít v pořádku. O schopnosti početí rozhoduje mnoho dalších faktorů u obou partnerů a proto otázka, zda s takovým či onakým spermiogramem je možno otěhotnět, není bohužel správně položenou otázkou.
Pár, který má problémy s reprodukcí, by měl být komplexně vyšetřen, kromě spermiogramu se u muže provádějí i funkční testy spermií, případně vyšetřuje oxidativní stress. U obou partnerů se provádí řada dalších test včetně genetických, apod.
Proto doporučuji nejprve absolvovat komplexní vyšetření, aby bylo možné posoudit, jaké postupy jsou pro vás vhodné.
Pokud byste měla další dotazy, neváhejte se obrátit na moji mailovou adresu.

Se srdečným pozdravem

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
kvesela@repromeda.cz
http://www.repromeda.cz/