Recept: Borůvkový koláč ze zakysané smetany

Přidat recept
 
  • Čas 60
Hodnotilo 0 lidí

Postup

Těsto:
Pečeme na 180°C.
Dortovou formu (nejlépe o průměru 22 cm) vymažte nebo vyložte formu pečícím papírem.
Poté smíchejte máslo, cukr, vejce, prosetou mouku a kypřící prášek do dobře spojené a světlé hmoty. Poté vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu (200 g) borůvek. (Při vmíchávání borůvek do těsta buďte jemnější, ať ho nemáte celé modré.)
Přelijeme do formy a pečeme asi 50 minut.

Po dopečení nechte koláč alespoň 10 minut chladnout ve formě. poté formu sundejte a nechte ho vychladnout úplně. (nejlépe na mřížce - nezvlhne a bude křupavý) :)

Zdobení:
Smíchejte tvaroh nebo zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. (Použít se dá i mascarpone.) Přidat můžete trochu vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu. Horní stranu vychladlého koláče natřete polevou a ozdobte borůvkami dle libosti.

Autor: Andrea MP

Ingredience

  • 170 g změklého másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml zakysané smetany
  • 400 g čerstvých nebo mražených borůvek

Na polevu:

  • 200 g měkkého tvarohu nebo lučiny
  • 100 g moučkového cukru

Chutnalo vám? Okomentujte recept Borůvkový koláč ze zakysané smetany

Váš příspěvek