Zpět na všechny otázky v kategorii Odborné poradny

Správná strava pro batole

KatkaJL se ptá 14.09.18

Dobrý den,

chtěla bych se s Vámi poradit ohledně stravy. Mám 7měsíční usměvavou holčičku, myslím si prospívající (70 cm, cca 8 kg). Od ukončeného 4. měsíce podávám příkrmy – zeleninu, maso, ovoce, kaše. S příkrmy nemá vůbec žádný problém. Teď jsem zkoušela jahodovou přesnídavku (obsah jahod 20 % v 90 g výrobku), dle mého úsudku nic hrozného. Ale okolí (tím mám na mysli rodinu a přátele, na které v hodně věcech dám,) si to nemyslí. Jsem alergička, ale potravinovou alergii nemám. Manžel alergik není. Dcera bez reakce.

Můj dotaz je hlavně o tom, že mě tak znejistili, že nevím, dle čeho se mám řídit. Na internetu a v knihách se problematika stravy kojence dost liší. Někde píši např. ryby až po roce někde dobře obrané od kostí a namixované klidně před 1. rokem. Nevím tedy, co je správné a popřípadě jak se ubránit tomu nátlaku, že tohle by ještě neměla atd. Chci pro dcerku to nejlepší, ale občas nevím, co to vlastně je.

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Kamila Jančeková odpovídá 15.10.18

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď,kvůli technickým potížím nebylo možné vložit odpověď. To, že přesnídávka obsahuje 20% jahod znamená, že pravděpodobně zbytek tvoří jablka, což není nic proti ničemu. Vašemu okolí jde zřejmě o tu jahodovou složku, jako možný alergen. To, že jahody jsou častou alergizující potravinou, není důvod je nepodávat. Pokud je v rodině výskyt alergií, pak se doporučuje být při prvním podání obezřetný a vysledovat případnou nežádoucí reakci a znovu podat třeba až po 3 dnech. Ale není důvod takto úzkostně omezovat jídelníček. Jinak bych Vám asi radila řídit se vlastním úsudkem a instinktem mámy. Přesně jak píšete, děláte pro dceru to nejlepší a o době zavádění konkrétních potravin opravdu najdete mnoho názorů. Já sama jsem dala svému dítěti vařené kapří maso na Vánoce, i když ještě nemělo 1 rok. Není prokázáno, že by oddalování zavedení konkrétního alergenu nebo naopak její příliš časné zavedení snižovalo riziko alergie. Mohu doporučit tento článek: https://www.jakvkuchyni.cz/…ji-tim-lepe/ Děkuji za dotaz.

Mgr. Kamila Jančeková

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na eMimino.cz.